Texel krijgt één van de langste routes van Nederland!

“Fietsen op een eiland…”. Om met de woorden van Dominee Gremdaat te spreken; “…kent u die uitdrukking?”

Velen denken dan misschien aan een warm eiland in de Middellandse Zee of voor de Westkust van Afrika. Toch kan dat binnen eigen landsgrenzen ook. Water is immers in dit land nooit ver weg.

Er gebeurt genoeg in die contreien waar het land (het merendeel) omsloten is door water. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een routenetwerk in het Zeeuwse. Maar ook in het Noorden van het land wordt flink werk gezet. Vóór halfweg maart dit jaar wordt op Texel namelijk nog de laatste hand gelegd aan een route die meteen één van de langste van Nederland zal zijn.

Ook hier het verhaal dat we inmiddels van vele routes kennen: het ging niet zonder slag of stoot. In 2011 werden er al plannen gesmeed. Het eiland was al populair bij fietsers, maar met een mountainbikeroute van 7,9 kilometer die er reeds lag, werd er meer en meer op paden gereden waar dat niet mocht. De uitbreiding die men voor ogen had zou tot een route van zo’n 100 kilometer leiden. De vergunning liet mede dankzij diverse bezwaarschriften tot november 2017 op zich wachten. De provincie Noord-Holland heeft echter het totale plan nu goedgekeurd en er is onder meer door het Waddenfonds, het Texels toeristisch investeringsfonds STIFT en de gemeente Texel een subsidie beschikbaar gesteld van zo’n €100.000.

'Rondje' Texel

Het tracé van deze 100 kilometer loopt aan de westkant van het eiland vanuit het zuiden naar het noorden door Nationaal Park Duinen van Texel. De bestaande route in De Dennen zal deel uit maken van de grote route. Hij zal echter worden opgedeeld. Zo zal één deel van de route integraal opgenomen worden in de grote lus van 100 kilometer. Het andere deel wordt aangemerkt als alternatieve route, waarmee je weer terug kunt rijden naar het begin van de mountainbikeroute in De Dennen. Je kan de originele, korte mountainbikeroute dus nog steeds blijven rijden. Daarna kun je alsnog doorbuffelen over het lange-afstandstraject. Dát traject gaat door richting het noordelijkste punt van het eiland. Vanaf de vuurtoren kun je daarna dus uitsluitend zuidwaarts, waarbij je nog twee afsplitsingen tegen komt. Deze met blauwe bordjes gemarkeerde routesecties zijn ook alternatieve routes en geven je de mogelijkheid kortere lussen te maken wanneer je niet in één keer het hele eiland wilt zien.

(Klik op de kaart voor een grotere weergave)

Deels onverhard, deels verhard
Waar de originele, korte mountainbikeroute wat hoogteverschil én kort draai- en keerwerk kent, zal het merendeel van de 100 kilometer lange route een ander karakter kennen. Op nog enkele specifieke en nog aan te leggen secties na zal de route vaak over bestaande paden gaan. Die deelt men met (de spaarzame) ruiters, wandelaars of andere fietsers. Daarbij moet opgemerkt worden dat het deel van het zuiden naar het noorden vooral onverhard zal zijn en redelijk veel singletrack zal hebben, terwijl je op de terugweg vanuit het noorden naar het zuiden vooral veel verharde bredere paden onder de banden zult krijgen. Verwacht dus geen aaneenschakeling van krappe kombochten, jumps en drop-offs. In die zin zal de route dan ook beslist niet hét testterrein zijn voor je full suspension met 150 mm veerweg. De route zal dus vooral een 'landelijk karakter' hebben en is met de afkortsecties dus ook vooral geschikt voor de nog niet zo ervaren mountainbikers.

Overigens geldt er voor de gehele route dat je er met groepjes van maximaal 6 fietsers mag fietsen en dat dit ook expliciet alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang mag. Gezien de toeristische drukte, het delen van diverse paden met andere gebruikers én de bijzondere natuurwaarde van het eiland lijkt ons dit niet geheel onlogisch.

Het aanleggen van de uitbreiding zal voor een groot deel vóór het broedseizoen, dat in maart begint, uitgevoerd kunnen worden. Niettemin kan de gehele route waarschijnlijk pas aan het einde van 2018 volledig gereden worden. Onder meer het stuk langs de Waddendijk aan de oostzijde van Texel zal pas van bordjes kunnen worden voorzien als de werkzaamheden, waarbij de dijk wordt verzwaard, zijn afgerond.

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments