RockShox geeft TwistLoc remote-bediening een flinke update

TwistLoc nu óók met drie-standen-optie

Als alternatief op remote-hendels heeft RockShox al enige tijd een draaibaar handvat om voorvork en eventueel parallel je achterdemper vanaf het stuur te bedienen. Zonder er echt ruchtbaarheid aan te geven, heeft RockShox die TwistLoc een flinke update gegeven. De ontgrendelknop is komen te vervallen; vanaf nu verstel je je demper(s) alleen nog door te draaien. Naast een versie met twee standen is er nu ook een TwistLoc met drie standen.
RockShox TwistLoc 2022

RockShox is al heel wat jaren onderdeel van de grote firma Sram. En Sram’s eerste product was een draaischakelaar, de GripShift. Inmiddels het productaanbod van de firma gigantisch gegroeid, maar de befaamde draaischakelaar is eigenlijk nooit echt weggeweest. Maar waar-ie voorheen alleen derailleurs bediende, heeft het ontwerp ook zijn weg gevonden naar de bediening van voorvork en achterdempers vanaf het stuur. RockShox TwistLoc is voor velen een uitkomst. Zeker wanneer je ook al een remote-hendel hebt voor een dropper zadelpen wil het nogal druk worden op en rond het stuur. En vaak leidt dat tot ergonomisch ‘minder optimale’ combinaties van hendels.

RockShox TwistLoc Gen 2: alleen nog draaien

Zonder hard op de tamtam te trommelen, heeft RockShox de TwistLoc echter vernieuwd. Bij deze tweede generatie van de TwistLoc is de ontgrendelknop van de eerste generatie komen te vervallen. Nu draai je simpelweg het handvat op en neer tussen twee, óf drie standen.

RockShox TwistLoc gen2

Die drie-standen optie is óók nieuw. En dat is misschien nog het meest opvallende. RockShox-voorvorken en -dempers met driestanden die met een remote-hendel te bedienen zijn, zijn er nauwelijks. De drie-standen RockShox SID Ultimate voorvork en RockShox Nude achterdemper op Scott’s nieuwste Spark RC-modellen schiet ons te binnen. Dat zijn echter exemplaren die RockShox exclusief voor Scott maakt. Het geeft toch te denken dat RockShox deze mogelijkheden in de nabije toekomst optioneel óók op andere modellen levert.

Groter

Terug naar wat we wél zeker weten. Op de eerste plaats is RockShox’ nieuwe TwistLoc iets groter dan de vorige versie. De flens van het handvat is wat groter, wat de grip op het handvat moet verbeteren. Verder is-ie ook wat langer, doordat de klemband nu naast de behuizing zit en er niet ín. In tegenstelling tot de vorige versie heb je nu géén keuze tussen een rechte of schuine kabeluitloop. Bij deze tweede generatie loopt de kabel (of lopen beide kabels) altijd onder een hoek weg uit de TwistLoc. Hoe goed dit combineert met niet-Sram-remgrepen (en -shifters) moet nog blijken.

De flens van de nieuwe TwistLoc is vergroot ten opzichte van de eerste versie van RockShox’ draaibare remote-bediening. Oók is de hele TwistLoc wat langer, doordat de klemband nu buiten de behuizing valt.

RockShox TwistLoc remote bediening

Bij de nieuwe TwistLoc loopt de kabel (of lopen beide kabels) altijd onder een hoek weg vanaf de greep. Je hebt wel de keuze om de uitloop ónder of boven je remgreep te plaatsen.

Goedkoper

RockShox’ nieuwste TwistLoc-versie is parallel verkrijgbaar aan de oude versie. Saillant detail is dat de nieuwste met een prijs van € 97 zelfs € 36 goedkoper is dan de oude versie.

Bron en meer informatie: www.sram.com/rockshox

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments