Shimano brengt nieuwe spd-schoenen voor enduro en downhill

Niet alleen Shimano’s schoenen voor platformpedalen zijn geheel vernieuwd, ook collectie met downhill- en enduroschoenen voor rijders die spd-pedalen gebruiken is geheel op de schop gegaan, met nieuwe zolen, profielen en sluitingen. In totaal zijn er die nieuwe modellen: de GE900, GE700 en GE500, waarbij deze laatste ook gebracht wordt in een speciale vrouwenuitvoering.
Shimano brengt nieuwe spd-schoenen voor enduro en downhill

De nieuwe Shimano GE900 spd-schoen voor downhills en enduro’s.

Shimano GE900: spd-schoen voor downhill- en endurocompetitie

De GE900 is Shimano’s paradepaardje binnen de schoenencollectie voor downhill- en enduro. En in tegenstelling tot de onlangs eveneens geïntroduceerde GF-serie platformschoenen, zijn deze GE downhill- en enduro-modellen spd-compatibel. Stijf en efficiënt waar nodig en juist meegaand waar het kan. Dat klinkt makkelijker dan het is; Shimano heeft de nieuwe, met carbon versterkte Torbal 2.0-torsieplaat toegepast om deze tegenstrijdige eigenschappen binnen één schoen te realiseren. Wie wel eens een downhill-wedstrijd heeft bekeken, weet dat óók afdalers zo efficiënt mogelijk moeten kunnen trappen om in aanmerking te komen voor een podiumplaats.

Het bovenwerk is van een vorm- en slijtvast kunstleer, met rondom miniperforaties om het binnenklimaat fris en koel te houden. Uitstekende delen zijn royaal voorzien van een beschermde rubberlaag. Je sluit de GE900 met een combinatie van BOA-ratelaar en een klittenband over de wreef. In de schacht is een manchet van soepel neopreen genaaid om zand en grindjes buiten te houden.

De zool is een verhaal apart. Natuurlijk bestaat de profielzool uit Shimano’s eigen Ultread GE-rubber, dat niet alleen maximale grip moet bieden op de pedalen, maar ook in secties die klimmen overmeesterd moeten worden. Slim: de uitsparing voor de spd-koppeling loopt helemaal door tot ónder de voetboog. Zo is het met deze nieuwe schoen mogelijk om zonder al te veel gripverlies úitgeklikt te kunnen afdalen. Het is even lastig uitleggen, maar als je de foto hieronder ziet snap je wat ik bedoel. Onder het bovenwerk zit nog een tussenzool van EVA-schuim, een materiaal dat veel toegepast wordt vanwege z’n goede schokdempende eigenschappen.

De Shimano GE900 spd-schoenenkomt in zwart en olijfgroen in maat 38 tot en met 48 en gaat 219,95 euro kosten.

Shimano GE700: afgeslankte wedstrijdschoen

De nieuwe GE700 biedt veel van wat de GE900 onderscheidend maakt, maar dan in een iets eenvoudiger, minder duur totaalpakket. Zo is ook de GE700 uitgerust met de nieuwe Torbal 2.0-torsieplaat, maar dan zonder carbon verstevigingen. En het neopreen manchet van de GE900 ontbreekt op de GE700. In plaats van een BOA-sluiting vind je op de GE700’s een vetersluiting. Mét extra strap op de wreef, want die is rechtstreeks overgenomen van de GE900. Hetzelfde geldt voor de profielzool van Shimano’s eigen Ultread GE-rubber. Ook op de GE700 loopt de uitsparing voor het spd-klikmechanisme helemaal door tot ónder de voetboog. Het ziet er zo logisch uit, dat je je afvraagt waarom niemand hier eerder aan heeft gedacht.

De Shimano GE700 komt in zwart en lichtgrijs in maat 38 tot en met 48 en gaat 179,95 euro kosten.

Shimano brengt nieuwe spd-schoenen voor enduro en downhill
Shimano brengt nieuwe spd-schoenen voor enduro en downhill

GE500 en GE500W: endurosloffen voor een instapprijs

Alhoewel de GE500’s en de GE500W’s er redelijk casual uitzien, zitten ze vol met technische features. Zo is tussen het bobenwerk en de profielzool Shimano’s nieuwe Torbal 2.0-torsieplaat geplaatst, die enerzijds de stijfheid bij pedaleren vergroot, maar anderszijds de enkel voldoende bewegingsvrijheid geeft. Zeg maar, als Shimano’s claim hieromtrent klopt, het beste van twee werelden. Ook de zool zelf, met extra lange uitsparing voor het klikmechaniek, komt in grote mate overeen met die van de duurdere modellen.

Het bovenwerk is echter niet van kunstleer, maar van een lichter en beter ademend geweven materiaal. Uiteraard is dat op de kwetsbare delen, denk aan de neus en bij de hiel, voorzien van een extra rubber beschermlaag. De combinatie van vetersluiting en een bandje over de wreef is overgenomen van de duurdere GE700.

De Shimano GE500 komt in zwart, lichtgroen en zandkleur in maat 38 tot en met 48 en gaat 119,95 euro kosten. De Shimano GF400W is er in denim-kleur en zwart in maat 36 tot en met 46 en komt eveneens op 119,95 euro.

Shimano brengt nieuwe spd-schoenen voor enduro en downhillMeer info: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments