Indoor trainen op een gravel- of mountainbike: Zwift gaat offroad!

Of het nu komt door het slechte weer, of simpelweg omdat het vroeg donker is en je overdag ‘betere dingen’ te doen hebt: Soms ontkom je niet aan indoorfietsen als je je conditie op peil wilt houden in deze periode van het jaar.

In mijn geval is het altijd weer een gevecht met mezelf. Ik raak snel verveeld als je het echte ‘outdoor’-gedeelte bij het fietsen wegneemt. Gelukkig zijn er oplossingen. Netflix is er één, maar ook applicaties met méér interactie met je indoortrainer, zoals het online platform Zwift.

En nu gaat Zwift… offroad!

Nou ja, virtueel offroad, uiteraard. Het is niet de eerste stap van Zwift in de offroad scene. Begin dit jaar lanceerden ze de Cape Epic Workout Series. Samengesteld in samenwerking met Annika Langvad, omvat die serie workouts specifiek toegespitst is op mountainbikers. Je rijd daar – virtueel –  trainingsprogramma’s offroad op een… wegfiets. Heel ‘gravel’, eigenlijk.

Daarover gesproken; met de game-update die Zwift vandaag uitrolt, is er ook specifieke aandacht voor gravelrijders. Net als bij de mountainbikeprogramma’s wordt er bij deze trainingen rekening gehouden met de eisen aan vermogen en traptechniek. Die verschilt namelijk ten opzichte van de weg.

Nu nog een automatische stof-dispenser om de training nog een stap reëler te maken…

Voor gravelrijders is er het ‘Pebble Pounder’ instapplan voor wegfietsers die de stap naar offroad willen maken. Ben je een mountainbiker met een redelijk tot goed uithoudingsvermogen, dan is er de ‘Dirt Destroyer’ voor je. Hierbij train je specifiek met herhalende pieken vér boven het omslagpunt, om je anaërobe capaciteit en het maximale koppel te vergroten, om zo je klimcapaciteiten te versterken. Begin 2020 volgt nog een geavanceerd specifiek trainingsplan voor XC bikers.

Zwift besefte ook dat je je offroad trainingen, ook al doe je dat virtueel, niet op een racefiets doet. Daarom is de fietsvloot die je in de ‘Drop Shop’ van de game kunt kopen, verder vergroot. Je koopt daar fietsen met ‘Drops’, Zwift’s valuta, die je verdient door in de game te rijden. Je kunt daarmee nu de virtuele versies van de Grail en Inflite van Canyon kopen of Cervélo’s Aspero graveler voor de gravelspecifieke trainingen. Wil je breder virtueel rubber, dan kun je trainen en dus sparen voor een Canyon Lux, Scott Spark of Specialized Epic.

Zwift vult in haar persbericht daar aan toe:

“Deze fietsen bieden meer dan alleen visuele aantrekkingskracht. Alle fietsen in Zwift hebben nu rijkenmerken die zijn ontworpen om ze beter af te stemmen op hun equivalenten in de echte wereld. Gravel fietsen zijn het snelst op gravel, matig op de weg, langzamer off-road. Mountainbikes zijn van nature snel off-road, langzamer op gravel en langzaamst op de weg.”

In de komende maanden zal Zwift meer updates uitrollen en nieuwe samenwerkingen aankondigen.

Bron: www.zwift.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments