Scope introduceert wielsets voor Gravel en XC

Het is een enorm understatement als je zegt dat de keuze in wielsets groot is. Soms neigt het qua merken wel wat naar dat spreekwoord over iets met bomen en bos. Het zij je dan ook vergeven als je bepaalde merken niet eens kent. Dat kan misschien ook opgaan voor Scope. Het Nederlandse wielenmerk van Nieck Busser en Rik Kusters, timmert sinds 2013 aan de weg, maar precies om die reden ken je ze misschien niet: ze maakten tot voor kort alleen wielsets voor de wegfiets. Daar komt nu dus verandering in met de introductie van de Scope O2; Scope’s eerste off road wielset. Dat wil zeggen: één wielset geschikt voor de gravelbike en de mountainbike.

Scope wilt zich onderscheiden door innovatie, kwaliteit en hun passie, zo lezen we op hun website. In het geval van de O2 wielset worden de innovaties toegeschreven aan de velgen en naven. De 29” carbon velg is 23 mm hoog, meet intern 25 mm en is hookless uitgevoerd. De spaakgaten zijn asymmetrisch in de breedte van het velgbed geplaatst en de velg is intern rond de spaakgaten versterkt met verdikkingen. Dit zou het mogelijk hebben gemaakt om een gewichtsreductie van 10% te behalen met daarnaast betere krachtverdeling tussen de spaken aan de linker- en rechterzijde van het wiel.

De velg is in-huis ontwikkeld in samenspraak met Schwalbe voor een goede tubeless-compatibiliteit. Concreet betekent dit dat de montage van een band vlotter gaat en dat je de band gemakkelijk op de velg tubeless kunt krijgen met een handpomp. Daarnaast claimt Scope dat de band dankzij het velgprofiel ook meer bedrijfszeker en dus veiliger blijft. De samenwerking met Schwalbe betekent overigens niet dat het alleen goed werkt met banden van Schwalbe…

Sapim Laser straightpull spaken verbinden de velgen met de naven. Vooraan met een 2x en 1x kruisend spaakpatroon, achteraan een 2x kruisend. In tegenstelling tot veel andere wielleveranciers, maakt Scope geen gebruik van naven uit Zwitserland. Ze hebben eigen naven die voorzien zijn van SKF industrielagers, of op wens met lagers van Ceramic Speed. De vrijloop werkt met 4 pallen; over het aantal ingrijpingen rept het persbericht helaas niet. Uiteraard zijn zowel Shimano als XD vrijlopen beschikbaar. De schrijfremmen worden gemonteerd via een Centerlock verbinding.

De wielset is er alleen in 29”, maar wel in alle gangbare naafconfiguraties: dus 100×15 en 142×12 mm steekas en Boost 110×15 en 148×12 mm steekas. Daarnaast is de 110×15 mm voornaaf ook uit te voeren met eindkappen volgens SRAM/RockShox ‘Predictive Steering’ interface én zijn er QR eindkapjes voor het voorwiel mocht je nog een quick release voorvork hebben. Voor de achternaaf zijn echter géén quick release compatibel eindkapjes verkrijgbaar.

De totale wielset weegt 1380 gram en en kost € 1398. Alle configuraties zijn verkrijgbaar vanaf november.

Bron en meer informatie: www.scopecycling.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments