Lazer KinetiCore: helmen met verbeterde rotatiebescherming

Helmfabrikant Lazer introduceert met zijn nieuwe KinetiCore-helmen een nieuw helmconcept voor verbeterde rotatiebescherming. De in het piepschuim geïntegreerde kreukelzones bieden naast betere bescherming ook een lager gewicht en betere ventilatie. Bovendien wordt er minder kunststof gebruikt, aldus Lazer.

Lazer Jackal mountainbike helm KinetiCore

Rotatiebescherming…

… bij elke nieuwe helm die word geïntroduceerd of getest, komt die term voorbij. Begrijpelijk, want bij een valpartij is de impact op je hoofd zelden rechtlijnig; er is altijd een zekere mate van rotatie. En die rotatie blijkt vaak dé oorzaak van hersenletsel. Want als tijdens een val met een draaiende beweging erin de helm de grond raakt, dan wordt deze draaiing plotseling gestopt. Echter, de hersenen, die binnenin de schedel min of meer ‘ronddrijven’, draaien dan nog een stukje door. En dat is nogal schadelijk.

De consensus onder helmfabrikanten is dat een valpartij zelden rechtlijning (lineair, links afgebeeld) is. Er is altijd een zekere mate van rotatie (rechts afgebeeld). En bij impact wordt die rotatie abrupt gestopt, terwijl de hersenen – die als het ware in de schedel ‘ronddrijven’ – dan een stukje doordraaien, wat juist het meeste hersenletsel oplevert.

MIPS-alternatieven

Veruit het bekendste rotatiebeschermingssysteem is MIPS. Die letters staan voor Multi-directional Impact Protection System. In de meeste gevallen is dit een losse kunststof liner die aan de binnenzijde van de helm rotatiebeweging toelaat. Het is een merk-onafhankelijk systeem, wat zoveel wil zeggen dat je het bij verschillende helmmerken tegenkomt. Giro heeft inmiddels ook een helm met MIPS ‘aan de buitenkant’.

Steeds meer merken komen echter met eigen concepten om dezelfde soort bescherming te bieden. Zo ontwikkelde Bontrager Wavecel. Dat kun je zien als een kunststof kreukelzone die in de EPS (‘piepschuim’) schaal van de helm is geïntegreerd. En ook Lazer volgt nu met een geheel eigen benadering: het KinetiCore-concept.

Controlled Crumple Zones

Lazers KinetiCore-concept is geen toevoeging aan een bestaand helmontwerp. Het is veel meer een intergraal ontwerp van de helm. Kort door de bocht bestaat KinetiCore uit een aantal sleuven en openingen in de EPS-schaal van de helm. Samen vormen die één grotere kreukelzone rond het hoofd. Nu heeft EPS in de helmschaal altijd al de functie van een kreukelzone. Het specifieke bij KinetiCore is echter dat de overgebleven ‘blokken’ EPS aan de binnenkant van de helm makkelijker buigen of samendrukken in een langsrichting van de helmschaal. En daarmee wordt dus ook rotatie-energie geabsorbeerd en níet doorgeven aan het hoofd. Controlled Crumple Zones, noemt Lazer dit.


Met KinetiCore kan Lazer helmen ontwerpen die veel meer geïntegreerde functies hebben. Zo wordt door het niet hoeven ‘toevoegen’ van een losse kunststof-liner kunststof bespaart en kan het geheel lichter worden geconstrueerd. Ze zijn daarbij in de productie dus ook niet afhankelijk van een externe partij; MIPS is immers een zelfstandige leverancier. Verder claimt Lazer dat de ventilatie sterk verbeterd wordt.

Lazer KinetiCore

Door de sleuven ontstaan er blokjes in de helmschaal die gemakkelijker zijdelings kunnen verbuigen, indeuken of afscheuren, om zo rotatie van de helm en het hoofd geleidelijker af te remmen.

Lazer KinetiCore

Lazer KinetiCore helmmodellen

Lazer lanceert nu meteen zes helmmodellen met KinetiCore. Van de Pnut en Nutz kinderhelmen, de CityZen forensenhelm, de Strada en Vento racefietshelmen, tot de Jackal mountainbikehelm. Allemaal zijn ze opnieuw ontworpen met de KinetiCore-technologie als basis. En dat die technologie maximale bescherming biedt, blijkt uit het gegeven dat ze 4 tot 5 sterren scoren bij het gerenommeerde helminstituut van Virginia Tech in Amerika. Alle Lazer helmen met KinetiCore zijn per direct leverbaar. Versies met een meer ronde passing, specifiek afgestemd op de Aziatische markt zijn voorzien voor juni dit jaar.

Lazer Jackal mountainbike helm KinetiCore

De Jackal is vooralsnog de eerste mountainbikehelm van Lazer met KinetiCore.

Lazer Jackal mountainbike helm KinetiCore

Bron en meer info: lazersport.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments