Giant Fathom E+ en Liv Lurra E+: twee-eiige tweeling e-hardtail

Giant en zustermerk Liv introduceren tegelijkertijd de Fathom E+ en Lurra E+; allebei hardtails met trapondersteuning met elk een eigen twist voor de beoogde doelgroep. Beide e-mountainbikes hebben een nieuw aluminium frame, een moderne geometrie met vooraan 130 millimeter veerweg en een Yamaha SyncDrive Sport-motor met minimaal 75 newtonmeter trapkoppel gevoed door een 625 of 800 wattuur batterij. Beide zijn ze er met 29 inch wielen, maar de kleinste framematen van de Liv Lurra E+ rollen op 27.5 duims exemplaren.

Liva Lurra E+ e-mtb, e-mountainbike, hardtail 2024Giant Fanthom E+ e-mtb e-mountainbike, 2024 hardtail

Giant en zustermerk Liv introduceren de Giant Fathom E+ en de Liv Lurra E+, die je gerust kunt zien als een twee-eiige tweeling. Deze nieuwe e-hardtails zijn in de basis hetzelfde, maar in de uitvoering toegespitst op hun doelgroep, waarbij de Liv Lurra E+, als je naar de gehele maatreeks kijkt, iets gevarieerder van opzet is. Daarover zodadelijk meer.

De Fathom E+ en Lurra E+ worden door respectievelijk Giant en Liv neergezet als trailbikes. Ze hebben dan ook vooraan in hun aluminium frame vooraan een geveerde voorvork met 130 millimeter veerweg. Standaard worden deze e-hardtails ook geleverd met een dropper-zadelpen. Daarnaast is er ook de Giant Fathom E+ EX, die geleverd wordt met spatborden en een bagagedrager.

Giant Fathom E+ EX

Giant levert de Fathom E+ ook als Fathom E+ EX, voorzien van drager, spatborden, verlichting en een standaard.

SyncDrive Sport met 75 newtonmeter trapkoppel

Giant en Livs nieuwe e-hardtail is voorzien van de compacte SyncDrive Sport 2-motor. Deze compactere, lichtere motor zagen we eerder ook al bij de Giant Stance E+ en Liv Embolden E+ trailbikes. De motor biedt 75 newtonmeter aan trapondersteuning, waarbij tussen verschillende ondersteuningsniveaus kunt schakelen via de RideControl Dash. Dit is een bediening én display ineen, links op het stuur. Ook heeft deze bedieningseenheid een ANT+ verbinding waarmee je een hartslagmeter en andere fitnessapparaten kunt koppelen, en je kunt ook draadloos verbinding maken met de RideControl App om de controller naar je persoonlijke voorkeuren in te stellen.

Zowel de Giant Fathom E+ als Liv Lurra E+ hebben de zogeheten SmartAssist. Dit is een stand waarbij een algoritme continu het ondersteuningsniveau aanpast aan je eigen trapkoppel. Door de hoge mate van dynamica in deze rijstand, zou deze manier van trapondersteuning enorm natuurlijk aanvoelen, aldus het persbericht.

In de onderbuizen van de Aluxx SL-frames van beide bikes huist een Energypak Smart 625 batterij. Die 625 staat voor het aantal wattuur aan capaciteit. Die is uitbreidbaar met een 250 wattuur externe batterij die je op de onderbuis monteert. Het persbericht maakt ook melding van een 800 wattuur-optie, maar die zien we in geen van de in Nederland verkochte modellen gemonteerd, noch of die als upgrade leverbaar is.

De Fathom E+ en Lurra E+ delen dezelfde specificaties. In het vooronder hangt een SyncDrive Sport 2 motor met 75 newtonmeter aan assistentiekoppel.

Schakelen tussen de verschillende ondersteuningsstanden en het aflezen van de batterijstatus, rijafstand en dergelijken doe je via de gecombineerde knop-en-display, die Giant en Liv RideControl Dash noemen.

Uiteraard zijn diverse instellingen van de motor via een app aan te passen en er zijn koppelingen te maken met allerlei extra sensoren via ANT+.

Veelzijdige hardtail

Giant en Liv zetten de nieuwe hardtail-tweeling als veelzijdige bikes neer. Dat wordt onder meer onderstreept doordat de Fathom E+ EX met spatborden, een achterdrager, verlichting en een standaard komt. Met 130 millimeter veerweg vooraan deinzen beide bikes ook niet terug voor serieus off-road rijden. De geometrie is bewust ontwikkeld met stabiliteit als uitgangspunt. De Fathom E+ is er in vijf framematen, die allemaal op 29 inch wielen rollen. De Lurra E+ komt in vier framematen, waarbij de extra small en small voorzien zijn 27.5 inch wielen. De medium en large krijgen 29 inch wielen mee.

De Giant Fathom E+ is er in de Benelux als Fathom E+ 2 voor 3.599 euro en de Fathom E+ 2 EX, met spatborden en drager voor € 3.699. Liv levert de Lurra E+ in de Benelux alleen in de Lurra E+ 2-uitvoering voor 3.599 euro.

Geometrie Liv Lurra E+

Geometrie Giant Fathom E+

LIV Lurra E+ 2

De Liv Lurra E+ 2 kost 3.599 euro en komt onder meer met een SR Suntour XCR 34 Boost 2-CR Coil voorvork en een Shimano Cues LinkGlide 9-speed aandrijving.

Giant Fathom E+ 2

De Giant Fathom E+ 2 is de tweelingbroer van de Liv Lurra E+ 2 en heeft dus dezelfde afmontage én prijs.

Voor honderd euro méér heb je de Fathom E+ 2 EX die z’n afmontage volledig deelt met de ‘reguliere’ Fathom E+ 2, maar verder voorzien is van een achterdrager, spatborden, verlichting en een standaard.

Meer info: giant-bicycles.com/nl/fathom-e en liv-cycling.com/nl/lurra-e.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments