Het Rijk van Nijmegen op de schop! Tijd voor routes 2.0

Onlangs kwam via regionale nieuwssites het nieuws op onze radar dat de gemeente Berg en Dal een subsidie van €10.000 toe heeft gekend aan MTB Club Licht Verzet voor de verbetering van de mountainbikeroutes ten zuiden van Nijmegen. Dit blijkt slechts het puntje van de ijsberg. Ook gemeentes Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen dragen ieder €10.000 bij en de provincie Gelderland op haar beurt maar liefst €50.000.

De routes in Het Rijk van Nijmegen staan vooral bekend om het hoogteverschil dat het gebied kent. De huidige twee routes zijn nogal old skool en gaan dus vooral over brede paden. Daarnaast is er onderhoudsachterstand ​wat vaak resulteert in modderige secties. Vanwege het hoogteverschil is het nog steeds voor velen een redelijk aantrekkelijke route, maar het gebied heeft ontzettend veel potentie voor… méér.

De huidige route bestaat uit twee lussen de samen 42 km lang zijn. In dit gebied worden vanaf eind augustus zoekgebieden toegewezen om nieuwe, aantrekkelijke paden aan te kunnen leggen. – Bron kaart: mtbroutes.nl

Tijd voor routes 2.0

Tijdens één van de periodieke overlegmomenten tussen MTB Club Licht Verzet, TC De Pedaleur, TC Gennep en NXP cycletime, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten over het onderhoud van de route, opperden Alex Peters en Peter Mak van respectievelijk Licht Verzet en TC De Pedaleur om de routes te updaten naar de nieuwste inzichten ten aanzien van onderhoud én uitdaging. Ze vonden gehoor bij deze twee landeigenaren en subsidies voor de totstandkoming zijn nu dus aangevraagd én toegekend.

Concreet houdt dit in dat er in het hele gebied op verschillende plekken nieuwe paden aangelegd gaan worden. Uitgangspunten hierbij zijn uiteraard het benutten van het hoogteverschil, maar ook het bieden van méér uitdaging. MTB Club Licht Verzet kent naast een veel cross country rijders – van beginner tot WK deelnemers – een grote groep freeriders die graag méér uitdaging zouden zien in hun achtertuin. Daarom wordt er nagedacht over ‘technical trail features’ in allerlei vormen, maten en grootte (…). Uiteraard is er ook aandacht voor de beginnende biker; niet iedereen zit te wachten op een jump, een drop, een worteltapijt of sectie met haarspeldbochten.

In het gebied worden met regelmaat cross country en marathon wedstrijden georganiseerd, die mede door het hoogteverschil erg attractief zijn.

Eind augustus begint de toewijzing van zoekgebieden waar de nieuwe paden aangelegd zouden kunnen worden. Hierbij wordt de hulp ingeroepen van routebouw-veteraan Patrick Jansen, en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende type bikers en niveauverschillen. Het intekenen van nieuwe routesecties is een iteratief proces in samenspraak met de terreineigenaren. Na de bepaling van het definitieve tracé worden de nodige vergunningen aangevraagd. De duur van dit proces is nog niet bekend, maar toch is er de verwachting dat er in oktober van dit jaar al een schop de grond in kan…

Er komt nog meer…

Hoewel het Rijk van Nijmegen in het Gelderse ligt, gaat een deel van de geprojecteerde route ook over (Noord) Limburgs grondgebied. Provincie Limburg staat zeer welwillend tegenover de verbetering van routes en is bereid bij te dragen in de vorm van een subsidie. Daarbij mikken ze ook op een aansluiting met de routes nabij Gennep en Nieuw Bergen. Net over de landsgrens ligt ook het Reichswald dat ook vaak deel uitmaakte van de bekende Hel van Groesbeek marathon. Er zijn ook plannen om, in Euregio-samenwerkingsverband, routes te creëren op Duits grondgebied in samenspraak met Duitse fietsclubs. Ook over een verbinding tussen de routes in Nijmegen en regio Arnhem wordt nagedacht, waardoor de hele regio op den duur bedekt is met nieuwe, aantrekkelijke routes voor alle soorten bikers.

Wordt ongetwijfeld binnenkort weer vervolgd…!

Posted in Nieuws, Routes and tagged , , , , .
 • E. Kwant

  Hopelijk niet alleen maar FLOW-trails…maar misschien ben ik de enige

 • Maarten Brandjes

  Als antwoord op E. Kwant…mooi excuus thuis om een nieuwe bike te moeten kopen:-)..Maar herken mij ook wel in je opmerking.. en jij bent echt niet de enige..heb de opmerking vaker gehoord, van MTB’ers die het draaien en keren zat waren:-)

 • Alex Peters

  Lees het artikel en weet dat we het ook voor beginners aantrekkelijk willen houden. Mij kan het niet gek genoeg maar mijn vriendin haalt haar twee voetjes van de pedalen als er 20km alleen maar techniek in zit. Te vermoeiend en dus niet geschikt voor iedereen. Er moet afwisseling in de routes. Wellicht zelfs aparte routes voor minder gevorderden?

  • zipp

   dit heeft toch niets met gevorderd of beginner te maken?? ik mtb al 25 jaar en rijd jaarlijks verschillende marathons in de alpen maar na 10 minuten heb ik amerongen ook wel gezien. Na het 10e kuipbochtje wordt het wel erg eentonig…