POC Elicit Ti: gelimiteerde 3D geprint titanium bril

3D printtechnieken maken al jaren een flinke opmars. In eerste instantie vooral interessant voor prototypen, maar inmiddels zien we het steeds vaker ingezet worden bij consumentenproducten. Het Zweedse POC zag in het lasersinteren een interessante manier om een titanium bril te maken, de Elicit Ti, gemaakt uit het poeder dat overblijft bij medische 3D print-projecten. Met 22 gram is de Elicit Ti erg licht, met slechts 365 stuk erg gelimiteerd en met € 400 ook erg duur.

POC Elicit Ti bril – Titanium 3D print

Van kunststof prototypes om een ontwerp visueel te valideren, tot metalen onderdelen die volledig gebruikt kunnen worden; met 3D printen is enorm veel mogelijk. Steeds meer productontwikkelaars en fabrikanten passen de technieken toe om ook producten te ontwikkelen die veel vormvrijer zijn. Of om simpelweg meer efficiënt met materiaal om te gaan. Immers; waar je bij veel productietechnieken materialen weghaalt uit een massief stuk, voeg je bij printen alleen materialen samen die je nodig hebt. Althans, voor het overgrote deel.

POC Elicit Ti: geprint met titanium-residu

Een manier om metalen voorwerpen te printen is het samensmelten van metaalpoeder middels een laser. Dat poeder wordt in een grote bak samengehouden, of tot een blok geperst. Na het laserprinten wordt het omliggende poeder weggeblazen en hergebruikt voor de volgende printopdracht. Bij medische instrumenten uit titanium is dit een veel gebruikte methode. Maar het overgebleven poeder kan niet altijd meer worden ingezet voor medische instrumenten – 100% zuiverheid is namelijk niet altijd meer te garanderen. Dat, terwijl het poeder beslist nog zuiver en goed genoeg is om sterke producten te printen. POC zag daarin z’n kans schoon en ontwikkelde de Elicit Ti bril precies met dit residu als uitgangspunt.

22 gram, 365 stuks

De Elicit Ti is volledig gebaseerd op de POC Elicit en deelt dan ook de Clarity-lens. In feite bestaat de Elicit Ti dus uit een lens met daaraan twee losse pootjes. Het is dus een ‘frameless’-ontwerp, waarbij die pootjes met hun vakwerkstructuur dus geheel uit 6al/4v-titanium zijn geprint. Het neusstuk, waarvan er twee maten worden meegeleverd, is van rubber. De hele bril weegt daardoor 22 gram.

POC levert de Elicit Ti met twee lenzen, waaronder een kleurloos exemplaar. Welk gekleurde lens meegeleverd wordt is niet helemaal duidelijk. De bril is uiteraard compatibel met alle lenzen Clarity-lenzen die voor de reguliere Elicit beschikbaar zijn.

De Elicit Ti wordt slechts gelimiteerd gemaakt; POC print er slechts 365. Of ze als warme broodjes over de toonbank gaan, valt nog te bezien. De Zweedse fabrikant vraagt € 400 voor deze deels 3D-geprinte bril…

Bron en meer info: pocsports.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments