Exclusief: Yeti ARC 35th Anniversary

Op is op…

Het is alweer een tijdje geleden dat er een hardtail frame uit de schuur van Yeti Cycles kwam. Zo lang, dat ik haast begon te twijfelen of dat niet nog een fiets met nog 26 inch wielen was. Het blijkt gelukkig iets minder erg, want in 2014 had Yeti nog een carbon ARC 29″ fiets in het gamma.

Daarna werd het stil, ook succesnummers als hun DJ frame en de ARC-X cyclocrosser (al kan die nu weer makkelijk in het gamma als gravelbike) liggen al enige tijd niet meer op de plank.

Daar is deze week verandering in gekomen. Al is dat wel behoorlijk tijdelijk*, als we Yeti’s persbericht mogen geloven: “…once these hundred are gone, they’re gone for good.” Je leest het goed: 100 stuks worden er gefabriceerd van de ARC 35th Anniversary fiets.

Het is een hommage aan de ARC hardtail van weleer; de roemruchte hardtail die in verschillende gedaantes de eerste race-dagen van Yeti opsierden. Het is één van de frames waarmee het merk een heuse cultstatus wist te vergaren, met een flinke schare devote fans die het merk trouw zijn gebleven tot op de dag van vandaag.

De ARC 35th Anniversary is geen remake van de originele, maar een moderne interpretatie in een retrojasje. Hij mist daarbij ook de o-zo karakteristieke ‘loop tail’, waarbij de liggende en staande achtervork via een grote buiging bij de dropouts één geheel waren. Verder is ‘ie volgehangen met geannodiseerde onderdelen, waaronder custom Chris King naven en balhoofd. Want ano-onderdelen… dát was de norm in de jaren ’90 toen menig biker een poster van een ARC boven zijn bed had hangen. Naast het carbon frame met een moderne geometrie bestaat de afmontage uit Sram’s AXS groepset, met — verrassend goed passende — gekleurde ketting, cassette én een custom-gekleurd Sram kettingblad op de crankset. Vooraan vind je een Fox 34 voorvork met 130 mm. De achtervering… die komt uit je benen, aldus Yeti.

Leuke details zijn verder de meegespoten remklauwen en het ‘Special Projects’-plaatje op de onderbuis, waarop het nummer van de frame staat. Die kennen we nog uit de tijd dat er voor de teamrijders aparte frames gemaakt werden in een gelimiteerde run, zoals de 4X fully.

Voor 9.900 USD mag jij hem kopen. En je moet dus wel snel zijn, want er zijn er dus slechts 100 stuks. En op is op volgens Yeti. Twijfel je te lang of vind je het teveel geld, kun je altijd nog een achtergrondje voor je desktop downloaden of watertanden bij deze ‘dream build‘.

* Inmiddels duiken er óók foto’s op van ARC hardtails zónder de 35th Anniversary kleuren en exclusieve afmontage. Er is dus een grote kans dat er meer ARC-modellen beschikbaar komen. Ergens logisch ook. Framemallen zijn erg prijzig en met 100 exclusieve fietsen, zelfs met een prijskaartje van 9.900 USD, ga je die niet terugverdienen.

Geplaatst in Nieuws.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments