Gemeenten onderzoeken gravelroute tussen Wijchen en West Maas en Waal

De eerste, specifiek voor gravelen nieuw aangelegde route van Nederland?

De Gelderse gemeenten Beuningen, West Maas en Waal, Druten en Wijchen onderzoeken of er gravelstroken kunnen worden aangelegd voor een aaneengesloten gravelroute. Daarmee zouden deze gemeenten – volgens ons – een primeur hebben in Nederland. Want ook al bestaan er volop gravelroutes, niet eerder werden er specifiek voor dit doeleinde nieuwe stroken aangelegd.

Enve AG25 carbon gravelwielset

Via Omroep Gelderland namen we er onlangs kennis van, dat Gemeente Beuningen, West Maas en Waal, Druten en Wijchen gravelen helemaal zien zitten. De redelijk nieuwe sport is erg populair en dat, zo blijkt, ontgaat dat de Gelderse gemeentes ook niet. Maar dat is niet het begin van dit initiatief. Het het idee voor een specifieke gravelroute is feite een gevolg van een haalbaarheidsstudie voor een mountainbikeroute door de regio. De conclusie van die studie – kort door de bocht: “te veel klei, te weinig bos”. Oftewel: te saai voor mountainbikers. In het gebied van deze vier gemeenten liggen al gravelpaden. Maar door nog paar extra gravelstoken te maken, kan een aaneengesloten route ontstaan. En dat is – zover wij weten – een unieke insteek.

Hoe lang de nog te creëren gravelroute gaat worden is niet bekend. Wel lezen we de betrokken gemeenten zich ook bewust zijn van de wensen en belangen van andere recreanten. Zo mag de nieuwe gravelroute niet botsen met routes voor wandelaars of gebieden waar volop wordt gevist.

Achterhoek gravelroute gravelbike

Gelderland is niet alleen de grootste provincie van het land, maar misschien ook wel dé gravelprovincie van Nederland. Het verbaast ons dan ook niet dat de Provincie heil ziet in het plan en financieel bij wil dragen.

Provincie Gelderland draagt ook bij aan gravelroute

Het plan dat nu ter tafel ligt schoolt op het idee dat de gemeente Beuningen, West Maas en Waal, Wijchen en Druten gezamelijk de portemonee trekken voor de gravelroute. De Provicie is bereid om financieel bij te dragen, zolang de gravelroute een regionaal karakter krijgt, zo lezen we verder op de website van Omroep Gelderland.

Wanneer de gravelroute tussen Wijchen en West Maas en Waal tot stand komt is nog niet bekend. De gemeenten moeten eerst nog met elkaar overleggen. Heel veel meer dan een los idee met enig draagvlak is het dus nog niet. Niettemin is het een interessante opsteker dat gemeenten gravelbiken als valide invulling van hun coulissen zien.

Bron: www.gld.nl

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments