Stan’s NoTubes: méér tubeless opties voor gravel (en cross, en de weg)

De Grail velg krijgt updates en een carbon-variant

Vier jaar geleden bracht wielen- en velgenfabrikant Stan’s NoTubes met de Grail velg hun tubeless-concept beschikbaar voor op de weg-, cyclocross- en gravelfiets. Vorig jaar werd het programma uitgebreid met de scherp(er) geprijsde S1 Grail. Nu is het tijd voor nog meer opties in de vorm van de carbon Grail CB7 en de MK3 (derde generatie) van de velg in aluminium.

Beide modellen zijn bedoeld voor 700C banden van 25 tot en met 40 mm breedte. Uiteraard hebben ze Stan’s eigen Bead Socket Technology (BST) waarbij het velgprofiel verder geëvolueerd is om nog gemakkelijker een band te monteren en tubeless te krijgen, terwijl tegelijkertijd de setup meer betrouwbaar zou zijn.

Grail CB7 – Carbon

De carbon CB7 heeft een inwendige breedte van 21,6 mm (26,4 mm extern, 19,3 mm hoog). De velg is ontworpen met enige mate van radiale demping. Stan’s noemt dit ‘RiACT’, dat staat voor Radial Impact Absorbing Carbon Technology. Naast dat het vibraties absorbeert en daarmee comfort verhogend werkt, zou dit ontwerp volgens Stan’s ook enorm bijdragen aan het voorkomen van het krijgen van een doorstootlek. De velg weegt daarbij slechts 300 gram.

Opties
De Grail CB7 is er in twee smaken als complete wielset. De lichtste Pro optie van 1.277 gram is opgebouwd met Stan’s Neo Ultimate Speedsync naven die slechts 5 graden vrije slag hebben in hun vrijloop. De verbinding tussen de naaf en velg wordt gemaakt met Sapim Laser spaken en Sapim Secure Lock aluminium nippels. Daarnaast is er een Team versie. Deze wielset is opgebouwd met de Neo Durasync naven (10 graden vrijloophoek), Sapim Force spaken en eveneens de Secure Lock nipppels van die Belgische spakenfabrikant.

Euro-prijzen zijn nog niet bekend, dus ter indicatie de Dollar-prijzen:

  • Grail CB7 Pro wielset: $1,635
  • Grail CB7 Team wielset: $1,399
  • Grail CB7 velg: $600

Grail MK3

Is carbon je te duur of te licht, dan is er MK3 versie van de Grail. Deze – nu – uit 6069 aluminium opgetrokken velg is een doorontwikkeling van de in 2014 gelanceerde originele Grail velg. Hij is met 440 gram 20 gram lichter dan de originele velg die uit 6061 aluminium was gemaakt. De interne breedte is met 20,3 mm gelijk gebleven, echter. Extern meet de velg 24 mm breed en 24,5 mm hoog.

Opties
De Grail MK3 is eveneens als losse velg verkrijgbaar of als complete wielset. De wielset wordt opgebouwd met de Neo Durasync naven (10 graden vrijloophoek), Sapim Laser spaken en Sapim Secure Lock spaaknippels. Deze wielset weegt 1.675 gram.

Euro-prijzen zijn nog niet bekend, dus ter indicatie de Dollar-prijzen:

  • Grail MK3 wielset: $699
  • Grail MK3 velg: $105

Garantie en verkrijgbaarheid

De CB7 carbon velgen vallen onder Stan’s ‘two-year carbon warranty program’. Registreer je je wielset echter, dan krijg je 5 jaar garantie. Daarnaast zijn alle carbon wielsets van Stan’s automatisch afgedekt met een levenslange crash-replacement-policy.

De MK3 aluminium velg heeft 2 jaar garantie en komt daarnaast 1 jaar met een ’no-fault’ crash-replacement-policy.

Zowel de complete wielsets als de velgen zijn vanaf de komende maand leverbaar.

Meer informatie: www.notubes.com
Distributie in Nederland en België: www.sabma.com

Geplaatst in Gravel, Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments