Pilot Scram: gravelen met derailleur of Pinion!

Voor een -al dan niet op maat gemaakte- racefiets, mountainbike of trekkingbike kan je al lange tijd bij Pilot terecht. Een gravelbike bouwden ze echter nog niet. Vanaf nu wel: De Scram is Pilot’s nieuwe gravelbike. Bijzonder: Pilot bouwt hem niet alleen met een derailleuraandrijving, maar ook met een Pinion gearbox!

De eerste vraag die in ons opkwam, is: Wát voor gravelbike is het? Pilots antwoord: “Ja”.

uh… say what? Nou ja ze zeggen het niet letterlijk hoor, maar wel dat je er álles mee kan doen. Van bikepacken (spatbord- en bagagedragernokken zijn present) tot knallen, wat jij wilt. Het frame is geschikt voor maximaal 700C x 50 mm, of 27.5 x 2.2″ banden. Ook kun je kiezen uit een vaste carbon vork of een Lauf pseudo-geveerde vork.

Geometrie

Maar hé Pilot, zó makkelijk komen ook jullie hier niet mee weg! Oók? Ja, ook. Het grappige is namelijk: toen concurrent Van Nicholas onlangs haar Rowtag graveler introduceerde, claimde ze precies hetzelfde. Een blik op de geometrietabel van die fiets toonde echter hoeken en buislengtes die eerder wijzen op een gemoedelijke graveltoerder, dan op messscherpe gravelracer. En laat de geometrie van de Pilot Scram nu nagenoeg gelijk zijn aan de Rowtag…

Framedetails

Alle kabels lopen door het frame, en het frame is opgetrokken uit double butted buizen. Dat laatste is gunstig is voor het gewicht en het rijgevoel. Verder geeft pilot aan dat het materiaal door zijn inherente dempingseigenschappen de fiets een “smooth ride” geeft.. al denk ik eerlijk gezegd dat een 27.2 mm zadelpen in plaats van de gebruikte 31.6 zadelpen hier nog méér invloed op zou hebben…

Pinion!

Niet 100% uniek op de markt, maar wél bijzonder is dat Pilot de Scram ook met een Pinion “twaalfversnellingsbak” bouwt. Altijd een rechte ketting of riem, en heerlijk onderhoudsvrij! Om dit te laten werken met een krom stuur, heeft Pilot zélf een draaishifter ontwikkeld, die plaats neemt op het bovenste gedeelte van het stuur. Misschien niet de meest handige plek voor een shifter, wél mooi gemaakt!

Adviesprijzen

  • Scram, complete fiets met Shimano GRX 800: €3.999,-
  • Scram, complete fiets met Pinion gearbox: €3.999,-
  • Scram frame voor derailleuraandrijving, inclusief carbonvork: €1.999,-
  • Scram frame inclusief Pinion en carbonvork: €3.249,-

Maatwerk

Pilot staat bekend om zijn maatframes. Bij de Scram kan dat ook: de meerprijs voor een op maat gemaakt frame bedraagt €500,- Daarnaast kun je -uiteraard- de hele afmontage zelf kiezen, en kun je -als je écht loos wilt gaan- ook het kleurdesign van je frame zelf kiezen.

Meer info: www.pilotcycles.com

Geplaatst in Gravel, Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments