Shimano brengt nieuwe schoenen voor platformpedalen

Voor trappen zonder klikken

Alhoewel Shimano natuurlijk van het klikken is, brengen de Japanners ook altijd een compacte serie schoenen voor platformpedalen. En die modellenreeks is nu geheel vernieuwd. Het zijn er drie, allemaal met Shimano’s eigen Ultread GF-profielzool. Opvallend: Shimano brengt voor het eerst een échte winterschoen voor flat pedals! Goed bezig, Shimano!
Shimano brengt nieuwe schoenen voor mountainbikers met platformpedalen

De nieuwe Shimano GF600 mountainbikeschoen voor platformpedalen.

Shimano GF600: mountainbikeschoen voor platformpedalen

Het belangrijkste model binnen Shimano’s schoenencollectie voor platformpedalen is ongetwijfeld de GF600. Zeker in zwart is deze schoen opvallend onopvallend, met een geperforeerd kunstleren bovenwerk, een traditionele vetersluiting en een honingraatvormige profielzool. Maar z’n generieke voorkomen zegt natuurlijk niets over z’n pasvorm, grip, demping of binnenklimaat.

Shimano’s eigen Ultread GF-profielzool is samengesteld uit een zacht en schokabsorberend rubber, dat in combinatie met de hexagonale nopjes voor een surplus aan grip moet zorgen. Het kunstleren bovenwerk in zwart of bruin is slijtvast, vormvast en sneldrogend, met een groot aantal miniperforaties op de voorvoet en de in de flanken die de voet koel houden. De schacht is aan de binnenkant van de voet wat hoger, als bescherming en ter ondersteuning.

Shimano vermeldt in z’n persbericht, dat de schoen de voet rond de bal van de voet redelijk nauw omsluit voor meer controle en efficiënter trappen. De ruimte bij de tenen is juist wat groter, voor fijner lopen en een betere schokdemping. Over schokdemping gesproken: tussen de profielzool en het bovenwerk zit een schokdempende EVA-tussenzool. Nieuw is de Torbal 2.0-torsieplaat, die volgens Shimano de enkel ruimte geeft om te bewegen zonder dat dit tot energieverlies leidt.

De Shimano GF600 komt in zwart en bruin in maat 38 tot en met 48 en gaat 169,95 euro kosten.

Shimano brengt nieuwe schoenen voor mountainbikers met platformpedalen

Shimano GF800 GTX: platformpedaalschoen voor de winter

Van de nieuwe GF800 GTX word ik persoonlijk heel erg enthousiast. Een platformpedaalschoen voor de winter ontbrak namelijk tot nu toe in de collectie van Shimano. En Shimano lijkt bij de ontwikkeling niet over een nacht ijs gegaan te zijn. Een waterdichte en ademende voering van Goretex ligt voor de hand, vooral omdat Shimano al veel langer met deze leverancier samenwerkt. Dito voor de BOA-sluiting. Maar wat denk je aan een profielzool met een rubber dat qua hardheid is afgestemd op lagere temperaturen? Zeg maar zoals het rubber van een winterband van een auto, maar nu dan onder je schoen.

Je vindt de Goretex-voering trouwens niet alleen in de schoen, maar ook in de hoge manchet. Hier is een speciale elastische variant van het bekend membraanmateriaal toegepast. Verder heeft de GF800 GTX dezelfde constructiekenmerken als de hierboven beschreven GF600: slijt- en vormvast leren bovenwerk met miniperforaties, een aan de binnenkant verhoogde schacht, een Ultread GF-profielzool, een EVA-tussenzool en een Torbal 2.0-torsieplaat. Ook de pasvorm komt overeen, maar wel met iets meer ruimte voor gebruik met dikkere sokken.

De Shimano GF800 GTX komt in zwart en khaki in maat 38 tot en met 48 en gaat 219,95 euro kosten.

Shimano brengt nieuwe schoenen voor mountainbikers met platformpedalen

Shimano GF400 en GF400W: platformpedaalschoenen voor een vriendenprijs

Het is mijn ervaring dat platformpedaalschoenen sneller slijten dan klikpedaalschoenen. Fijn dus dat Shimano ook gedacht heeft aan een model met een schappelijke prijs: de nieuwe GF400 en GF400W, voor dames. Biede modellen hebben een vetersluiting en staan op dezelfde zool, met dempende EVA-tussenzool en Shimano’s eigen Ultread GF-profielzool. Het bovenwerk is van een geweven, canvas-achtig materiaal dat weinig weegt, snel droogt en over goede ademende eigenschappen beschikt. Op de neus en de hielsectie van de schoen is een extra laag beschermend rubber aangebracht. Net als bij de GF800 en de GF600 is de schacht aan de binnenkant van de voet wat hoger opgetrokken, voor extra bescherming en ondersteuning.

De Shimano GF400 komt in zwart, olijfgroen en donkerblauw in maat 38 tot en met 48 en gaat 114,95 euro kosten. De Shimano GF400W is er in grijs en rood in maat 36 tot en met 46 en komt eveneens op 114,95 euro.

Shimano brengt nieuwe schoenen voor mountainbikers met platformpedalen


Meer info: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Jordi
Jordi
8 maanden geleden

Wordt ik? :D