Mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug binnen drie weken dicht!

Holte-route vanaf nu tussen 1 april en 30 september dicht

Ken je dat verhaal van die mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug, NatuurAlert en de zandhagedis? Dat verhaal krijgt nú al een staartje (…). De provincie Overijssel heeft zojuist besloten dat de mountainbikeroute Holten binnen drie weken gesloten moeten worden. Niet permanent, maar wel elk jaar tussen 1 april en 30 september. Of daarmee een einde komt aan een langlopende, en veelal sterk gekleurde discussie…?

Mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug

Provincie Overijssel geeft géén gehoor aan brede oproep van betrokkenen

Ondanks een breed draagvlak vanuit de lokale politiek om tot een fatsoenlijke discussie over het gebied te komen, mét onderliggend goed onderbouwde argumenten voor compromissen, kiest provincie Overijssel om de strikte letter der wet te volgen. Zo lezen we althans op de website van de provincie. Mountainbikers zijn op de mountainbikeroute Holten gedurende het voorjaar en zomer niet meer welkom.

Ook al gaat de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug niet permanent dicht, de sluiting van 1 april tot 30 september is nauwelijks minder draconisch. De provincie Overijssel kiest er dus in eerste instantie voor om de Wet Natuurbescherming na te leven. Dat is begrijpelijk, maar hopelijk blijft de deur naar een oplossing wél open. Vooral omdat de discussie in aanloop tot dit besluit zeer rammelende bewijsvoering kende, zoals we eerder al in een column uit de doeken deden. Bewijsvoering die vooral in één richting wees, namelijk naar mountainbikers.

De lokale politiek riep natuurorganisatie NatuurAlert én de provincie dan ook op om in overleg te treden om naar gezamenlijke oplossingen te zoeken. Oplossingen die breder gaan dan alleen beschermen van de zandhagedis. Men wil ook wildrijden voorkomen, zodat overlast voor mens én dier in het hele gebied zo goed mogelijk tegen wordt gegaan.

Zandhagedis – Discussiepunt mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
De zandhagedis zont graag op de zanderige paden op de Sallandse Heuvelrug. Sommige paden zijn toegewezen aan mountainbikers. En dat pakt niet altijd goed uit. Mountainbikeroute Holten kende daarom al een gedeeltelijke zomersluiting met omleiding. Maar natuurorganisatie Natuuralert wilde de gehele route zelfs weg hebben. Inmiddels heeft de provincie gesommeerd dat de routes in zijn geheel dicht moeten van 1 april tot en met 30 september. Foto: Friedrich Böhringer, onder licentie, via wikimedia.

Is de discussie rond de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug ten einden?

Het is nu nog niet bekend of betrokken instanties zoals Routenetwerk Twente en lokale fietsclubs het er bij laten zitten. Maar dit verhaal móet een nog langer staartje krijgen. Uiteraard is er zoiets als de Wet Natuurbescherming en die dienen we allemaal te respecteren. De Sallandse Heuvelrug is een toeristisch gebied en er zijn talloze fietsers in de regio die er graag recreëren. Veruit het merendeel van de recreatanten heeft niet als doel de natuur te vernielen. Nu is wildrijden uiteraard altijd een keuze van het individu en nooit goed te praten. Maar als je maatregelen neemt zónder – in de ogen van de gebruiker – nauwelijks fatsoenlijk overleg of weging in een grotere context, dan kun je er donder opzeggen dat het volgende probleem zich deze zomer al aandient: ‘overal overlast van mountainbikers’. Los van het gegeven dat dit ons als natuurbelevers niet bepaald helpt, is het gewoon jammer. Want mét overleg op basis van onderbouwde argumenten kan zoiets voorkomen worden. Oók mét respect voor de Wet Natuurbescherming. Alles wat het nodig heeft is de wil om met elkaar en vóór elkaar iets te doen.

Wordt ongetwijfeld (en vooral hopelijk) vervolgd…

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments