Video | Signature Trails: Weissensee Trail, Oostenrijk

Locals noemen het gewoon hun home trail

…maar voor vakantiegangers kunnen zulke trails het hoogtepunt van hun mountainbikevakantie zijn. Hotelorganisatie ‘Mountain Bike Holidays’ noemt ze simpelweg Signature Trails. Daarmee bedoelen ze ieder pad, dat zijn stempel drukt op een mountainbikegebied.

Bij elk van deze Signature Trails is een video gemaakt, 44 in totaal. Ze geven je een zeer goede indruk van de route, het terrein en het landschap. Maar ook van de cultuur en de mensen in de regio. Velozine brengt de komende maanden met enige regelmaat een nieuwe Signature Trail Video. Bekijk ze en ontdek hoe je eerstvolgende mountainbiketrip naar de Alpen er misschien uit gaat zien…

Meteen doorspringen naar de Signature Trail-video, klik hier. Benieuwd naar de rij-impressie, lees dan hieronder verder.

Weissensee Trail, Karinthië, Oostenrijk: natural trail

Vrijwel ongerept, alpien-mediterraan en verfrissend: de Weissensee in het zuidwesten van Karinthië is ongetwijfeld een van de mooiste meren van Oostenrijk. De karakteristieke witte oevers, die zijn ontstaan door het inspoelen van kalkafzettingen uit de omliggende Gailtaler Alpen, zorgen voor een Caribische flair op de Weissenseetrail.

De Weissensee Trail werd in 2016 geopend en in 2018 uitgebreid met twee extra singletracks. In 2019 werd de ‘Trailworld of Mountains & Lakes’ gelanceerd als onderdeel van BIKEworld Nassfeld-Pressegger See. Die omvat de drie singletracks boven de Weissensee, talrijke flowtrails bij Nassfeld en pumptrack Tröpolach. Allemaal authentieke trails, die ooit wandel- of smokkelpaden waren.

Signature Trails Weissensee

Omhoog met de lift

De ingang van de Weissensee Trail is gemakkelijk bereikbaar met de lift. En toch is deze singletrail anders dan veel andere routes: geen kunstmatig geboetseerde  flowtrail, geen machinaal uitgegraven secties, maar een pad dat het natuurlijke reliëf van de helling  volgt. Wat voor de Weissensee geldt, gaat ook op voor de bergen eromheen. Geen kermis, geen toeters en bellen, maar zoveel mogelijk in harmonie met het landschap.

Verantwoordelijk voor de trail is Benedikt Purner, een uit Innsbruck afkomstige mountainbiker en trailbouwer. Het pad slingert aanvankelijk relatief vlak langs de helling, dan volgt een sectie met opeenvolgende haarspeldbochten, met zo nu en dan zicht op het blauwe meer. Vervolgens verdwijnt de trail weer onder een dicht bladerdak en volgt een eindeloze aaneenschakeling van glooiingen, bochten en kleine richels.De donkerbruine ondergrond biedt heel veel grip en biedt een mooi contrast met de helder groene vegetatie.

Drie verschillende trails

In het laatste sectie is het bos wat minder dicht en komt het meer weer in beeld. Vlak voor het dalstation vind je een klein maar mooi oefenparcours. Bikers van elk niveau kunnen hier aan hun bikeskills werken. Na aankomst bij het dalstation gaat het weer recht omhoog; er wachten immers nog twee biketrails op je:

Naggl Trail: 5,1 km / 380 hoogtemeters
Panorama Trail: 3,2 km / 376 hoogtemeters
Weissensee Trail: 2,7 km / 370 hoogtemeters

De eerste is vernoemd naar de Naggler Alm, die op het plateau achter de kabelbaan ligt. Een stop hier is eigenlijk een must; de Karinthische specialiteiten zijn niet te versmaden. Tip: de Kaiserschmarrn met bramen!

Uitgebreide informatie over de Weissensee Trail vind je op signature-trails.com.Signature Trails Weissensee
Signature Trails Weissensee

Video: Weissensee Trail, Karinthië, Oostenrijk

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments