Hiepderpiep: 10 jaar Velozine!

10 jaar geleden hadden 29ers nog niet de overhand, bestonden 27,5” wielen voor mountainbikes nog nauwelijks en maakte 4-Cross nog gewoon deel uit van de UCI Wereldbeker. Droppers waren een geheime troef voor slechts een handjevol bikers en gravelbikes… waren gewoon cyclocrossfietsen die door enkelingen dwars door een veld getrokken werden. Eén ding is zeker: in 10 jaar tijd is er extreem veel veranderd. Wat in de afgelopen 10 jaar niet is veranderd, is dat je Velozine.nl op je beeldscherm kunt toveren. Sterker: het is vandaag op de kop af exact 10 jaar dat we online zijn!

Velozine 10 jaar online!

15 juli 2011 om 22:10 uur ging – met één hand op de muis en de andere om een fles bier – Velozine.nl live. Na maanden van voorbereiding zagen mede-oprichter Coen en ik een droom werkelijkheid worden: een nieuw online platform voor mountainbikers. Aan ambities géén gebrek: we wilden het naast een online-magazine ook tot een nieuw soort sociaal platform ontwikkelen. Facebook was inmiddels in opkomst en wat die knul uit Amerika lukte, lukte ons vast ook. Toch? Yeah, sure. Nee; al snel bleek dat je daarvoor zelf flink bedreven moest zijn in programmeren. En dat, dat waren we niet. Fietsen en daarover lullen, dát konden we… en dat deden we dan ook. En voor je het weet ben je 10 jaar verder en wordt Velozine.nl maandelijks ruim 65.000 keer bekeken. Iets waarop we erg trots op én dankbaar voor zijn!

Om ons 5-jarig jubileum te vieren lanceerden we een nieuwe layout. En raad eens wat we later dit jaar doen om ons 10-jarig jubleum te vieren…?

Mountainbikes, gravelbikes, 1 april ‘grappen’

In die 10 jaar produceerden we ruim 2.300 artikelen. Berichten over het laatste nieuws en de nieuwste mountainbikeroutes. En van beursreportages tot uitgebreide producttesten. Veelal over mountainbikes, soms wat cyclocross en de jongste jaren ook gravelbikes. De overlap tussen de noppenbandfietsen met een recht en krom stuur is er namelijk ontegenzeggelijk en het merendeel van onze redactieploeg wisselt regelmatig tussen de verschillende soorten offroadbikes. Onder de streep schrijven we vooral over dat wat we uiteindelijk zelf het liefste doen of wat ons aan het hart gaat. Zo ook maatschappelijke aspecten, veelal over routegebruik en toegankelijkheid, waarbij we het niet mijden om de vinger op de zere plek te leggen. Eens te meer was dat de aanleiding tot een uitgebreide 1 april ‘grap’. Verhalen waarvan sommigen van jullie zelfs hoopten dat het géén 1 aprilgrappen waren…

pijltjes voor gravelroutes

Op 1 april 2018 brachten we ‘het nieuws’ dat er gravelroutes in de maak waren, juist om zodoende mountainbikeroutes technischer te kúnnen maken. 3 jaar later is de realiteit ons lang en breed voorbij; er zijn inmiddels gravelroutes – veelal alleen te rijden via GPS-files, wat ook weer de aanleiding was voor een artikel dat de tongen flink los maakte. En dankzij routekleuren (géén 1 aprilgrap, tenzij je kleurenblind bent…) kunnen mountainbikeroutes nu langzaam maar zeker doorontwikkeld worden.

2.300 verhalen

De onderliggende gemene deler bij al die ruim 2.300 verhalen is een enorm gedreven en kritische redactieploeg. En ook al veranderde de bezetting en de bezettingsgraad van de redactie in die 10 jaar ietwat (Velozine is voor het overgrote deel het resultaat van flink wat uren vrije tijd), wat onveranderd is vanaf dag één is dat journalistieke ethiek en scherpte onze kernwaarden zijn. We zien het nog steeds als onze taak om jullie zo breed mogelijk te informeren, zonder meningen op te dringen; die vorm je maar lekker zelf. Onze meningen zijn namelijk geen universele waarheden, maar we zetten ze bewust in als hulpmiddel om context te geven. Want door uit te leggen waarom we iets persoonlijk wel of niet goed vinden, kan jij als lezer — met jouw eigen set van voorwaarden — afwegen of het belichtte product of zienswijze bij jou past. Het eindoordeel ligt zo altijd bij jou als lezer.

Bedankt!

En ook al is de wereld in 10 jaar tijd flink veranderd, zijn wij als redactie-collectief een stuk grijzer en kaler geworden en rijden we misschien niet meer zo hard als toen; de motivatie is onverminderd. Juist omdat media steeds vluchtiger worden en meer en meer gedreven wordt door sensatie, geeft ons dat de motivatie om content te blijven produceren met een eigen insteek. En dat is dan ook wat je van ons kunt blijven verwachten in de toekomst; authentiek – haast ouderwetse – gedegen journalistiek in woord en beeld, gedreven door oprechte interesse en passie.

Jullie bezoek maakt dat de moeite waard en ons 10-jarig jubileum was er niet geweest zonder jullie. En daar wil ik jullie namens mederedactieleden Coen, Eric, Lars, Thijs, Mark en Arjan heel hartelijk voor danken!

Jeroen van den Brand
Trotse hoofdredacteur Velozine.nl

Meedoen?

We horen graag jouw mening. Reageren kan uiteraard onder elk artikel, maar wellicht heb je méér te vertellen. Heb je zelf iets tofs meegemaakt of heb je inspirerende plannen, wil je dat eenmalig of zelfs stelselmatig delen met anderen: we horen graag van je! Stuur een mailtje naar redactie(apestaartje)velozine.nl

Geplaatst in Nieuws.
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
TJ
TJ
19 dagen geleden

Gefeliciteerd, nog 10 jaar erbij!

Mark D
Mark D
18 dagen geleden

Het is een super initiatief geweest! Gefeliciteerd met de 10!

Jeroen
Jeroen
18 dagen geleden

Mooi jubileum!

WhateverBikes
WhateverBikes
18 dagen geleden

Ik weet uit ervaring hoeveel tijd, aandacht en (blijvende) motivatie zoiets kost, dus pet af dat jullie het al zo lang gedreven blijven volhouden.
Op naar de volgende 10!

Martien Martens
Martien Martens
14 dagen geleden

Gefeliciteerd.