Ruimte voor elkaar, sportief gebaar

Campagne ‘buitencode’ gelanceerd

Terwijl wij op 1 april suggereerden dat de NTFU en de KNWU de handen ineen geslagen hadden om ervoor te zorgen dat wij sportievelingen beter met onze natuur en trails om moeten gaan, blijkt er nu ook daadwerkelijk ‘iets’ te gebeuren. Niet zozeer op het gebied van #trailrespect, maar wel op het gebied van ons imago. Het zijn niet de KNWU en de NTFU die de handen ineen geslagen hebben. Het betreft de NTFU gezamenlijk met de KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Landschappen en Staatsbosbeheer. Zij willen gezamenlijk stimuleren dat wij als sportieve gebruikersgroepen beter met elkaar omgaan in de diverse natuurgebieden. Goed beschouwd is dat de basis van ons sportieve activiteiten. Het persbericht legt uit waar deze campagne over gaat.

buitencode

persbericht:

Natuurorganisaties en sportbonden in Nederland hebben de handen ineen geslagen. Met de nieuwe ‘Buitencode’ willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden: “Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!”

Nederlanders trekken graag de natuur in en komen elkaar steeds vaker tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn in het bos. Dat geeft soms wrijving tussen bezoekers, want niet iedereen heeft evenveel begrip voor de beleving van een ander. Een beeld dat bevestigd wordt door de Grote Natuur Enquête van Natuurmonumenten waarin 43.000 mensen zich uitspreken over natuurbeleving. Bovendien is er bij deze groep weinig kennis over verantwoord gebruik van de natuur.

Daarom hebben verschillende sportbonden en natuurorganisaties de handen ineengeslagen. Deze samenwerking levert een ‘Buitencode’ op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: “Ruimte voor elkaar sportief gebaar”. Hiermee vragen we bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen. Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar en met de natuur om. En zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur. Deze Buitencode is er voor iedereen.

Sportbonden en natuurorganisaties hebben deze Buitencode gezamenlijk ontwikkeld en gaan deze actief promoten. “We gaan we voor een positieve toon waarbinnen mensen elkaar aanspreken op hun gedrag, met humor en een high five. We laten daarmee zien dat iedereen kan blijven genieten van sporten en bewegen in de natuur. Juist door rekening te houden met anderen en respect te tonen voor mens en natuur”.

Geen sancties of andere rare fratsen. Nee! De actie gaat uit van positief en sportief wenselijk gedrag, sSamengevat in vijf “regels”.

gedragsregels:

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart;
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers;
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag;
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming;
  • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.

Velozine juicht dit initiatief van harte toe en als wij mountainbikers ook Evil E’s relaas over #trailrespect in gedachte houden, kan het niet anders dat wij, samen met andere natuurgebruikers, duurzaam sportief kunnen blijven genieten van onze Nederlandse natuur.

Bron en meer informatie: www.ntfu.nl/buitencode

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments