Mountainbikeroutes Het Rijk van Nijmegen op de schop – Nu écht

In maart 2018 las je hier voor het laatst over de op handen zijnde -en broodnodige- vernieuwing van de mountainbikeroutes rondom Nijmegen. Dat proces was toen al een half jaar gaande. Daarna werd het stil, als je niet beter zou weten zou je denken dat het project een stille dood is gestorven. Maar vandaag blijkt niks minder waar: het graven* gaat beginnen!

* En dan hebben we het niet over hun eigen graf!

Dat het zo lang stil bleef, toont vooral maar weer eens aan hoeveel inspanning en doorzettingsvermogen het vergt om in Nederland goede mountainbikeroutes te realiseren: vergunningen, precieze routes, voorwaarden, et cetera, et cetera. Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen bewijst, in samenwerking met Staatsbosbeheer, gemeente Nijmegen en het Dekkerswald, die benodigde lange adem te hebben, want alles is rond, vanaf eind augustus wordt dus gegraven.

Zó gaat het eruit zien. Zoals eerder beloofd vijf nieuwe routes!

De gravers beginnen met de gele, groene, blauwe en het oostelijke deel van de rode route. Wit en het westelijke deel van rood volgen later. Dat is namelijk terrein van Natuurmonumenten en met hen is er al wél overéénstemming over de routes, maar nog niet over de voorwaarden. De bestaande routes bij NM blijven in gebruik.

Alle nieuwe paden worden singletracks, gescheiden van andere bosgebruikers. Daarnaast gebruiken de routes ook een paar stukken paden die gedeeld worden met andere recreanten. Patrick Jansen van Tracks & Trails zorgt er voor dat kwetsbare natuur en erfgoed ongemoeid blijven. Er zullen ook géén gezonde bomen gekapt worden.

Brede paden, zoals tijdens de Hel van Groesbeek ? Neen, dat was vroeger! Hoe technisch het precies wordt -en of bijvoorbeeld de freeriders van de lokale vereniging Klein Verzet ook aan hun trekken gaan komen, is nog niet bekend. Daarover zegt het persbericht niks.

Aanleg en onderhoud: gravers gevraagd!

Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen coördineert de aanleg en daarna het onderhoud van de routes, in afstemming met terreineigenaren. Helpen graven? Aanmelders zijn meer dan zéér welkom via Facebook of via info@mtb-rijkvannijmegen.nl

Het Vignet: ja, toch wel. Maar… vrijwillig!?

Het Vignet: ja, toch wel. Maareh… prima, waar kan ik betalen!? Ondanks de subsidies, bedrijvensponsors en de inspanningen van de Stichting (die de steeds krapper bij kas zittende terreineigenaren waanzinnig goed ondersteunen) bleek het in tegenstelling tot eerdere berichten tóch noodzakelijk om een bijdrage van de biker te vragen in de vorm van een vignet. Dat vignet is echter vrijwillig. Over kosten van dat vrijwillige vignet is nog niets medegedeeld, maar wat ons betreft mag het vandaag al in de verkoop, laat maar komen!

Bron en meer info: www.mtb-rijkvannijmegen.nl

Geplaatst in Nieuws, Trails & Travel en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments