Mountainbikeroutes Den Treek open vanaf 1 april, mét vignet

Treeker MTB Trail klaar

Vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat in landgoed Den Treek-Henschoten werd gestart met de aanleg van een mountainbikeroutenetwerk van maar liefst 80 kilometer.

Inmiddels zijn de eerste twee mountainbikeroutes aangelegd en is ook de prijs van het verplichte vignet bekend: 25 euro.

Ten westen van Leusden, tussen Amersfoort en Maarn ligt landgoed Den Treek-Henschoten. Het is een familielandgoed dat wordt beheert door een vennootschap. Lange tijd kon je in het gebied ‘vrij rijden’ op elk pad dat er lag. Mountainbikers werden er gedoogd, maar vanaf december 2016 werd het (altijd al geldende) verbod om af te wijken van wegen en fietspaden voortaan wél gehandhaafd.

Mountainbikeroute Den Treek

Bron foto: www.dentreekhenschoten.nl 

Treeker MTB Trail open op 1 april

Uiteindelijk is besloten om toch specifieke mountainbikeroutes aan te gaan leggen. Daarmee kan de recreatiedruk beter verspreid worden én zijn bikers toch welkom. De ambitie was flink: maar liefst 80 kilometer routes verdeeld over meerdere lussen. Inmiddels weten we dat de 80 kilometer niet meer wordt gehaald. Het goede nieuws is dat inmiddels twee routes, die samen de Treeker MTB Trail vormen, vrijwel gereed zijn. De noordelijke route over Den Treek is zo’n 16 km lang, terwijl de zuidelijke route over Henschoten zo’n 15 km lang is. Eind maart, vóór het broedseizoen begint, zullen beide routes volledig zijn en op 1 april worden ze officieel geopend. En dat is géén grap.

Vignetplicht

Het was al bekend dat voor dit gebied ook nagedacht werd over een vignetplicht om de kosten te dekken. Dat vignet heeft inmiddels een prijs: € 25. Dat is evenmin een grap. En ook wel even slikken, want ten opzichte van de vignetten van Natuurmonumenten (€ 12,00) en de Utrechtse Heuvelrug (€ 7,50) een stevige prijs. Het vennootschap meldt op haar website dat met de opbrengsten uit de verkoop niet alleen de Treeker MTB Trail wordt onderhouden, maar ook de natuur daarom heen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een dagvignet te kopen, die kost je € 5,00.

Treek MTB Trail Vignet

Goed; dat is ongeveer het bedrag dat je betaalt wanneer je een toertocht gaat rijden. Sterker nog; wil je tegenwoordig een hippe graveltocht rijden, betaal je tegenwoordig al snel het bedrag waarvoor je in Den Treek een heel jaar mag biken. Inderdaad… mag. Wat je namelijk niet moet vergeten is dat het landgoed privé bezit is. Het feit dát we ‘er nog mogen biken’ is iets waar we misschien niet te snel aan voorbij mogen gaan.

Vignet verkrijgbaar vanaf 16 maart
Het Treeker MTB Vignet is vanaf maandag 16 maart te koop via de webshop op www.dentreekhenschoten.nl/.

Landelijkvignet?

Met dit nieuws zal ongetwijfeld de roep naar een landelijk vignet opnieuw oplaaien. Hoe goed dat idee ook klinkt, zo onrealistisch is het in de uitvoering. Helaas. Het punt is namelijk dat elke partij die nu zo’n vignet voert, een hele andere opbouw van de prijs van zo’n vignet hanteert. Sommigen gebruiken het om alleen de route te onderhouden, terwijl het bij anderen – naast het voeren van andere vignetten (bijv. voor ruiters) – bijdraagt aan de totale kosten voor natuurbehoud.

Nederland is een groot lappendeken met verschillende landeigenaren. Veel natuurgebieden bestaan dus uit meerdere lappen van verschillende eigenaren. Routes in dit soort gebieden komen veelal pas tot stand na lang overleg over hoe de impact van een route geminimaliseerd kan worden én hoe het duurzaam onderhouden kan worden. Hier hoort de kostendekking óók bij, en daarin is amper één lijn te trekken die voor alle gebieden én alle eigenaren werkt.

Dus hoe nobel het idee ook is; de kans dat we naar één landelijk vignet zullen gaan is voorlopig nog steeds heel klein.

Bron: www.dentreekhenschoten.nl

Posted in Nieuws, Routes and tagged , , , , .

Reacties

avatar