Hope lanceert Union pedalen: Hope’s eerste klikpedalen

Drie modellen voor xc, trail en downhill

Hope Technology blijft haar productenpallet uitbreiden. Soms zelfs met wel zeer verrassende producten – waarvan ondertussen zelfs een triathlonversie is aangekondigd! Zó verrassend als dat frame zijn hun nieuwste consumentenproducten niet, toch zijn ze opmerkelijk: Hope introduceert namelijk de Union klikpedalen met een eigen klikmechanisme en eigen schoenplaatjes.

Hope Union pedalen

De Hope Union RC is een compact klikpedaal voor xc-gebruik.

Hope Union pedalen

De Union TC en GC hebben grotere bodies en zijn daarmee bedoeld voor trail- en downhillgebruik.

Eigen ontwerp en eigen productie; alles gericht op duurzaamheid

Hope ontwerpt en produceert al haar producten in huis, en dat geldt dus ook voor de nieuwe serie klikpedalen: de aluminium pedaal-bodies zijn gefreesd en geanodiseerd en daarmee duidelijk herkenbaar als Hope.

De Union TC en GC hebben een chromolybdeenstalen pedaalas, de RC heeft een lichtere titanium as. Het klikmechanisme en de veren zijn van roestvaststaal. Elk pedaal is viervoudig gelagerd. Er zijn drie cartridge lagers toegepast en één glijlager; dit zijn dezelfde lagers als je in Hope’s F20 flat pedals vindt en dat geldt ook voor de afdichtingen. Dat betekent dus dat je de pedalen gemakkelijk kunt onderhouden en lagers kunt wisselen mochten ze versleten zijn.

Hope Union RC

Eigen mechanisme en schoenplaat

Zelfs het klikmechanisme en de plaatjes hebben een eigen ontwerp. Dus ook al zijn de gelijkenissen met de bekende Shimano SPD-mechanismen groot, Hope geeft expliciet aan dat ze niet compatibel zijn. Niet omdat ze ‘uniek’ willen zijn, maaar omdat ze een beter product willen neerzetten. Het was ‘gemakkelijk’ geweest om in Azie de beugels in te kopen om zo SPD-compatibel te zijn. Maar volgens Hope werkt het SPD-systeem niet ideaal met grote pedaal-bodies, omdat het vrijheden vraagt die inhouden dat er materiaal van de pedaal-bodies weg moet worden gehaald, juist op cruciale plekken voor een goede ondersteuning. En dat was een dikke ‘no go’ voor Hope.

Hope Union TC

Hope Union GC pedaal

Bij Hope bewegen beide beugels van het klikmechanisme en de schoenplaatjes zijn dus ook uniek. Hierdoor kan de hoek waarmee de schoenplaat onder de voorste beugel kan haken veel vlakker zijn en bovendien zou er ook minder kracht nodig zijn om effectief in te klikken. Zodoende is volgens Hope het inklikken in de moeilijkste omstandigheden eenvoudig, snel en trefzeker. Zelfs wanneer je schoenzolen volop contact maken met de grote pedaal-bodies.

Twee verschillende schoenplaatjes

Bij elk type pedaal krijg je twee sets plaatjes die allebei 2 mm zijdelingse speling hebben. Ze verschillen echter van elkaar in de draaispeling:

  • De ‘4’ heeft vier graden draaispeling en klikt uit bij twaalf graden;
  • De ‘5’ laat je nog wat meer vrij, met vijf graden draaispeling en een uitklikhoek van 13 graden. Uitklikken kost echter wel iets meer kracht.

Drie versies voor xc, trail en downhill

Hope komt meteen met drie versies, waarbij het klikmechanisme en de viervoudige lagering telkens hetzelfde is. Oók hebben ze allemaal een ‘Q-factor’ van 55 mm (de afstand van de crank tot het het hart van het klikmechanisme) en zijn ze leverbaar in zwart, zilver, rood, oranje, blauw én paars. Maar daar eindigen de overeenkomsten. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen gebruiksdoel:

  • Union RC heet Hope’s minimalistische, 324 gram lichte XC-pedaal. Een titanium as, een aluminimum body, en twee roestvast stalen clips: dat moet genoeg zijn. Voor € 185 schroef je ze aan je fiets.
  • Het Union TC trailpedaal geeft je voor dezelfde prijs als de RC een flink platform met vier vervangbare pins per kant. Een set weegt 437 gram en dat komt mede omdat de as van de TC van chromolybdeenstaal is. Titanum assen zijn als upgrade leverbaar.
  • Tot slotte is er de Union GC van € 195; een full-on downhillpedaal van 498 gram. Met zeven vervangbare pins per kant, chromolybdeenstalen assen en een groot platform ben je klaar voor héél wat runs. Is je downhillbak je te zwaar, dan kun je ook de GC upgraden met titanium assen.

De Hope Union klikpedalen zijn nu te bestellen en worden vanaf september uitgeleverd.

Van links naar rechts: de Union RC, TC en GC

Bron en meer info: www.hopetech.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments