Mavic XA Pro schoenen: Go Beyond

Mavic plakt zijn typelabels op nagenoeg alles in hun programma, van wielen tot en met handschoenen. Het bekendste label, Crossmax, was echter wat aan vervaging onderhevig. Je kwam het tegen op allerlei spul: van cross country tot en met downhill georiënteerde producten. Sinds enige tijd is Crossmax weer terug in het XC-only hoekje, waar het ooit begon. Daarnaast kwam het XA label dat alles af moet dekken dat trail mag heten.

Naast onder meer de onlangs door ons geteste wielen, omvat het XA programma een hele reeks accessoires, zoals bibs, shorts en… een nieuw paar schoenen.

Uit het persbericht:

GO BEYOND

The mountain bike is a tool that is meant to explore. We designed the XA Pro range to be agile and versatile no matter where the trail takes you. Offering the perfect blend of performance, comfort and durability to take you anywhere, anytime and any way you please.

When you’re taking on the trails, a good pedal connection can make the difference between riding hard all day or tapping out early. Which is why we’ve made it such a priority in the XA PRO.

De nieuwe XA Pro schoen is een fietsschoen waarmee gelopen kan worden. Want elke goede trail begint met een hike-a-bike, althans… volgens sommigen. De Energy Grip Trail+ buitenzool is breed om stabiliteit op het pedaal én tijdens het lopen te geven. De noppen zijn 6-kantig vormgegeven en Mavic claimt dat de schoen samen met de Contagrip rubbercompound 20% meer grip heeft in natte omstandigheden dan de leidende concurrentie. Wie die concurrentie is, vermelden ze alleen niet. De binnenzool is gemaakt van carbon om een goede krachtoverbrenging naar het pedaal te hebben, maar is flexibel genoeg om met de voet mee te buigen tijdens het lopen.

Mavic heeft de schoen bewust wat ruimer geconstrueerd. ‘Voor een superieure instap’, lezen we vrij vertaald in het persbericht. Om hem vervolgens toch goed strak te kunnen laten aansluiten is er aan de bovenzijde een Ergo Dial QR sluiting (Mavic’s versie van de bekende BOA sluiting) én een klittenbandriem op het hoogste gedeelte om de laatste fine-tuning te doen. Voor enige demping tijdens het fietsen én het lopen is de XA Pro, tot slot, uitgevoerd met een Ergo Fit Cushion binnenzool.

Verder is het noemenswaardig dat de sleuven voor de plaatsing van de plaatjes voor je clipless pedalen extra lang zijn. De schoen is gemaakt van verschillende materialen die middels een thermische verlijming géén overlap hebben. Dit bespaart gewicht. Een paar zou 300 gram wegen. Bovenop is de schoen gemaakt van ‘anti-rip’ materiaal; dat extra weerstand biedt tegen slijtage door het ruigere gebruik. Om diezelfde reden is de voorzijde extra verstevigd, met als extra ‘bonus’ dat je tenen dan beter beschermd zijn.

Inmiddels zijn de XA Pro schoenen verkrijgbaar via Mavic’s webshop voor een prijs van €180. Je hebt daarbij de keuze uit giftig-groen, blauw/rood en geel/zwart.

Bron: www.mavic.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments