Origine komt met bredere gravelwielen: Prymahl Vega C35 Pro Wide

Onlangs deed Jeroen uitvoerig uit de doeken wat zijn ervaringen waren met de Graxx gravelbike van Franse internetaanbieder Origine Cycles. En terwijl de gravelbike geleverd werd met een Prymahl-gravelwielen van Origine zelf, reed-ie daar niet z’n meeste testkilometers mee. De reden: met een interne breedte van 19 mm zijn de originele velgen aan de smalle kant voor gebruik met volumineuze offroad-banden. Nu komt Origine Cycles met de Prymahl C35 Pro Wide; een set carbon gravelwielen met velgen met een interne breedte van 24 mm.
Origine Cycles Prymahl C35 Pro Wide gravelwielen

Om z’n Graxx-gravelbike zo breed mogelijk in te kunnen zetten, biedt de Franse internetaanbieder Origine Cycles via z’n online configurator talloze opties aan. Ook het wielenaanaanbod is fors! Naast wielen van onder meer Mavic en Fulcrum,  kun je bij Origine Cycles tevens kiezen voor Prymahl, het eigen label van het merk.

Iedereen die inmiddels wat kilometers op een gravelbike heeft gereden, weet waarschijnlijk wel dat een bredere band simpelweg meer mogelijkheden biedt. Niet alleen ten aanzien van comfort is er veel te winnen, ook de grip wordt snel beter als je met een bredere band met een voldoende lage druk het asfalt verlaat. Binnen het Prymahl-aanbod had Origine Cycles echter uitsluitend gravelwielen met conservatieve, relatief smalle velgbreedtes. Althans, als je dus vanuit de offroad-optiek bekijkt.

Carbon velg met 24 mm interne breedte, gemaakt uit 500 m carbonvezel

Met de Prymahl Vega C35 Pro Wide carbon gravelwielen brengt Origine Cycles daar nu verandering in. Want in plaats van de 19 mm interne breedte die de reguliere Vega-reeks heeft, hebben de nieuwe C35 Pro Wide-velgen met een interne breedte van 24 mm. Het getal in de typeaanduiding staat dus ook niet voor de velgbreedte, maar velghoogte.

Origine Cycles Prymahl C35 Pro Wide gravelwielen

Origine Cycles Prymahl C35 Pro Wide gravelwielen

De nieuwe carbon velgen zijn hookless en tubeless-ready. Net als de andere carbon velgen van Origine, worden deze velgen gemaakt uit één enkele, doorlopende laag carbonvezels. Deze is maar liefst 500 meter lang. Dankzij deze werkwijze wordt het carbon nergens onderbroken. Dit bespaart gewicht en de wielen zijn daarnaast sterker dan velgen die uit individuele lapjes carbon worden samengesteld, aldus Origine.

De Vega C35 Pro Wide-gravelwielen zijn door Origine gespaakt met straight pull aero-spaken in het voor- en achterwiel. De naven zijn eveneens van Origine en draaien op afgedichte cartridgelagers. Bij de achternaaf zijn nog eens extra rubberen afdichtingen toegepast. Bij de achternaaf heb je vervolgens nog de keuze uit een Shimano HG11-, Sram XDR- en Campagnolo-cassettepassingen. De vrijloop werkt met pallen en heeft 102 posities om aan te grijpen, een compacte vrijloophoek van 3,5º dus.

Net bij de Vega A30 Pro-wielen die ik in de Graxx-gravelbike kort testte, zijn de Prymahl C35 Pro Wide-gravelwielen opgebouwd met CNC-gefreesde, straight-pull naven. Ze draaien op afgedichte cartridgelagers, waarbij de achternaaf nog eens extra rubber afdichtingen heeft aan beide zijden. Dat klinkt als een goed idee, al hebben wij daar toch zo onze bedenkingen bij.

Specificaties Prymahl Vega C35 Pro Wide gravelwielen

De Prymahl Vega C35 Pro Wide gravelwielen wegen als set 1.623 gram en kosten € 1.830. Niet licht, niet zwaar en je vindt goedkopere en zeker ook duurdere wielen op de markt. De twee jaar garantie die Origine Cycles geeft, is wel wat mager. Juist op dit punt zijn er talloze concurrenten die beduidend meer bieden, waaronder soms best genereuze crash replacement-opties. Ons contactpersoon bij Origine geeft wel aan dat ze behoorlijk coulant zijn en met de klant meedenken. Dus heb je dikke vette pech met je wielen door een valpartij of dergelijke, dan mag je ervaren hoe coulant ze zijn. Aan jou om te bepalen wat je dat waard is… Je kunt de Prymahl Vega C35 Pro Wide vanaf nu los bestellen bij Origine Cycles of specificeren in je Graxx-gravelbike via de configurator.

Bron en meer info: www.origine-cycles.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments