Lazer rolt Kineticore verder uit met Codax one-size-fits-all helm

Begin 2022 introduceerde helmfabrikant Lazer het Kineticore-concept. Een nieuwe insteek voor helmontwerpen, om rotatiekrachten tijdens een val beter te absorberen. Inmiddels rolt Lazer dit concept uit naar steeds meer helmen. De nieuwste Lazer met Kineticore is de scherp geprijsde Codax. Een ‘one-size-fits-all’-helm voor een brede doelgroep, die Lazer aanbied voor € 59,99.
Lazer Codax Kineticore helm 2023

Lazer Codax Kineticore helm

Codax one-size-fits-all helm

De Codax is een veelzijdige helm die is ontwikkeld zonder een specifieke fietsdiscipline voor ogen. Lazer zet deze nieuwste helm neer als een allround-helm. Bijzonder is dat Lazer de Codax maar in één maat brengt, geschikt voor een hoofdomtrek van 54 cm tot en met 61 cm. Het is zodoende een one-size-fits-all helm. En voor een groot deel van de fietsers zal dit bereik voldoende zijn. Maar aangezien er zeker fietsers zijn met kleinere én grotere hoofdomtrek zou de term one-size-fits-most misschien beter op z’n plek zijn. Hoe dan ook is het maatbereik groter dan de meeste helmen, waarbij het TurnSys-spansysteem achterop de helm dan ook een groter bereik heeft.

Lazer Kineticore

Met de Codax breidt Lazer z’n aanbod aan helmen met het eigen ontwikkelde Kineticore-concept verder uit. Kineticore kun je zien als strategisch aangebrachte sleuven aan de binnenzijde van de EPS (‘piepschuim’) helmschaal, die samen kreukelzones vormen die met name in langsrichting kunnen vervormen. Ze vangen zodoende rotatiekrachten op, waarmee de grootste oorzaak van hersenletsel zo goed mogelijk wordt afgevangen. Meer details over Kineticore lees je in het bericht dat we bij de introductie er over schreven. De sleuven geven bovendien méér ventilatie en een lager gewicht, zoals bij de Lazer Jackal met Kineticore die we onlangs nog hebben getest.

Lazer Codax Kineticore

Bij het Kineticore-concept haalt Lazer op strategische plekken materiaal uit de EPS-schaal.

De overblijvende ‘blokken’ verbuigen of verkreukelen in langsrichting bij een impact, waardoor rotatiekrachten geabsorbeerd worden. Bijkomend voordeel: er is minder materiaal nodig per helm. Dat is lichter en volgens Lazer iets (zij het misschien marginaal) beter voor het milieu.

Aan de voorkant heeft de Codax een geïntegreerde zonneklep. Subtiel, maar voldoende om de zon uit de ogen te houden, aldus Lazer.

Achterop de Codax kun je optioneel nog een LED monteren voor extra zichtbaarheid.

Specificaties en uitvoeringen

Over dat gewicht gesproken: de Lazer Codax weegt 270 gram. De helm is voorzien van een geïntegreerde zonneklep. Het compacte klepje voor aan de helmschaal is subtiel, maar zou nog altijd goed de zon uit de ogen moeten houden. Verder zij de ventilatiegaten bovenop de helm voorzien van gaas om insecten buiten te houden. Optioneel levert Lazer je een ‘winter-kit’ voor de Codax. Dit is een speciale muts die je ónder de helm draagt. Tot slot is de Codax aan de achterzijde óók uit te voeren met een LED voor een betere zichtbaarheid en meer veiligheid.

De Lazer Codax Kineticore is er in acht verschillende kleuren en kost € 59,99. Daarmee is het momenteel één van de goedkoopste helmen mét extra rotatiebescherming op de markt.

Lazer Codax Kineticore 2023 – kleuren

Bron en meer info: lazersport.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments