NK cyclocross 2020 Rucphen

Het voorbije weekend was er in vrijwel elk land waar cyclocrossers rijden, een Nationaal Kampioenschap. Onder de rook (of waterdamp, eigenlijk) van de skibaan in Rucphen vond de Nederlandse editie plaats. Een wedstrijd georganiseerd/geïnitieerd door oud-crosser Camiel van den Bergh, destijds bekend om zijn absurd snelle starts.

Bij de heren was de winnaar op voorhand te voorspellen… De plekken daarachter waren minder evident. Bij de dames waren er niet minder dan vijf kandidaten voor de eerste plek!

Uiteraard was het Mathieu van der Poel die bij de Elite Heren het rood-wit-blauw mocht aandoen na een – voor hem – rondje buitenspelen. Achter hem werd er minder gespeeld en keihard gereden voor de twee resterende podiumplekken. Het klinkt zo oneerbiedig en beslist niet laatdunkend bedoeld, maar Corné van Kessel was dé gedoodverfde favoriet voor plek twee. Lars van der Haar, terugkomende van ziekte, wist Van der Poel nog even te volgen, maar consolideerde de eerste plek achter VdP. Van Kessel kon zijn enorm regelmatig presteren dit seizoen niet verzilveren óf verbronzen worden op dit NK. Meer dan een vierde plek zat er voor hem niet in. De professionele lamballer (zijn eigen woorden…) Joris Nieuwenhuisen reed sterk naar een derde plek.

Bij de dames was er maar één ding met zekerheid te voorspellen: het zou strijd worden. Lucinda Brand kon weliswaar goed haar hoge vermogen flink kwijt op de rechte stukken, maar het draai- en keerrondje in Rucphen bleek uiteindelijk Ceylin del Carmen Alvarado het beste te liggen. Annemarie Worst en Lucinda Brand maakten het podium compleet. Europees Kampioen Yara Kastelijn wist Marianne Vos nog voor te blijven; zij werden dus respectievelijk vierde en vijfde.

Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn… allemaal favorieten voor de titel. De 21 jarige Ceylin del Carmen Alvarado, hier achter Brand, ging echter met de overwinning aan de haal.

Hoe sterk is de eenzame fietser… of fietster in dit geval…

De eerste overdekte skibaan van Nederland, daarmee gaat het dorp in West-Brabant de geschiedenis is. Inmiddels is Skidome van Nicky Broos overgenomen door Snowworld, bekend van de locaties in Zoetermeer en Landgraaf.

Lekker op de trekker… of zitmaaier. Ditmaal echter geen grasmaaier-races, maar cyclocrossers op een stuk weiland.

Terwijl in de Antwerpse haven Wout van Aert rustig zijn rentree op het BK maakte, zat zowat de rest van zijn ploeg op dit NK.

Een gepersonaliseerde kentekenplaat… dat is óók een reden om in België te gaan wonen.

Maar het draait bij MVDP niet alleen om dikke auto’s, ook de honden zijn bijna onlosmakelijk aan hem verbonden.

Huh? Het was toch een Nederlands Kampioenschap?!

En weg zijn ze…

Camiel’s Carrousel is het toppunt van hoe effectief je weinig grond kunt gebruiken voor een cyclocrossrondje.

Hij hield ‘m altijd wel in het vizier, maar kon er nooit echt bij komen. Een tweede plek voor Lars van der Haar.
Geplaatst in Cyclocross, Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments