Magura lanceert volledig nieuwe Vyron draadloze dropper zadelpen

Snellere en verbeterde bediening

Een paar jaar geleden lanceerde Magura als eerste een elektronisch gestuurde, draadloos bedienbare dropper zadelpen, de Vyron. Zonder kabel is de installatie eenvoudig en mocht je willen wisselen met een reguliere zadelpen, is dat dus ook een fluitje van een cent. Maar dat op zichzelf waren niet genoeg redenen om er onverdeeld enthousiast over te zijn. De bedieningsknop én de bedieningslogica lieten nog wel wat te wensen over. Magura heeft al die aspecten nu aangepakt met de Vyron V3.0.
Magura Vyron 3.0 draadloze dropper zadelpen

Magura nam de tijd om deze derde versie uit te ontwikkelen. Wij gingen in 2019 al op pad met versie twee, die op zijn beurt vanwege betrouwbaarheidsproblemen versie één al heel snel opvolgde. Versie twee bleek robuust, maar een onverdeeld succes vonden we hem niet. De bedieningsknop had nagenoeg géén feedback en de bedieningslogica ontbrak het wat ons betreft aan praktijkgerichte uh… logica.

Om de Vyron te laten zaken of uit te laten schuiven druk je bij de Vyron 2.0 op de bedieningsknop, waarna er intern een klep voor een bepaalde tijd open staat zodat de pen te bewegen is. Dat is prima wanneer je de volledige verstelweg wilt droppen of de pen wilt laten uitschuiven. Maar wanneer je niet de gehele lengte wil droppen, moet je je zadel met je achterwerk een tijdje op de gewenste hoogte houden, totdat de klep weer sluit. Even snel je zadel een klein stukje laten zakken is daardoor niet echt mogelijk. Het gevolg, zo merkten wij, is dat je de Vyron alleen nog gebruikt wanneer je het zadel volledig uit de weg wilt hebben en hem dus minder vaak gebruikt dan een exemplaar waarbij de knop rechtstreeks qua logica rechtstreeks aan de bediening hangt.

Magura Vyron 3.0: volledig nieuw ontwikkeld

En precies dát is wat Magura nu met de Vyron 3.0 dropper zadelpen wél aanbiedt. Je kan nu de Vyron in- en uitschuiven zolang je de knop ingedrukt houdt. Laat hem los en de pen blokkeert direct op de plek waar-ie zich dan bevindt. Precies zoals bij een mechanisch bediend exemplaar én precies zoals je eigenlijk wilt. Oók de bedieningsknop zelf is vernieuwd. Die monteer je nu ónder het stuur en belooft méér feedback. Monteren kan overigens met een eigen klemband of via een Shiftmix-adapter, waarmee je hem aan de klemband van een Magura, Shimano of Sram-remgreep monteert.

De meer intuïtieve knop én bediening resulteert nu ook in een snellere actie van de Vyron-zadelpen, zo belooft Magura, geholpen door de verbeterde Bluetooth-verbinding. Maar ook de hydraulische componenten intern én de servomotor die de klep bedient, zijn volledig nieuw ontworpen met een snellere actie als uitgangspunt.

Magura Vyron 3.0 draadloze dropper zadelpen

De Vyron 3.0 is van top tot teen opnieuw ontwikkeld. De hydraulica en de servomotor zijn herzien met oog op een snellere werking.

Magura Vyron 3.0 draadloze dropper zadelpen remote

Magura belooft dat de nieuwe remote meer feedback heeft. We konden hem tijdens de EuroBike afgelopen zomer achter de coulissen al kort even uitproberen en kunnen die claim inderdaad bevestigen.

Je monteert de nieuwe remote met een eigen aluminium klem rond je stuur, of gebruikt een Shiftmix-adapter voor een rechtstreekse montage op je Magura of Shimano remgreep. De montagepassing is ook compatibel met Srams Match Maker.

Niet oplaadbaar (!)

De zadelpen zelf is ook volledig nieuw ontwikkeld. Hoewel de Vyron 2.0 redelijk (spat)waterdicht was, heeft Magura voor de nieuwste versie van deze draadloze dropper zadelpen afgezien van een laadpoort. In plaats daarvan is de dropper nu voorzien van een niet oplaadbare CR2-lithiumbatterij die achter een goed afgedichte beschermkap zit. Magura garandeert een levensduur van tenminste één jaar gemiddeld gebruik, wat dus langer is dan bij de vorige wél oplaadbare versie. Het is toch wel een opvallende keuze. Blijkbaar was het met de elektronische robuustheid van de vorige, wél oplaadbare, versie wat minder goed gesteld, zodat de Duitse firma er nu zelfs geheel van afziet. Het voordeel, zo claimt Magura in z’n persbericht, is nu wel dat de zadelpen een IP67-certificering heeft, wat betekent dat-ie kortstondig een volledige onderdompeling prima doorstaat.

CR2-batterijen zijn overigens óók verkrijgbaar in oplaadbare varianten. Maar Magura raadt die af, zo koppelen ze aan ons terug na expliciete navraag: “Oplaadbare batterijen hebben vaak een grotere schommeling in hun voltage gedurende hun gebruik en afhankelijk van omgevingstemperaturen. Het kan daardoor gebeuren dat het voltage onder de minimale vereisten voor de Vyron 3.0 vallen. In individuele gevallen kan het dus zijn dat de servomotor daardoor niet meer opent of sluit. Een niet-oplaadbare batterij is meer stabiel en garandeert de functionaliteit in verschillende omstandigheden.”

Vyron 3.0: twee diameters, vier lengtes

Magura levert de vernieuwde Vyron dropper zadelpen in twee diameters; ø30,9 mm en ø31,6 mm. Qua totale verstellengte heb je de keuze uit 150/175 mm en 125/100 mm versies. Intern is de verstellengte dus 25 mm in te korten, waardoor er in totaal vier verstellengtes zijn. Eenmaal een totale lengte kozen, is die verstellengte uiteraard traploos te gebruiken. Magura claimt een gewicht van 700 gram voor de zadelpen en 40 gram voor de remote; dit is exclusief batterijen. Voor welke diameter en lengte deze gewichten gelden, heeft Magura niet aangegeven.

De Vyron draadloze dropper is nú te bestellen bij de vakhandel, waarbij Magura aangeeft dat ze vanaf december verwachten te kunnen uitleveren. Magura’s nieuwe Vyron heeft een adviesprijs van € 579,90. En ben je één van de eerste 1.000 bikers die vóór 28 februari 2023 een exemplaar bestelt, dan krijg je een gratis servicebeurt van € 139,00 cadeau. Die servicebeurt is vrij te plannen, waarbij Magura aanbeveelt dat na ongeveer één seizoen gebruik te doen.

Bron en meer info: www.magura.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments