Test | Bontrager Verse Elite: Zadel met gat voor gravel- en mountainbike

En met geïntegreerde houder voor spatbord en achterlicht

De sportieve zadels van Bontrager dragen allemaal de naam Verse. En ze hebben allemaal een uitsparing in het midden. Want wat er niet is kan ook niet in de weg zitten. Arjan heeft er twee geprobeerd: de reguliere Verse Elite die volgens Bontrager overal op past en de kortere Bontrager Verse Short Trail Elite die specifiek bedoeld is voor trailbikes. Hier bespreekt hij de Verse Elite, de Verse Short Trail Elite komt later.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Getest op de gravelbike: Bontrager Verse Elite in 145 millimeter.

Wie wil er niet bij de elite horen…

“Zadel voor alles en iedereen”

“De Verse Elite is een lichtgewicht prestatiegericht zadel voor rijders van elk geslacht en discipline”, aldus Bontrager op z’n website over het zadel dat ik al een paar weken op m’n gravelbike heb zitten. En ook op m’n mountainbike zit een Verse-zadel, de Verse Short Trail Elite, “een veelzijdig trailzadel met een korter profiel dat gericht comfort biedt aan rijders in elke discipline”, aldus de makers. Op m’n ervaringen met de Verse Short Trail Elite kom ik later terug, eerst de gewone Verse Elite.

Bontrager brengt z’n Verse-zadels in drie uitvoeringen: de Comp met chromo-stalen rails, de Elite met rails van roestvast staal en de Pro met carbon onderstel. Daarnaast komt iedere uitvoering in vier breedtematen, van 135 tot 165 millimeter. Het testzadel om mijn gravelbike is de Verse Elite in 145 millimeter, een maat die ik heb gekozen omdat m’n eigen zadel ook die breedte heeft. Voor zover zadels van verschillende met dezelfde breedte met elkaar kunt vergelijken natuurlijk. Maar dat gaan we wel zien.

In 145 millimeter weegt de Bontrager Verse Elite 240 gram. Lekker licht dus, alhoewel ik daar zelf niet zo’n waarde aan hecht. Lekker zitten vind ik veel belangrijker. Gelukkig sluit het één het ander niet uit. Althans, bij dit zadel.

Lekker zitten

Zadels zijn nogal persoonlijk. Wat voor de één fantastisch is, kan voor de ander een drama zijn. Maar goed, los van deze relativering kan ik niet anders zeggen dat mijn eigen ervaring met de Bontrager Verse Elite positief is. Monteren, rijden, klaar. Niks wennen, niks afstellen, alsof ik nog nooit een ander zadel heb gehad dan de Bontrager Verse.

Het materiaal van het zadeldek heeft de juiste stroefheid. De vorm en breedte van het zadel en de hardheid van de schuimvulling passen goed bij mijn fysiek, zithouding en rijstijl, met afwisselend m’n handen bovenop het stuur en onderin de beugels. Vanwege het vlakke langsprofiel kun je makkelijk je gewicht verplaatsen, een kleine kick aan de achterkant biedt steun als het pad steil omhoog gaat.

Het gebruikte schuim heeft een stevige structuur en is bovendien niet al te dik. Daardoor zakken de zitbotjes niet ín het zadeldek weg, maar rusten ze er meer bovenop. Ik ervaar dat als prettig. De demping die de combinatie van schuim en schaal biedt is goed, maar niet zo mindblowing goed als bij het ietwat mysterieuze Infinity-spul dat onder andere Ergon en SQlab gebruiken.

Bidet op de fiets?

En dan is er natuurlijk de uitsparing. Die is kolossaal, bijna over de gehele lengte van het zadel. En hij werkt. Dat wil zeggen dat ik ook tijdens lange ritten geen last heb gehad van m’n gevoelige delen. Heb ik bij andere gatenzadels wel eens last van de randjes rond het gat, bij de Bontrager Verse Elite speelt dat niet. Qua zitten dus geen enkele kritiek.

Maar hey, een gat in een offroad-zadel? Ik kan dat concept eerlijk gezegd niet volgen. Want waarom zou je je zitvlak bewust blootstellen aan de spray van de achterband? Op natte wegen en paden lijkt de Bontrager Verse verdacht veel op een bidet… Ik zou zeggen: waarom niet gewoon een geultje? Dan heb je én drukverlichting én blijft je zitvlak droog, toch?

Het langsprofiel is tamelijk vlak en gestrekt, met een kleine kick aan de achterkant.

Strak afgewerkte onderzijde.

Het Bontrager Verse-zadel in 145 millimeter, één van de vier beschikbare breedtematen.

Roestvrijstalen rails met een groot verstelbereik

Wie wordt er niet blij van een fijn zadel?

Handige accessoirehouder

Als je een Bontrager Verse koopt krijg je er een Blendr-accessoirehouder. Blendr is de naam van een reeks zadelaccessoires van Bontrager en Trek die je snel en makkelijk op- en aan elkaar vast kan klikken. Verschillende houders, een lampje, een spatbord en een zadeltasje. Om deze test compleet te maken ben ik ook daarmee op pad geweest. Het monteren is kinderspel. De houder zit je met twee boutjes vast aan de onderkant van zadel in de twee daartoe bestemde tapgaten. En vervolgens klik je er naar wens één of meer Blendr-accessoires aan.

In mijn geval zijn dat een Bontrager Flare RT-achterlicht (59,99 euro) en een Trek Blendr Fendr (14,99 euro). Dankzij een praktisch kliksysteem kun je deze producten los van elkaar gebruiken of juist gecombineerd. Met dat laatste als doel is de Blendr Fender uitgerust met hetzelfde kliksysteem als de Blendr-accessoirehouder onder het zadel. Het lampje past derhalve zowel op het zadel als op de het spatbordje. Ik vind dat Blendr-spul best wel praktisch. Natuurlijk, je kunt een lampje bijna net zo snel met een rubberbandje aan de zadelpen klemmen. Maar los van het gebruiksgemak ziet het Blendr-systeem er ook strak uit.

Functioneel met beperkingen

Of het spatbord werkt? Tsja, de Trek Blendr Fendr deelt met andere spatborden die je aan het zadel klikt het nadeel dat het eigenlijk te hoog zit om effectief te zijn. Wie écht droog wil blijven moet gewoon een traditioneel, lang spatbord rondom de achterband monteren. Maar dat neemt niet weg dat de Blendr Fendr zeker nut heeft, vooral ook omdat-ie breder is dan de meeste concurrenten. Blijft natuurlijk wel het eerder benoemde probleem van de grote uitsparing in het zadel, waardoor modder en water ongehinderd toegang hebben tot je zitvlak. Om dat tegen te gaan heb ik een zadeltasje onder het zadel gehangen. Probleem opgelost.

Een Blendr-accessoirehouder wordt meegeleverd.

Je klikt er een bijpassend lampje aan…

… of een lampje en een spatbordje.

Bontrager Verse zadel

Je schuift het lampje er simpelweg op.

Het spatbord is niet heel erg lang, wel lekker breed.

Bontrager Verse zadel

Hier nog even van de zijkant. Alleen het lampje…

Bontrager Verse zadel

… en spatbord plus lampje.

Bontrager Verse zadel

Fijn als de weg nat is, zo’n spatbord. Maar ehh, dat gat in het zadel dan…?

Verder een heerlijk zadel, die Bontrager Verse Elite, ook op onverharde stroken.

Conclusie

Kopen, dit zadel? Ik zou niet weten waarom niet, afgezien van de grote uitsparing dan. Ja, die draagt ontegenzeglijk bij aan het rijcomfort en het ontzien van de gevoelige delen. Maar het is in de modder of regen ook een garantie op een nat zitvlak. Maar verder? De prijs is okay, het gewicht is goed, de kwaliteit is erg goed en de zit is voortreffelijk. Dat wil zeggen, in combinatie met mijn zitvlak. Of dat ook opgaat voor jouw zitvlak durf ik niet te zeggen, maar Bontrager geeft een dertig-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie, dus als jij het uiteindelijk niks vindt, kan je het zadel gewoon terugsturen.

“De Bontrager Verse Elite mag op m’n gravelbike blijven zitten. Dat wil zeggen, tótdat zich weer een nieuw testexemplaar aandient. En ik weet nu al dat ik dan mijn pijn in m’n hart van dit fijne zadel afscheid zal moeten nemen.”

Zelf koop ik eigenlijk nooit een zadel; er slingeren altijd wel testzadels rond op de redactie. Bij zoveel keuze is het volgende daarom voor mijzelf altijd een goed criterium: blijft een testproduct op m’n fiets zitten of gaat m’n eigen favoriet er weer op? De Bontrager Verse Elite mag op m’n gravelbike blijven zitten. Dat wil zeggen, tótdat zich weer een nieuw testexemplaar aandient. En ik weet nu al dat ik dan mijn pijn in m’n hart van dit fijne zadel afscheid zal moeten nemen.

Bontrager Verse-zadels: prijzen en specificaties

Alle sportieve zadels van Bontrager worden gebracht onder de naam Verse. Ruwweg zijn er twee varianten: een gewone Verse en een korte, de Verse Short. Maar dat is maar een deel van het verhaal, want alle zadels komen in verschillende breedtes; de lange in vier, de korte in twee. En dan zijn er ook nog eens drie verschillende kwaliteitsniveaus, van de Comp-uitvoeren (66,99 euro) via de Elite-uitvoeringen (119,99 euro) tot aan de carbon Pro-modellen (229,99). Los van dit alles is er óók nog eens een speciale trail-uitvoering van de Verse Short, de Verse Short Trail Elite (119,99 euro), met een extra stevig dek. Een test van dit zadel volgt later.

Meer info: bontrager.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments