“Rondje Walcheren” – 100 km mountainbike routes aan de kust

Schop gaat de grond in voor nieuw route netwerk

Mountainbikevereniging De Zeeuwse Kust werd in de zomer van 2014 opgericht met een duidelijk doel: “Het realiseren van een vaste route op Walcheren en het mountainbiken voor jong en oud mogelijk te maken.” Klare taal en een even klare opvolging: in de voorbije weken is door de vereniging begonnen met de aanleg van een nieuwe mountainbikeroute door het natuur- en recreatiegebied Nollebos, nabij Vlissingen. De route, die zo’n 25 kilometer lang zal worden, zal de opmaat zijn naar een routenetwerk van maar liefst 100 kilometer langs de Zeeuwse Kust. “Rondje Walcheren” wordt dat netwerk genoemd en omvat ook routes bij Middelburg en Veere.

Jeffrey Geerse, voorzitter van mountainbikevereniging De Zeeuwse Kust en één van de karrentrekkers, licht toe:

“De route moet gaan lopen door de gemeentes Vlissingen, Middelburg en Veere met hopelijk een totale afstand van rond de 100 kilometer. Elke gemeente krijgt dus zijn eigen route en deze routes worden voorzien van een eigen kleur en zijn onderling te combineren zodat je de afstand kan rijden die jezelf wilt. Doordat het Walchers’ landschap nogal weinig hoogtemeters kent moeten we deze zelf aanbrengen of zoeken. De routes worden uitdagend gemaakt door verschillende obstakels aan te brengen zoals: vlondertrappen, pumptrack, trapafdalingen, etc.”

Walcheren_01

Het voortraject voor de totstandkoming van deze routes kende, zoals zo vaak, een lange weg. Na het oplossen van enkele knelpunten hebben gemeentes Vlissingen en Middelburg inmiddels toestemming gegeven, zodat daar al begonnen kan worden. Nabij Veere kan de schop nog niet de grond in. De kustlijn in die gemeente kent mooie onverharde paden, maar het gebied heeft een speciale natuurwaarde. Het waterschap heeft alle ingetekende routes afgewezen. Voor Geerse en de zijnen is er dus nog werk aan de winkel om uit te zoeken wat wél werkbaar is.

De eerste meters van de route in het Nollebos worden dus momenteel aangelegd. Geerse verwacht dat ze een jaar nodig zullen hebben om de route, inclusief alle trail features af te hebben. Afhankelijk van onder meer het weer én van het aantal vrijwilligers dat mee helpt, kan er deze zomer mogelijk al een deel van de route gereden worden. Woon je in de buurt én wil je dat de route snel af is: meld je aan als vrijwilliger via de Facebook-pagina van mountainbikevereniging De Zeeuwse Kust.

Walcheren_03

Bron & foto’s: MTB Vereniging De Zeeuwse Kust

Posted in Nieuws and tagged , , , , .

Reacties

avatar