MTB Awards 2019: Terpstra en Van der Poel in de prijzen

Al sinds 2007 worden jaarlijks de Mountainbike Awards uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Net als voorgaande jaren konden mountainbikeliefhebbers online stemmen op hun mountainbiker en mountainbikester van het jaar, verdeeld in vier categorieën. Ruim duizend mountainbikeliefhebbers brachten hun vier stemmen uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de uiteindelijke winnaars.

De prijsuitreiking vond plaats in het Watersley Sport & Talent park in Sittard. Daar vielen onder meer Mathieu van der Poel en Anne Terpstra in de prijzen.

Dat Anne Terpstra tot de beste mountainbikester werd uitgeroepen mag absoluut geen verrassing zijn. Ze schreef afgelopen wedstrijdseizoen geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw een wereldbeker te winnen. Dat deed ze op grote hoogte in Andorra, op een manier die flink indruk maakte. “Haar winst was geen toevalstreffer. Met vierde plekken op het EK, WK en in de eindstand van de wereldbeker liet de Apeldoornse (28) zien tot de absolute wereldtop te behoren. Haar eerste plek op de UCI-wereldranglijst bevestigt dat.” – Aldus de jury.

Bij de heren ging de prijs naar alleskunner Mathieu van der Poel. Zijn seizoen was indrukwekkend; of dat nu op de cyclocrosser, wegfiets of mountainbike was. Op de mountainbike werd ‘ie Europees Kampioen en hij was de eerste Nederlander die na Bart Brentjens een wereldbeker won. En het bleef niet bij slechts die ene overwinning in het Tsjechische Nove Mesto. Hij won ook in Val di Sole én bij Nino Schurter in de achtertuin; Lenzerheide. En terwijl hij van de zeven manches er maar vijf reed, stond hij toch tweede in het wereldbekerklassement. Hij werd eerder deze week ook al verkozen tot sportman van het jaar en kan nu dus nóg een prijs in zijn vitrinekast zetten.

Mathieu was zelf niet aanwezig om de Award in ontvangst te nemen.

Talenten

De aandacht ging niet alleen naar de elite-heren en elite-dames. Ook aanstormend talent wordt bij de MTB Awards in de schijnwerpers gezet. Bij de heren ging de prijs voor het beste talent naar Niek Hoornsman. Hij werd in juli Nederlands Kampioen bij de junioren, won het eindklassement van de 3-Nations Cup en werd 9e bij het EK en 23ste bij het WK. Puck Pieterse werd bekroond tot het damestalent van 2019. Ze werd Nederlands kampioen bij de junior-vrouwen en ook op international vlak liet ze zien dat ze ook erg goed op niveau presteert.

Niek Hoornsman liet zich via telefoon feliciteren.

Mountainbike Tracks

De Awards stonden dit jaar in thema van ‘Mountainbike Tracks’. Door heel het land zijn het talloze vrijwilligers, natuurorganisaties en sportbonden die werken aan uitbreiding en verbetering van mountainbikeroutes. Ze zorgen voor meer veiligheid, minder conflicten met andere recreanten en meer plezier en uitdaging voor mountainbikers. Het heeft daarom een belangrijk rol in de ontwikkeling van de sport in Nederland. Om dit kracht bij te zetten, werkten (een groot deel) van de genomineerden voor de uitreiking aan het uitdagende mountainbikeparcours van Watersley in Sittard.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments