Scott 2020: Geen grote veranderingen: wel verbreding

Het najaar is amper een paar dagen oud, maar 2020 is voor velen al begonnen. Menig fietsmerk heeft het programma voor het nieuwe modeljaar al gepresenteerd. Scott trekt ook het doek van haar nieuwe collectie af. Het grootste nieuws is de volledig nieuwe, en disc-only, Addict RC. Een wegfiets. Wat betreft de fietsen met noppenbanden is het programma niet extreem op de schop gegaan, maar wel wat verbreed.

We pikken er de highlights uit.

“Meest complete RC collectie ooit”

‘RC’ staat bij Scott voor Race Concept, een titel die de absolute topmodellen van haar Scale hardtail en Spark full suspension cross country modellen krijgen. Waar die afkorting voorheen exclusiviteit impliceerde, is dat gegeven wat aan erosie onderhevig; voor het modeljaar 2020 zijn er maar liefst 4 Scale RC en 8 Spark RC modellen beschikbaar.

Het absolute topmodel uit de collectie van 2020: de Spark RC 900 SL met Sram’s draadloze AXS groepset en…

…de meest high-end carbon goodies van Scott’s-eigen Syncros label, zoals de geïntegreerde cockpit en de lichtgewicht Silverton SL wielen.

Spark RC

Toen het huidige Spark RC model in 2016 werd gelanceerd, was het met minder dan 1.800 gram het lichtste full suspension frame in massaproductie. Dat is het nog steeds en buiten het wegvallen van de 27,5”-wieloptie gaat het frame ongewijzigd haar vierde modeljaar in. Maar waar ‘RC’ voorheen garant stond voor een carbon frame, is dat met de nieuwe Spark RC 900 Comp niet meer het geval; deze heeft namelijk een aluminium frame. Zodoende weet Scott een Spark RC neer te zetten voor een prijs vanaf €2.999.

De Spark RC is er nu ook met een aluminium frame: de RC 900 Comp, voor een prijs van €2.999

Met het allerlichtste HMX SL frame, Sram’s Eagle XX1 AXS groepset, Scott’s-eigen Syncros carbon cockpit, de Silverton SL wielset en een prijs van €11.999 is de Spark RC 900 SL AXS de absolute topper van het programma. Dezelfde draadloze groepset is te vinden op de RC 900 World Cup met het marginaal zwaardere niet-SL HMX frame. Is de €7.299 die de RC 900 World Cup kost, je nog steeds te veel, maar wil je wél AXS, dan kun je voor €4.999 met een RC 900 Team Issue je Scott-dealer verlaten. Je moet dan wel van blauw en geel houden. Wil je liever een groene of rode Spark, dan kun je de Team Red of Team Green kiezen voor €3.999. Deze twee modellen hebben beide hetzelfde HMF carbon frame als de Team Issue en dezelfde RockShox SID Select+ voorvork, maar je schakelt bedraad met GX Eagle onderdelen.

Een carbon frame én Sram AXS groepset is ‘er al’ vanaf €4.999: de RC 900 Team AXS

Wil je liever een groene of rode Spark, dan kun je de Team Red of Team Green kiezen voor €3.999.

Volledig geveerd XC’en doe je bij Scott overigens al op een Spark vanaf €1.999 (Spark 970). In totaal heeft Scott 9 ‘gewone’ Spark modellen waarbij de duurste een prijskaartje van €8.999 heeft. Deze Spark-modellen hebben 120 mm veerweg voor- en achteraan, terwijl de Spark RC’s – méér race georiënteerde – 100 mm veerweg ‘rondom’ hebben.

Scale

Niet alleen met de Spark RC heeft Scott één van de lichtste frames in zijn categorie. Met de eveneens in 2016 geïntroduceerde Scale hardtail zette Scott dé referentie voor extreem lichte hardtail frames. Ook dát frame is in ongewijzigde vorm nog altijd een speerpunt van Scott’s 2020 lijn. In de ‘RC’-afdeling vinden we nu 4 modellen, waarbij de goedkoopste versie €2.999 kost. Bij deze RC 900 Team heb je dan het HMF-carbon frame dat circa 150 gram méér weegt dan het HMX frame dat bij de twee RC 900 World Cup modellen gebruikt wordt. Qua afmontage krijg je een mix van Sram’s XO1 Eagle, X1 en GX onderdelen en een RockShox SID Select voorvork. Voor €1.000 méér heb je op ditzelfde frame een volledige 12-speed XTR afmontage. Wil je een lichtere fiets, dan is er de RC 900 World Cup met het HMX frame en een volledige Sram XO1 Eagle groep. Vooraan is er ook een upgrade in de vorm van een RockShox SID Select+ vork. Deze fiets kost je €5.599. Heb je nog €1.200 meer te spenderen, dan kun je terecht bij de fiets die Nino Schurter nog al eens succesvol inzet: de RC 900 World Cup AXS. Bij deze fiets schakel je draadloos en vind je RockShox topvoorvork, de SID Ultimate. Het allerlichtse HMX-SL frame is enkel nog los verkrijgbaar.

Super licht frame, Sram AXS groepset en Syncros carbon speelgoed… je weet dat dat niet goedkoop kán zijn. Met een prijs van €6.799 is de Scale RC 900 AXS hét topmodel hardtail.

Alle RC-modellen hebben 29” wielen. Voorheen waren er ook diverse 27,5” modellen verkrijgbaar, maar die zien we nu alleen terug aan de onderzijde van het programma in de vorm van de Scale 710 (€999) en 700 (€1.199). Een niet-RC maar wél carbon-Scale heb je overigens al vanaf €1.699; deze Scale 940 maakt óók gebruik van het HMF-carbon frame dat zo’n 1.100 gram weegt.

De instap-carbon Scale, de 940. Voor €1.699 heb je al een lichtgewicht carbon frame dat slechts 150 gram toelegt op het topmodel. De Sram SX Eagle onderdelen en de RockShox Judy voorvork zijn misschien wat ondermaats op zo’n frame, maar ze drukken de prijs behoorlijk en maken de 940 een perfecte kandidaat om langzaam de upgraden zodra de portomonee het toelaat.

Scale en Spark framesets

Het allerlichtse HMX-SL frame van de Scale is alleen nog als los frame verkrijgbaar. Maar een frame dat slechts 879 gram weegt maakt je portomonee flink lichter. De prijs is €3.499. Dit frame komt overigens standaard met de Syncros Fraser iC geïntegreerde cockpit en carbon zadelpen. Eenzelfde set is óók verkrijgbaar voor de Spark RC 900 SL voor €5.499. Wil je liever met een iets completere basis vertrekken, die ook nog eens color-matched is, dan kan je je geluk op met de Scale RC N1NO en Spark RC N1NO en Spark RC N1NO LTD framesets. Deze maken gebruik van de HMX carbon layup en komen naast de iC cockpit en zadelpen óók met een RockShox SID Ultimate voorvork, Sram XX1 Eagle carbon crankset en Sram Level Ultimate remmen; alles in een custom-kleur. Voor de Scale RC N1NO frameset betaal je €4.999. Voor de N1NO en N1NO LTD van de Spark RC ben je €5.999 kwijt.

Scale RC 900 WC N1NO HMX frame – €4.999

Spark RC 900 WC N1NO HMX frame – €5.999

Is silver niet zo je ding: rood is ook mogelijk bij de Spark RC 900 WC N1NO LTD HMX frame – €5.999

Contessa Ransom

Wat geldt voor de Scale en Spark, geldt ook voor de Ransom. Geen vernieuwingen, gewoon een voortzetting van het bestaande ontwerp. De enduro-fully werd in 2018 gelanceerd, dus het zou ook wel vreemd zijn als daar nu al een update van zou komen. Hét nieuws is dan ook niet zo zeer een update van de Ransom, maar een extra versie. Scott voert al jaren het ‘Contessa’-label voor fietsen afgestemd op dames. Nu is er ook een Contessa Ransom. Er is er maar één: de Contessa Ransom 910. Die heeft een carbon voorframe en een achtervork van aluminium. Net als de andere Ransoms heeft hij zij 170 mm veerweg en komt hij zij standaard met 29” wielen met 2.6” brede banden. Er passen echter ook 27,5×2,8” banden in het frame. Voor de prijs van €5.499 krijg je de Contessa Ransom met een Fox 36 Float Performance Elite voorvork, Sram GX Eagle aandrijving en Shimano XT remmen.

Gravel

In het gravel-segment houdt Scott ook nog eventjes vast aan hun Addict frame, dat ook al enige tijd dienst doet als de top-cyclocrosser. Op de website wordt de Addict Gravel, zoals hij nu heet, ook nog gewoon onder het kopje ‘cyclocross’ geschaard. De Addict Gravel is dan ook nog steeds een zeer sportief ingestelde gravelracer; ze komen standaard met ‘maar’ 35 mm banden en heel veel breder ga je niet comfortabel kunnen monteren. Voor 2020 is de hele serie voorzien van Shimano’s GRX onderdelen. Bij de Addict Gravel 10 betreft dat de Di2 versie. Die kost dan ook €6.499. De 20 en 30 doen het met de mechanische GRX voor respectievelijk €3.799 en €2.999.

Addict Gravel 10. Een crosser met iets dikkere sloffen, de Di2 versie van Shimano’s GRX groepset en… een erg gave kleur.

Ook de Addict Gravel is er in 2020 in een Contessa uitvoering. Qua afmontage én prijs is de Contessa Addict Gravel 15 gelijk aan de Addict Gravel 30. Wat is er dan vrouwelijk aan? De kleur, waarschijnlijk.

Bron: www.scott-sports.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments