Niet langer geruchten: Specialized Rumor

“De geruchten zijn waar…” – daarmee introduceert Specialized de Rumor, een 29″ fully speciaal ontworpen voor vrouwen. Specifieke modellen voor dames zijn niet uniek. Vrijwel elk – ietwat groter – merk heeft wel een aantal modellen. Met de komst van 29″ wielen is het logisch dat ook het damessegment dit formaat wielen voorgeschoteld krijgt. Met de Fate hardtails liet Specialized al zien dat ze ook de meer-dan-fanatieke dames wil en kan bedienen met lichtgewicht carbon 29″ hardtails. De range wordt nu verder uitgebreid met een full suspension die naast de 26″ Safire wordt gepositioneerd.

Gissen…
Het is een beetje gissen naar waar de naam ‘Rumor’ vandaan komt. Rumor zijn geruchten, als ze naar het vrouwelijke concept van roddelen hadden willen verwijzen – waarom dan geen Gossip? We komen er niet helemaal uit, maar willen toch even de op MTB fora circulerende roddel delen dat de Trek Lush (die we toevallig net getest hebben…) eigenlijk Rumor had moeten heten. Specialized had echter al de trademark op deze naam en heeft een naamswijziging geforceerd. Het is niet helemaal zeker of deze Rumor hiernaar moet verwijzen, maar saillant detail niettemin!

Camber-equivalent
De Rumor kun je gerust zien als het vrouwelijke equivalent van het Camber-platform. Een cross-over tussen cross country en het ruigere enduro segment, wat sommigen – Specialized incluis – als het trail segment bestempelen. Iets meer dan cross country maar niet dermate overkill dat de lol 3 drop-offs en 2 dubbele sprongen verder ligt dan je eigen skills. Het is ook juist in dit segment dat het aanbod voor dames nog vrij magertjes is. Met de 29″ wielen in combinatie met 110 mm veerweg voor- en achteraan wil Specialized dit gat invullen. Je mag van Specialized nu echt niet meer op gravel blijven…

De Rumor is niet slechts een Camber met meer vrouwelijke kleuren (en bloemetjes natuurlijk, want daar houden alle vrouwen van…) en een ander zadel. Toch wil Specialized ons waarschijnlijk graag laten roddelen over iets anders dan de naam en bijbehorend juridische gekissebis, want ze blijven een beetje vaag over het echt vrouw-specifieke van deze fiets.

Tussen de regels van het persbericht door kunnen we in elk geval optekenen dat de frames opgetrokken zijn uit het Specialized-eigen M5 aluminium en dat ze geheel opnieuw ontworpen zijn. Al volgt het ontwerp wel overduidelijk de lijnen van de mannelijke versie. De bovenbuis is iets verder naar beneden getrokken voor meer vrijheid en de demperophanging bevindt zich nu meer ‘in’ de bovenbuis.

RumorCamber
De Rumor ‘over’ de Camber heen geprojecteerd om het verschil in ‘standover clearance’ aan te duiden.

De voorframes bouwen ook in lengte wat compacter, terwijl de wielbasis nagenoeg gelijk is gebleven met de versies voor de heren. Daartoe is de achterbrug bij de Rumor met een paar millimeter verlengd. Het relatief korte voorframe in combinatie met de grote wielen maakt dat de onderbuis nabij de balhoofdsbuis snel in het gedrang komt met de vorkkroon bij een stuurhoek van 90 graden. Nu heb je die tijdens ‘normaal bedrijf’ nooit, dus wanneer dat voor komt gaat dat eigenlijk altijd gepaard met enige snelheid, een (onvrijwillige) afsprong en een groet naar de jury voor de stijlpunten. Het is echter niet altijd constructief de beste optie om de onderbuis nog verder ‘omhoog’ te trekken en Specialized verkoos daarom een vorkbumper toe te passen op de onderbuis die tegelijkertijd als kabelgeleider dient. Tevens geeft dit ‘binnen’ in het frame nog voldoende ruimte om een grote bidon mee te nemen. Iets wat bij veel full suspensions niet zo’n standaard gegeven is.

RumorDetails

Uiteraard worden de fietsen voorzien van andere vrouwen-dingen. Nee, geen stuurmand. Ophouden nou! Het persbericht vermeldt “Women’s Body Geometry Jett zadel, Women’s Enduro handvatten en maat specifieke onderdelen, om rijdsters te verzekeren dat ze de beste connectie met de contactpunten hebben.”. Zekerheid dus (…). Nu zijn dit precies de punten waarmee je een fiets kunt maken of breken en daarin zijn de behoeftes, meer nog dat eventueel een significant kortere en/of lagere bovenbuis, gemiddeld genomen anders dan voor de heren.

De Rumor is leverbaar in 3 maten en 3 verschillende afmontages, allemaal voorzien van hetzelfde M5 aluminium frame.

Topmodel: Rumor Expert 29

RumorExpert

Highlights:

  • Prijs: €3.799,00
  • Fox Float CTD Evolution achterdemper met AUTOSAG en drie verschillende standen: Climb, Trail en Descend, plus ProPedal.
  • Fox Float CTD Performance Series 29 voorvork met rebound en compressie instelling, lockout, taps toelopende vorkbuis en 110 mm veerweg.
  • Specialized Command Post BlackLite dropper post
  • Kleuropties: Black-White en Charcoal-Teal

 

Middenklasser: Rumor Comp 29

RumorComp

Highlights:

  • Prijs: €2.499,00
  • RockShox Monarch RL achterdemper met AUTOSAG.
  • RockShox Reba RL 29 Solo Air voorvork met 110 mm veerweg, rebound en compressie instelling en taps toelopende vorkbuis.
  • Kleuropties: White-Charcoal-Purple en Black-Green

Beide modellen zijn vanaf mei 2013 leverbaar. Het hieronder getoonde instapmodel, de Rumor FSR, is aangekondigd voor 2014. Nadere specificaties wat betreft afmontage en de prijs zijn op dit moment nog niet bekend.

Instapmodel: Rumor FSR
RumorMy14

Bron: www.specialized.com

JB / HB

Geplaatst in Nieuws en getagd met .
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Tjeerd
Tjeerd
10 jaren geleden

Zeker bij een dames model zou je verwachten dat het oog ook iets meer krijgt. Dit zijn nogal saaie bikes. Een fietmandje zou niet misstaan ;-)