Stan’s NoTubes Arch en Crest CB7

Nu op een dieet van vezels

Stan’s NoTubes velgen en wielsets blijven populair, niet op z’n minst omdat het velgprofiel nog steeds één van de meest tubeless-vriendelijke op de markt is. Een band met en handpompje sealen? Met Stan’s Crest, Arch en Flow velgen is het doorgaans geen enkel probleem. De fabrikant uit Big Flats – het blijft lastig om bij die plaatsnaam niet te grinniken – gaat ook gewoon al jaren (voorzichtig) mee in de trend van steeds bredere velgen… en carbon!

Stan’s eerste wielset met carbon velgen was de Valor, bedoeld voor 2,0-2,25″ crosscountry banden. Al snel kwam daar het all-mountain/enduro gericht Bravo wielset bij, onder andere te zien onder de fietsen van het Rocky Mountain EWS team. Inmiddels zijn ze in Big Flats toe aan een geheel nieuwe generatie carbon velgen en wielen: de CB7 lijn. Hierbinnen zijn twee nieuwe velgtype’s – de Crest CB7 en de Arch CB7 – die zowel los verkrijgbaar als als compleet wielset leverbaar zijn.

De Crest CB7 is een cross-country velg met een gewicht van 325 g; Stan’s claimt dat de velg lichter maar nog steeds even sterk als de Valor is. De binnenbreedte bedraagt 23 mm en de Crest CB7 is daarmee geschikt voor 2,0-2,25″ banden. De Arch CB7 heeft en binnenbreedte van 26 mm, is geschikt voor 2,25-2,5″ banden en weegt 450 g (in 27,5″). Zoals je van Stan’s NoTubes zou verwachten zijn beide CB7 velgen voorzien van Bead Socket Technology om een vlotte en stabiele afdichting met tubeless-ready banden te garanderen. Dat Stan niet nóg bredere velgen heeft ontworpen motiveert hij met de uitspraak dat op de Arch CB7 je 2,35″ brede band nog steeds prima grip op de zijnoppen hebben.

De RiACT carbon structuur van beide velgen moet zorgen voor vergevingsgezindheid bij de hardste impact: tot maar liefst 10 mm radiale vervorming is mogelijk. Je kunt je alleen afvragen wat het effect van het veelvoudig verlaging van spaakspanning bij zo’n vervorming is op vermoeiing van de spaken. Stan claimt in elk geval dat het resulteert in een beter rijdend wiel in het ruigste terrein, dat daarnaast ook nog eens sterker is.

Complete wielsets in de CB7 reeks zijn verkrijgbaar met een reeks van verschillende kleuren- en inbouwopties (Boost, non-Boost, Lefty) en keuze tussen Centerlock of 6-bouts schijfopname. Bovendien kan je kiezen tussen 28 of 32 spaken (28 is ‘standaard’). De Stan’s Neo naven hebben een 10-graden Durasync vrijlop en zijn verkrijgbaar met een Shimano HG, SRAM XD of OneUp passing. Spaken op de Crest CB7 zijn Sapim Force 2,0/1,7/1,8 mm terwijl de Arch CB7 2,0/1,8/2,0 mm Sapim Race spaken krijgt. In alle gevallen betreft het normale spaken met een gebogen kop die makkelijk bij de fietsenmaker te vervangen zijn. Stan zelf denk niet dat dat nodig zal zijn: bij registratie krijg je 5 jaar garantie én een levenslange crash-replacement policy.

Prijzen en gewichten

Crest CB7 losse velg (28 gaats, 29″): 325 g; €649,-
Arch CB7 losse velg (28 gaats): 450 g (27,5″) / 475 g (29″); €649,-
Crest CB7 wielset (29″): 1452 g; €1599,-
Arch CB7 wielset: 1720 g (27,5″) / 1794 g (29″); €1599,-

Meer info: www.notubes.com

Verdeling in de benelux via: www.sabma.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments