NTFU en Bosch kennen de eerste Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Mountainbikeroutes van Netersel, Marum en Anloo krijgen financieel zetje

Met het Trailfund willen Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems samen de ontwikkeling van veilige en mooie mountainbikeroutes in Nederland een stimulans geven. Inmiddels zijn voor de eerste van twee rondes voor 2022 drie Trailfunds uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen.
NTFU Bosch eBike Systems Trailfund 2022

Zoals voor de mountainbikers wel weten is het aanleggen van een mountainbikeroute geen gemakkelijke opgave. Los van vergunningsaanvragen, eventuele juridische procedures en de grote hoeveelheid fysiek werk die verricht moet worden, komen er ook flink wat kosten bij kijken. De NTFU en Bosch eBike Systems hebben daarom het Trailfund in het leven geroepen. Onderhoudsgroepen die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden, kunnen via ntfu.nl een aanvraag indienen om mee te dingen naar een financiële ondersteuning vanuit het Trailfund. Voor 2022 staan twee rondes gepland, waarbij er voor de eerste ronde inmiddels drie groepen een Trailfund toegekend hebben gekregen.

 

Een Trailfund moet je zien als een extra versnelling om een project af te ronden; de plannen moet doorwrocht zijn, zodat mountainbikers er ook snel van kunnen profiteren. En van de eerste drie projecten die nu een Trailfund krijgen toegewezen is de verwachting dat ze in september van dit jaar al klaar zijn.

Trailfund 2022

Trailfunds voor mountainbikeroute Netersel, Marun en Anloo

De eerste drie Trailfunds zijn zojuist officieel bekend gemaakt en gaan naar de vrijwilligers van van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. Alle drie hebben ze verschillende plannen.

Zo bouwt TWC Het Snelle Wiel een nieuwe rock garden, north shore- en boomwortelsectie. Dit doen ze voor vergevorderde mountainbikers, maar ook om jonge fanatiekelingen extra uitdaging te geven. Het technische parcours in Netersel is namelijk ook het toneel voor mountainbikewedstrijden voor de jeugd.

De vrijwilligers van ATB Marum gebruiken het Trailfund om een droge-route-sectie aan te leggen. Een deel van de mountainbikeroute van Marum langs de snelweg A7 , is soms te nat om over te rijden. Met een nieuwe sectie van zo’n 1,5 kilometer kan het natste deel worden omzeilt.

FTC ’t Kamrad uit Anloo zet de Trailfund in om hun mountainbikeroute flink te onderhouden. De route is namelijk erg populair en de slijtage dus hoog. Met de extra financiële ondersteuning kan de onderhoudsploeg onder meer leemzand aanschaffen, waarmee kuilen en gaten meer duurzaam gedempt kunnen worden.

Inschrijving voor tweede ronde voor NTFU Bosch eBike Systems Trailfund nu open

Voor de tweede helft van 2022 wordt er door de NTFU en Bosch eBike Systems óók Trailfunds beschikbaar gesteld. Via ntfu.nl kunnen groepen zich aanmelden wanneer zij een financieel ruggensteuntje kunnen gebruiken om een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden. Bij de aanvraag moet duidelijk zijn wat men precies wil aanleggen, bouwen of onderhouden. Aanmeldingen dienen ook binnen een realistische termijn haalbaar te zijn, zodat mountainbikers vlot kunnen profiteren van de Trailfund. Om in 2022 mee te dingen naar de tweede ronde Trailfunds, moet de aanvraag zijn ingediend vóór 16 november 2022.

NTFU mountainbikeroute classificatie

Foto: NTFU – Alexander Fianke

Bron en meer info: ntfu.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments