Morgan Hill heeft geluisterd: Specialized Epic Evo

…Riep ik half juni in mijn Epic-review de Specialized-constructeurs op om eens na te denken over een Epic-uitvoering met dropper, agressievere banden en een wat aangepaste vork… blijken ze geluisterd te hebben! Zie hier de Epic Evo. Mét dropper, 2.3” banden én een 120 mm voorvork.

Vind je dit alles een beetje té toevallig? Geloof me: die suggestie kwam écht van mezelf en stond al in maart in het concept-artikel. Nog voordat wij of zelfs Specialized Europe wisten dat de Evo eraan kwam. Maar, eerlijk is eerlijk, toen we in mei hoorden dat de Epic Evo in juni geïntroduceerd zou worden, hebben we de publicatie van die review wat verlaat, om een mooi bruggetje te kunnen maken naar de Evo. Bij deze.

De Epic Evo is een standaard Epic frame, voorzien van enkele uitrustingswijzigingen die het beoogde gebruik richting – laten we het zo noemen – XC+ verschuiven. Hij is daarmee wat meer allround dan de ‘normale Epic’ en, volgens ons, stiekem daarom voor veel rijders misschien wel de betere optie.

De Specialized constructeurs hebben overigens niet ál mijn aanbevelingen ‘overgenomen’. De vork is namelijk geen voorvork met 100 mm veerweg én een Brain, maar een 120 mm vork zonder Brain. Zeker weten dat die fijngevoeliger en capabeler is dan de Brain-voorvork. Door die langere voorvork komt de fiets ook een graadje verder achterover te staan. Het compromis tussen dalen en klimmen verschuift hiermee iets richting dalen.

Wat we, na navraag bij Specialized, óók weten is dat zowel de luchtkamer als het dempingscircuit van de Brain achterdemper in de Evo identiek zijn aan de standaard Epic. Iets dat me verbaast. Zoals in de review al benoemd: de mogelijkheid om een simpel volumespacer in de luchtkamer te plaatsen zou – zeker bij het bedoelde gebruik – kunnen helpen om té hard doorslaan van de achterdemper op lomper terrein te voorkomen. Maar wie weet, misschien hebben ze daar in Morgan Hill destijds overheen gelezen en zien ze het nu alsnog…

De Epic Evo komt in twee uitvoeringen: De Expert Carbon met een Fox Stepcast 34 Performance, SRAM GX Eagle en Roval carbonvelgen, en de aluminium Comp met een Rockshox Reba RL, SRAM NX Eagle en aluminium velgen. Opvallend genoeg hebben beide modellen géén dropper uit eigen huis, maar een X-Fusion Maniac. Ook opvallend is dat de meerprijs van de Evo ten opzichte van de reguliere Epic bij de Expert Carbon € 400 bedraagt, terwijl dat bij de Comp € 200 is. Waarbij gezegd moet worden dat de Expert Carbon Evo ook 3 mm bredere carbon velgen krijgt dan de standaard Expert Carbon. Wellicht verklaart dat een deel van het verschil.

Prijzen en beschikbaarheid

Epic Evo Expert Carbon € 5.399,-
Epic Evo Comp € 3.199,-

Beschikbaarheid: nog niet bekend

Media en meer informatie: www.specialized.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments