Shimano introduceert GRX spd-pedalen

Met de recente toevoeging van een Di2-variant breidt Shimano z’n GRX-gravelgroep steeds verder uit. Maar voor het bedrijf dat het klikpedaal groot heeft gemaakt, is het eigenlijk best bijzonder dat ze voor gravelbikers nog geen klikpedaal in het programma hadden. Of ja, een specifiek gravel-pedaal. Nu komt Shimano echter met de gelimiteerde GRX-klikpedalen. Maar echt gravelspecifiek zijn ze niet; in feite is het een Deore XT-pedaal met een andere opdruk.

Shimano GRX spd pedalen gravelbike klikpedalen – PD-M8100-UG

Gravelspecifieke klikpedalen?

Shimano zag in de jaren ’80 van de vorige eeuw wel wat in het idee van het Franse Look dat ski-bindingen toepaste bij racefietspedalen en -schoenen. En ook al is het niet de Japanse firma die het concept dus bedacht, ze hebben ontegenzeggelijk een grote rol gespeeld in het succes van het klikpedaal. Inmiddels zijn er specifieke klikpedalen voor race- en mountainbikeapplicatie. En waar de racefietspedalen behoorlijk trouw zijn gebleven aan het originele concept, is juist voor het offroad-segment de ontwikkeling doorgegaan. Van een tweezijdig pedaal om beter aan te sluiten bij het vaker af en op moeten stappen bij het mountainbiken, tot constructies die beter bestand zijn tegen modder. Aspecten die voor de wegfietsers nauwelijks wat toevoegen.

Met de sterke opkomst van gravelbiken zien we ook allerlei verschillende onderdelen en accessoires op de markt komen specifiek voor gravelbikers. Eens te meer zijn het producten die al lang en breed bestaan of al eens uitgeprobeerd zijn voor racefietsers of mountainbikers. Maar nu met een gravelsausje er overheen is het in eens ‘nieuw’, waarbij je soms met een vergrootglas moet zoeken naar de verschillen met de racefiets- of mountainbiketegenhangers. Denk maar aan vering, of zoiets als specifieke gravelkleding en gravelschoenen… Pedalen lijken hierop echter een uitzondering. Sommige gravelbikers houden het bij hun vertrouwde racefietspedalen. Anderen grijpen iets uit het schap van de mountainbikesectie.

Shimano GRX spd pedalen gravelbike klikpedalen – PD-M8100-UG

De slechtste omstandigheden waar je als gravelbiker mee te maken hebt, komen duidelijk meer overeen met wat mountainbikers tegenkomen, dan racefietsers. Logisch dat je dan ook vooral mountainbikepedalen tegenkomt op de gravelbike. Shimano’s nieuwe GRX spd-pedaal is dan ook niets anders dan een Deore XT klikpedaal met andere opdruk.

 

Shimano GRX spd-pedalen

Shimano introduceert nu de GRX spd-pedalen. Maar in feite doet de Japanse firma óók een greep uit z’n voorraad mountainbikeproducten. Want de GRX spd-pedalen zijn niet meer of minder dan Shimano’s Deore XT-pedalen, maar dan met een andere opdruk. En tja, ga maar na; mountainbike spd-pedalen zijn veel meer toegespitst op het kunnen werken in smerige omstandigheden dan racefietspedalen. En precies dat is dan ook het argument voor Shimano om z’n GRX-pedalen in niets te laten afwijken van de beproefde en door velen geliefde Deore XT-pedalen. Shimano windt er in z’n persbericht dan ook geen doekjes om en maakt het als marketinguiting ook niet groter dan het werkelijk is: gewoon een setje Deore XT-pedalen met andere opdruk. ‘United in Gravel’, noemt Shimano de opdruk die de pedalen tot GRX-exemplaren maakt.

De GRX-pedalen zijn echter wél gelimiteerd. Tot hoeveel stuks, dát meldt Shimano niet. Maar, zo laat Shimano ons weten, ‘Ze zijn er nu, maar eenmaal uitverkocht, is het gedaan.’

Shimano GRX spd pedalen gravelbike klikpedalen – PD-M8100-UG

De GRX PD-M8100-UG spd-pedalen volgen logischerwijs in alles de specificaties van de reguliere PD-M8100 Deore XT-pedalen. Ze zijn dus dubbelzijdig uitgevoerd en wegen 342 gram per paar. De veerspanning van de spd-binding is instelbaar en ze werken met alle spd-compatibel schoenplaatjes én schoenen. De prijs van de Shimano GRX spd-pedalen is 109,99 euro. Daarmee zijn ze in feite net zo duur als een reguliere set Deore XT PD-M8100 spd-pedalen.

Bron: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments