Mountainbikeroute Oosterbeek wordt Renkum, Arnhem en Schaarsbergen

Oldschool route op de schop en opgedeeld

Wie een rondje om het mountainbikemuseum biket, krijgt wellicht de indruk dat de mountainbikeroute aldaar zowat onderdeel is van het museum. Die route, Oosterbeek, is immers (vooral rondom het museum) nogal ‘jaren 90’… Maar dat gaat zeer binnenkort veranderen. De route is helemaal verbouwd en er is veel nieuws bijgekomen. Zó veel zelfs, dat een naamswijziging op zijn plaats was: Adieu Oosterbeek, welkom Renkum, Arnhem en Schaarsbergen! En: voor deze routes heb je géén vignet nodig.

Kaart Mountainbikeroute Oosterbeek tot mei 2021

De ‘oude’ mountainbikeroute was zo’n 37 kilometer lang en bestond uit twee lussen. In uiterste zuiden reed je langs de randen van stuwwal en pakte je redelijk wat hoogtemeters. In het noorden was het vlakker en meer van het ouderwetse ‘stoempwerk’ over veelal brede, rechte paden.

De bestaande mountainbikeroute die bekend staat onder de naam ‘Oosterbeek’ is zo’n 37 kilometer lang. En dat is écht niet alleen maar ‘ouwe meuk’ hoor. Denk maar aan de mooie paden op ‘De Duno’. Toch waren andere onderdelen in slechte staat, of voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd.

Drie mountainbikeroutes: Renkum, Arnhem en Schaarsbergen

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt en binnenkort mag je het volgende verwachten:

  • Renkum: Renkum is de nieuwe naam voor de oude zuidlus (dus ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem) van Oosterbeek. Deze verandert niet, dus ook de Duno blijft erin! Rondom Papendal raakt hij aan…
  • Arnhem: Dit is de nieuwe naam voor de sterk verbeterde noordelijke los van de Oosterbeekroute. Hij is 15 kilometer lang, en doet onder andere landgoed Mariëndal en Topsportcentrum Papendal aan. Deze route loopt voor een klein deel samen met…
  • Schaarsbergen: Deze volledig nieuwe route biedt je zo’n 25 nieuwe kilometers vol singletracks!

Vanaf de mountainbikeroute Arnhem ligt er overigens een verbindingsroute naar de mountainbikeroute in Ede. Deze verbindingsroute loopt via een uitdagende singletrack over de Lange Hut. Om om te voorkomen dat je op de terugweg dezelfde route moet rijden, word je andersom via het ANWB-station Planken Wambuis over het fietspad naar Papendal geleid.

Wanneer gaan ze open?

Dat gaat stapje voor stapje, stukje voor stukje. Dat is – raar maar waar – zelfs een beetje het gevolg van corona. Want ook routebordjes moeten gemaakt en getransporteerd worden… en daarop is het nu even het wachten.

Dus kijk goed naar wat er al open is en wat MTB Zuid Veluwe je vertelt, om te voorkomen dat je op nog gesloten stukken komt en mogelijk schade aanricht.

De feestelijke officiële opening van al dit moois gebeurt pas wanneer het coronatechnisch weer kan. Dat zal in ieder geval niet eerder dan eind zomer zijn.

Routebordjes op de mountainbikeroute Renkum, Arnhem en Schaarsbergen worden binnenkort geplaatst

Het Mountainbikemuseum: De perfecte startplek voor je rit!

We noemden het Mountainbikemuseum al. Dat ligt precies in het hart van de nieuwe routes en is daarmee dé plek om je rit te beginnen. Want je kunt er niet alleen wat lekkers te eten en te drinken kopen, maar ook omkleden en douchen! De zelfverkozen term ‘Trailcenter’ is daarmee wel op zijn plaats. De crew van MTB Zuid Veluwe en het museum werken zo perfect samen. Museumeigenaar Jeroen van Roekel kreeg zelfs zijn eigen ‘Go Roekeloos’-Signature trail. Ook start hier de circa 13 kilometer lange verbindingsroute naar de 50 kilometer lange Veluwezoomroute van Natuurmonumenten. En mocht je rit dramatisch uitlopen: op termijn moet je zelfs kunnen blijven slapen in het museum.

Géén verplicht vignet, maar donateur worden wordt gewaardeerd

Gezien de hoeveelheid en de kwaliteit van de MTB Zuid Veluwe-routes, zou je eigenlijk een verplicht routevignet verwachten. Dát hebben ze niet. Je kan echter wel donateur worden! Dat kan al vanaf 12€ per jaar en je doet het hier. Let op: het donateurschap wordt stilzwijgend verlengd!

Trailbouw: het blijft een uitdaging in Nederland

Zoals altijd, kwam ook deze trail er niet vanzelf. Stichting MTB Zuid Veluwe heeft flink zijn best moeten doen om gebruik te maken van de grond in de regio. Binnenkort daarover meer in een apart artikel. Daarnaast betekent het bouwen, maar ook onderhouden van trails de nodige arbeid. En hoe meer kilometers trail, hoe meer onderhoud er nodig is! Vrijwilligers zijn daarom uiteraard nog steeds welkom. Meedoen? Meld je aan op schaarsbergen@mtb-zuidveluwe.nl.

MTB Zuid Veluwe

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
David
David
4 maanden geleden

Schaarsbergen is al bijna klaar en wordt erg gaaf!

Bosman
Bosman
2 maanden geleden

De mountainbike-route in Schaarsbergen gaat dwars door een heideveld langs de Kemperbergerweg. (Park Warnsborn). Eén losloopgebied voor honden! Ik krijg nogal eens boze woorden van mountainbikers. Mijn hond en ik móeten kennelijk opzijspringen. Bah! Sommigen menen ook te mogen fietsen buiten de “officiële “ paden. Bah. Bah. Een losloopgebied in combinatie met een mountainbikeroute is onveilig en frustrerend.