Scoop: Focus Raven 650b!

Hadden we een jaar geleden, net na onze launch, nog de wereldscoop van de Focus Raven 29er, valt ons nu de beurt om de sechs-und-fünfzig-bee versie te presenteren.

Met de 650b versie van de Raven wordt geen enkel model vervangen, maar wordt dus de Raven in alle drie de wielmaten verkrijgbaar. Ik zeg; een ideale vergelijkingstest!

Buiten de wielmaat wijkt de 650b versie van de Raven niet af van zijn 26″ en 29″ broertjes. Dat betekend dus een tapered balhoofdsbuis, BB30 trapas en de door het frame gevoerde kabels. De Raven’s staan bekend om hun comfort-verhogende, afgeplatte seatstays die we dus ook bij deze versie terug zien.

Helaas zijn er geen mededelingen gedaan met betrekking tot de geometrie, maar dat zal net als de wielmaat, zich bevinden tussen de geometrie van zijn kleine en grote broer, waarbij de 26″ vooral geënt is op cross country racing en de 29″ derivaat als uitermate geschikt voor marathons wordt betiteld.

We verwachten dat de 650b versie ook in diverse afmontages beschikbaar zal zijn, maar het zal tot de komende EuroBike eind augustus afwachten zijn voordat we daarover uitsluitsel krijgen. Datzelfde geld voor de prijzen.

Super Bud 29R
Ik heb het nooit een gelukkige naamkeuze gevonden; Super Bud. Ik kan het niet helpen om dan aan Bud Bundy te moeten denken, of over de veronderstelde rijeigenschappen van dit frame. Maar ik vermoed dat de Duitse ontwikkelaars daar niet op die manier over nagedacht hebben. Al hoewel ze natuurlijk ook in Duitsland Married With Children, of liever ‘ Verheiratet mit Kindern’ op de fernseher hebben…

Hoe dan ook; de Der Super Bud is tot een Super BIG Bud verworden. Jetzt mit 29 zoll wielen dus. De fiets wordt daarmee ook neergezet als een ideale marathon fully met 100 mm veerweg. Opvallend is de gewijzigde layout van het veersysteem. Hoewel in hoofdlijnen identiek aan de vorige versie, zien we duidelijk een verschil door de verplaatsing van het scharnierpunt tussen de liggende en staande achtervork. Van een Horst-Link ontwerp met het draaipunt dus voor de achternaaf, bevindt zich dit nu boven de naaf. Het wiel zit dus nu rechtstreeks vast aan de liggende vork. Daarnaast is het frame nu ook voorzien van een 12mm steekas achteraan.

Eveneens zijn er nog geen details betreft met betrekking tot de specifiek modellen en hun afmontage en prijzen. De hier afgebeelde Super Bud 29R 1.0 echter, zal in elk geval standaard geleverd worden met een Crank Brothers Kronolog zakbare zadelpen.

FSL 650b?
We zijn echter ook erg benieuwd naar wat Focus met de carbonnen FSL modellen van plan is. Deze werden ook voor het cross country race en marathon bereik ingezet en er zouden geruchten gaan dat het de FSL vanaf 2013 met 650b wielen geleverd zullen gaan worden.

Meer details volgen…

Bron: www.focus-bikes.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Exar
Exar
12 jaren geleden

650B-specifieke Rock Shox vork?

Exar
Exar
12 jaren geleden

Ja, gevonden, alleen 650B Revelations voor volgend jaar – niet direct de XC race vork die dat frame zou verdienen, imho.

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden
Reply to  Exar

Ja, dat lijkt me wel de vraag: is dit gewoon een teruggespacerde Reva dan? Je zou hopen op een net iets lichter chassis, met een passende demper bovendien.

Wel mooi dat er toch nog een merk racebakken gaat maken met 650b. Dat leek er nauwelijks in te gaan zitten. En we kijken uit naar de test van alledrie de fietsen!!