Nieuwe mountainbike route(s) op landgoed Den Treek

… en waarschijnlijk nóg een vignet…

* * Update 7 maart 2020 * *

De Treeker MTB Trail wordt op 1 april 2020 geopend. En er zal een vignetplicht zijn. Lees alle details via deze link.

Hoe snel je aan iets gewend raakt, bleek maar weer eens toen we bericht kregen dat er mountainbikeroutes op landgoed Den Treek-Henschoten gaan komen. Twee jaar geleden moest ik nog janken om het afscheid van het ouderwetse boscrossen en nu denk ik bijna nooit meer aan die tijd. Inmiddels heb ik met volle overgave geaccepteerd dat vrij rijden door het bos op veel plekken gewoonweg niet meer mag of kan. Op veel van die plekken zijn er gelukkig wel prachtige mountainbikeroutes voor terug gekomen. En ja, voor het gebruik van mijn favoriete trails op de Utrechtse Heuvelrug moet ik tegenwoordig betalen. Niet erg, ik ben eraan gewend.

Bron foto: www.dentreekhenschoten.nl 

Twee jaar geleden was er ook al commotie rondom het mountainbiken op landgoed Den Treek-Henschoten, ten westen van Leusden, tussen Amersfoort en Maarn. Het gebied werd door veel lokale bikers gebruikt als speeltuin en als aanrijroute voor onder meer de mountainbikeroute in Zeist. Tot dan toe kon je nog redelijk naar hartelust vrij rijden. Op wegen en fietspaden was je welkom met je mountainbike, maar daar van afwijken was verboden. Toch gedoogde het vennootschap dat het familielandgoed beheert dit tot dan toe. Vanaf december 2016 werd het (al geldende) verbod om af te wijken van wegen en fietspaden wél gehandhaafd; het kon je een boete opleveren van 90 euro.

Ondanks het verbod én de handhaving, bleken veel bikers toch af te wijken van de toegestane fietspaden, zo maken we op uit de opmerking van rentmeester Wilbert Nijlant in het AD. Dat leidt wederom tot allerlei klachten tussen de gebruikersgroepen. En dus wellen mijn tranen weer op.

Blijkbaar is er een groep bikers die hardleers, maar tegelijkertijd té groot is om niets mee (of vóór) te doen. Om het landgoed te beschermen en de toenemende drukte van gebruikers beter te managen, is nu toch besloten om de mountainbikers in Den Treek-Henschoten een eigen plek te geven en dus niet te weren. Er komen specifieke mountainbikeroutes; er wordt zelfs gesproken over een netwerk van in totaal circa 80 kilometer aan mountainbikepaden! Hoe mooi is dát?

Hoewel het krantenartikel in het Algemeen Dagblad suggereert dat het een uitbreiding wordt op de routes van de Utrechtse Heuvelrug, is dit niet helemaal waar. De routes op Den Treek-Henschoten zullen in elk geval geen deel uitmaken van het routenetwerk van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, simpelweg omdat daar andere mensen ‘achter’ zitten. Niettemin betekent het praktisch dat je meer legale speelruimte gaat krijgen.

Eind 2019 rijdbaar… met eigen vignet

Eind 2019 moeten de eerste trails klaar zijn voor gebruik. Die zul je dan alleen mogen rijden met een specifiek vignet. Ho, wacht! Vignet? Euhm…. Ah, die heb je natuurlijk al. Die van de Utrechtse Heuvelrug en van Natuurmonumenten. Maar zoals het er nu naar uitziet, zul je echter nóg een derde moeten aanschaffen als je in Den Treek-Henschoten wilt rijden. Om de kosten van aanleg en onderhoud van de nieuwe routes te dekken, wil het vennootschap namelijk óók een eigen vignet invoeren. Over de kosten van dit nieuwe vignet zijn nog geen uitspraken gedaan.

Zodra wij meer informatie hebben, zullen we daar over berichten.

Tot slot

Mountainbiken zit nog steeds in de lift in Nederland. Hierdoor wordt het in sommige bossen en natuurgebieden ook steeds drukker. Regulering is dus steeds vaker bittere noodzaak. Dat betekent voor ons mountainbikers helaas steeds vaker dat echt vrij rijden niet meer mogelijk is.

Iedereen die ooit de Kozakkenputtocht vanuit Leusden heeft gereden weet hoe mooi Landgoed Den Treek-Henschoten is. Het gebied heeft veel te bieden en hopelijk gaan we die diversiteit ook in de routes terugzien. Of de nieuwe routes een succes zullen worden, hangt echter in onze optiek niet eens zo zeer af van de aard van die routes. We verwachten dat nóg eens een vignet voor velen misschien een groter struikelpunt zal zijn. Het zal in elk geval de roep om meer uniformiteit en/of overkoepeling versterken. Een lastig thema, waar helaas nog steeds geen antwoord op gevonden is – en misschien wel nooit kán of zál komen. Het lijkt dus onoverkomelijk dat wanneer je in Den Treek-Henschoten wilt rijden, je een derde vignet zult móeten kopen. Jammer? Hmm; zet het even in het juiste perspectief: we geven vele malen meer uit aan ons materiaal. Tegelijkertijd: liever een aantrekkelijke route dan helemaal geweerd worden… toch?

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
8 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio Bruinekool
Antonio Bruinekool
1 jaar geleden

Das mooi, maar er wordt in het artikel melding gemaakt dat het landgoed henschoten/den treek te ver van de MTB -routes van de Utrechtse heuvelrug af liggen maar dat is niet waar want landgoed henschoten/den treek ligt hooguit 2 km (en ik denk zelfs nog op bepaalde punten nog minder) van de MTB-route Austerlitz/Zeist

Jeroen
Jeroen
1 jaar geleden

Correct; aangepast!

Jur
Jur
1 jaar geleden

2, 3 of 4 vignetten? Wat mij betreft prima omdat ik er trails voor terug krijg. Ouderwets boscrossen mis ook ik niet. Wel merk ik gewenning, of is het verwenning, bij mij zelf. Neerlands mooiste mtb route (https://www.velozine.nl/2018/10/02/mtb-trail-awards-2018/) is nu mijn maatstaf..Tja dan is de rest al snel minder. Zo gek was dat boscrossen dus nog niet ;-)

Sebastian Grandjean Perrenod C
Sebastian Grandjean Perrenod C
1 jaar geleden
Reply to  Jur

Geen problemen om een vignett aan te schaffen maar het wordt wel een beetje druk op mijn helm. Zou we ook niet hier iets van een appje of plastic pasje bv die van de NTFU ofzo.

Sebastian Grandjean Perrenod C
Sebastian Grandjean Perrenod C
1 jaar geleden

In het artikel staat het volgende:
“Vanaf december 2016 werd het (al geldende) verbod om af te wijken van wegen en fietspaden wél gehandhaafd; het kon je een boete opleveren van 90 euro.”

Nooit geweten… Maar hoe zit dit precies. MTB alleen op officiele feistpaden of gelden de verschillende kruip-door-sluip door (wandel) paden hier ook onder. Er zijn bijzonder veel tracks namelijk. Begrijp er niets van dat dit illegaal fietsen zou zijn.

Nico
Nico
4 maanden geleden

Heel veel zaken zijn niet illegaal en kunnen ook niet beboet worden. Hier gaan de BOA’s buiten hun boekje. Dit soort zaken moeten geborgd worden in een plaatselijke verordening.

Nico
Nico
4 maanden geleden

Het is zover, de MTB-route gaat open en ja hoor, met vignet. Nu is het niet erg een vignet aan te schaffen, maar misschien zou enige vorm van eenduidigheid wel fijn zijn en die is ver te zoeken.
Voor de gehele Utrechtse Heuvelrug betaal je €7,50 geen probleem voor deze mooie routes. Het vignet voor Landgoed Den Treek gaat maar liefst €25,-!! kosten. Dit is natuurlijk buiten elke proportie, gezien de prijzen voor de andere vignet gebieden. Natuurmonumenten vignet kost €12,- en €9,- voor leden van NM.

Willem
Willem
3 maanden geleden

Vandaag een stuk van wat bleek de blauwe route gereden. Ligt er nu al mooi onderhouden bij! Eenmaal thuis maar eens wat meer info ingewonnen over deze nieuwe route. Op de site dentreekhenschoten.nl voldoende info aanwezig. Naast een blauwe route van 22,4 km ook een rode route, 15,6 km lang. Toch blijf ik vreemd vinden dat voor deze 2 routes, met een totale lengte van 38 km, 25 euro p/j moet worden betaald. Het argument dat het voor onderhoud (en natuur) is, zal best. Maar als ik het vergelijk met omliggende routes (bv Zeist en Austerlitz), die ook zeer goed… Lees meer »