Test | Trek Kovee Pro-klikpedalen: Beter dan de referentie?

Ondanks dat het leeuwendeel van de verkochte klikpedalen uit de fabrieken van Shimano komt rollen, zijn er toch nog volop alternatieven beschikbaar. Zoals de nieuwe Kovee-pedalen van Trek. De Amerikaanse fabrikant brengt drie varianten. Remco ging de afgelopen winter het bos in met de lichtste: de Kovee Pro van 338 gram.

Tekst: Remco van den Heuvel // Foto’s: Arjan Kruik

Trek Kovee Pro klikpedalen

Getest: Trek Kovee Pro-klikpedalen. De pedalen op de foto hebben er een kleine duizend kilometers opzitten.

Kovee Pro: Shimano-kloon van Trek

De afkorting spd staat voor Shimano Pedaling Dynamics. Ondanks dat spd-uitvinder Shimano de markt voor klikpedalen stevig domineert, is toch nog een verrassend groot aantal andere spelers actief. Allereerst de partijen met een eigen kliksysteem, zoals Time en Crankbrothers. En daarnaast de fabrikanten die van Shimano een licentie hebben verkregen om het spd-systeem te gebruiken. De oudste en waarschijnlijk bekendste licentienemer is Ritchey, maar als je er een beetje induikt kom je er achter dat het aanbod van spd-klonen best groot is.

Ook Trek, dat de ambitie heeft om op het vlak van fietsen een totaalaanbieder te zijn, heeft een serie spd-pedalen in huis. Onder de naam Kovee brengen de Amerikanen er drie. De lichtste van dit trio, de Kovee Pro, heb ik de afgelopen winter gebruikt. Ik heb de meeste van de kleine duizend afgelegde kilometers op m’n mountainbike gereden en een kleiner deel op m’n gravelbike.

Topmodel met carbon body

De Kovee Pro is zoals gezegd het topmodel uit Treks nieuwe klikpedalencollectie. De adviesprijs is 140 euro, het gewicht per paar is 338 gram. Ter vergelijking: het populaire Shimano XT-pedaal kost 110 euro en weegt 342 gram. De as van de Kovee Pro is van chromo-staal, het platform van een met carbonvezels versterkte kunststof. Dat platform draait met een combinatie van industrie- en glijlagers rond de as. Rubber afdichtingen houden vocht en vuil bij de lagers weg, maar veroorzaken tevens een wat stroeve loop, zeker als je de pedalen net uit de doos haalt.

Net als bij de originelen van Shimano is de veerspanning van het spd-mechanisme door middel van een drie millimeter inbus in te stellen. Het meegeleverde pedaalplaatje biedt een laterale speling van zeven graden, de uitbreekhoek is dertien graden. Om de pedalen te monteren heb je een acht millimeter inbussleutel nodig. Tot slot: Trek geeft een retourgarantie van dertig dagen. Oftewel: als de pedalen na aankoop niet aan je verwachtingen voldoen, mag je ze binnen dertig dagen terug sturen en krijg je je geld terug.

Trek Kovee Pro pedalen

De Kovee Pro is het topmodel klikpedaal uit Treks nieuwe klikpedalencollectie, met een adviesprijs van 139,99 euro

Trek Kovee Pro pedalen

Het gewicht per paar is 338 gram. Doordacht detail: de askraag van het linker pedaal is voorzien van een geultje. Zo kun je zelfs in het donker links en rechts uit elkaar houden!

Trek maakt gebruik van Shimano’s spd-technologie.

Trek Kovee Pro pedalen

Het Trek Kovee Pro-klikpedalen draait met een combinatie van glij- en industrielagers rond een chromo-stalen as.

Trek Kovee Pro pedalen

De pedaalplaatjes verklappen wie de fabrikant is van de Trek Kovee Pro-klikpedalen: het Taiwanese VP Components.

Trek Kovee Pro pedalen

Vanwege de 8-vormige uitsparing bieden de plaatjes veel ruimte de schoen geheel naar eigen wens uit te lijnen.

In de praktijk

Als je, zoals ik, al gebruiker bent van Shimano-pedalen, dan is de overstap naar de spd-klonen van Trek geen probleem. Sterker: ik heb het gevoel dat de Trek-pedalen nog een fractie makkelijker inklikken. Let op het woord “fractie”; het verschil met Shimano is klein. Maar het is er wel. Hetzelfde geldt voor het uitklikken. Desondanks zitten m’n schoenen niet te los; van ongewenst uitbreken is geen sprake. Merk op: ik heb niet aan de veerspanning gezeten. Mijn fietsmaatje Arjo, die ook met Trek Kovee-pedalen rijdt, heeft exact dezelfde ervaring.

Omdat er onder m’n gravelschoenen Shimano-schoenplaatjes zaten, heb ik ook daarmee een paar ritten gereden. Waarom niet? Ze lijken als twee druppels op de schoenplaatjes van Trek. En alhoewel die Shimano-plaatjes inderdaad prima werken, verloopt het in- en uitklikken met de schoenplaatjes van Trek toch beter. Naar het waarom moet ik gissen. Zijn mijn Shimano-plaatjes versleten? Verschillen de schoenplaatjes van Shimano en Trek toch op essentiële punten van elkaar? Geen idee, maar ik stel vast dat ik met de originele schoenplaatjes prettiger in- en uitklikt. En nee, aan de schoenen ligt het niet, want ik heb nadien de originele Trek-plaatjes onder m’n gravelschoenen geschroefd.

Met 57 millimeter is het kunststof platform van de Kovee Pro-pedalen zeven millimeter breder dan de body van mijn eigen Shimano Deore-pedalen. Dat betekent dat er aan weerszijden van het klikmechanisme iets meer plek is om mijn schoenen te ondersteunen. Ik heb de pedalen vooral gebruikt in combinatie met MW7-schoenen van Shimano. Maar ook met de Shimano RX6’en die ik momenteel veel draag, kom ik op het vlak van ondersteuning niks tekort. Wel valt op dat de verbinding MW7-mountainbikeschoenen wat vaster lijkt dan met de RX6-gravelschoenen. Dat de eerste een profielzool heeft van stroef rubber en de tweede eentje van hard en relatief glad polyurethaan speelt hierbij ongetwijfeld een rol.

Goede afdichting

Zoals ik hierboven al schreef heb de meeste van de kilometers met de Trek Kovee-pedalen afgelegd op m’n mountainbike en een kleiner deel op m’n gravelbike. Alles bij elkaar een kleine duizend kilometer, waarvan een flink deel onder zeer natte omstandigheden. Zoals je zelf ongetwijfeld ook ervaren hebt was de afgelopen winter namelijk niet bepaald droog. Maar de afdichtingen doen hun werk goed, want de lagers draaien nog steeds hun rondjes zonder tikjes of haperingen en ook van speling is geen sprake.

Het stalen spd-mechanisme is de winter niet geheel ongeschonden doorgekomen. Op de uiteinden van een aantal boutjes zit roest en ook op de kooi vind je her en der wat roestsporen. Het is allemaal niet ernstig, maar ik vermeldt het toch even. Immers, het klikmechanisme van mijn eigen Deore-pedalen, met een adviesprijs van slechts 45 euro, is na een veelvoud aan kilometers nog wél geheel roestvrij.

In- en uitklikken gaat soepel en intuïtief. Het meegeleverde pedaalplaatje biedt een zijdelingse speling van 7 graden. De uitbreekhoek is 13 graden.

De zwarte coating slijt al snel van de pedaalplaatjes af.

Prima ondersteuning.

Trek Kovee Pro pedalen

Zoek de verschillen: links een spd-plaatje van Shimano, rechts het plaatje van Trek. Ondanks de sterke gelijkenis werken de Trek-pedalen toch het best met de originele pedaalplaatjes.

De Trek Kovee Pro-klikpedalen na een kleine duizend kilometers.

Trek Kovee Pro pedalen

Op één van de boutjes zit roest. Ook op de kooi zitten her en der wat lichte roestsporen. Verder hebben de Trek-pedalen de natte winter redelijk goed overleefd.

Het binnenwerk lijkt goed afgeschermd tegen de elementen: na een klein duizend veelal natte kilometers draaien de lagers nog zonder tikjes of haperingen. Ook van speling is geen sprake.

De Trek Kovee Pro-klikpedalen zijn qua functionaliteit en degelijkheid beslist een alternatief voor de pendanten van Shimano. Zowel op de mountainbike…

… als op de gravelbike.

Conclusie

Kopen, die nieuwe klikpedalen van Trek? Er zijn genoeg argumenten om dat te doen. De functionaliteit is uitstekend, het gewicht is laag en de kwaliteit goed, met een pluim voor de afdichting van de lagers en een klein minpuntje vanwege de roestvorming op het spd-mechanisme. Oftewel: heel veel goeds en weinig slechts. Maar ja, hetzelfde kan je ook zeggen over de spd-pedalen van de andere merken die in het (online) winkelschap om aandacht vragen.

Allereerst en vooral die van marktleider Shimano. Als je puur kijkt naar het gewicht, kan je de Trek Kovee Pro-pedalen het best vergelijken met het populaire XT-pedaal. Dat weegt ongeveer hetzelfde, functioneert op alle vlakke zeker zo goed, maar kost minder: 110 euro versus 140 euro. Dat wil zeggen: als je de adviesprijzen vergelijkt. Maar wie een rondje googlet ziet dat voor Shimano-pedalen niémand de adviesprijzen betaalt. Bij de bekende online winkels ligt de prijs voor een paar Shimano XT-pedalen rond de tachtig à negentig euro. En dan is het gat met de 140 euro die Trek voor z’n Kovee Pro-pedalen vraagt ineens wel heel erg groot.

Dus toch niet kopen, die Trek Kovee Pro’s? Ik vind persoonlijk het gemak waarmee de verbinding tussen de schoen en het pedaal tot stand komt bij de Trek-pedalen fijner dan bij m’n eigen Shimano’s. Niet dat ik me ooit beklaagd heb over m’n Shimano-pedalen, maar als je me vraagt om puur op basis van de functionaliteit en het in- en uitklikgemak een keuze tussen beide merken te maken, dan kies ik voor Trek. Nu alleen nog wachten op een meer concurrerende prijs.

Trek Kovee-klikpedalen | Prijzen en specificaties

Een set Trek Kovee Pro’s, de pedalen met kunststof body die wij gebruikt hebben, kost 140 euro. Het gewicht per paar is 338 gram. Daarnaast brengt Trek nog een tweetal goedkopere modellen. Allereerst de Kovee Elite-pedalen met gesmede aluminium body, die 390 gram wegen en 120 euro kosten.  En tot slot de Kovee Comp met een gegoten aluminium platform, die op 384 gram en 80 euro komt. Alle bovenstaande modellen hebben een as van chromo-staal met een combinatie van industrie- en glijlagers.

Meer informatie: trekbikes.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments