Update: “Nee tegen het MTB-verbod in Wallonië” krijgt tractie

Zoals we al eerder belichten is het rijden op de door zo velen geliefde Ardense singletracks de afgelopen tijd sterk aan banden gelegd. Dat wil zeggen: er wordt na decennia ineens daadwerkelijk gehandhaafd op een verbod dat eigenlijk al bestond. Ook is het verkrijgen van vergunningen voor evenementen plotsklaps een stuk lastiger geworden.

Belangenorganisatie MBF Belgium trok aan de bel. Kwam met een manifest en startte een petitie om een constructiever beleid te krijgen voor het mountainbike in de Ardennen. En dat werpt zijn vruchten inmiddels af…

MBF Mountainbike verbod Wallonië

Op 28 juni kwam de belangenorganisatie Mountain Bikers Foundation (MBF) Belgium met een manifest en petitie “Nee tegen het MTB-verbod in Wallonië”. Het manifest omvat een vijf-puntige gedragscode voor mountainbikers, die onze plek als sportende natuurliefhebbers nadruk moet geven. Daarnaast wordt er steun gevraagd voor vijf centrale voorstellen van MBF Belgium:

  1. Het toelaten van mountainbikes op alle soorten paden, inclusief de smallere paden;
  2. Het creëren en in gebruik nemen van nieuwe en reeds bestaande permanente routes in heel Wallonië voor alle disciplines (XC, marathon, enduro, …);
  3. Het bevorderen van de samenleving op de paden;
  4. Het bevorderen van het respect, onderhoud en herstel van de paden;
  5. Het organiseren van een permanente overlegprocedure tussen vertegenwoordigers van mountainbikers en overheidsinstanties.

Volgens MBF Belgium wil het zo’n 5 weken al aardig vlotten met de steun voor het manifest:

“Dankzij uw mobilisering zijn er al bijna 18.000 handtekeningen verzameld! Hierdoor zijn verschillende deuren voor ons geopend. We hebben in het bijzonder:

  • Bewustmakingsacties opgezet in het terrein met verschillende Waalse volksvertegenwoordigers en de kabinetschef van het ministerie dat verantwoordelijk is voor toerisme, en van gedachten gewisseld over de aantrekkelijkheid van ons prachtige Wallonië en de mogelijkheden die gecreëerd worden door de verschillende mountainbikepraktijken, met respect voor de andere gebruikers en de biodiversiteit;
  • Gemeentelijke autoriteiten ontmoet in een zeer constructieve sfeer met als doel de praktijk van het mountainbiken te bevorderen door het creëren van verschillende nieuwe permanente routes;
  • Een dialoog opgezet met de autoriteiten van het DNF (Département de la Nature et des Forêts);
  • De leden van het kabinet van de minister belast met milieu, natuur en bossen ontmoet.”

Het is duidelijk dat zo’n 18 duizend handtekeningen toch wel indruk wekken bij politici en bestuurders. Hoewel er nu wél dialoog is en gesprekken gaande zijn op allerlei niveau’s — van gemeente tot regionale overheid — is er nog steeds veel werk te verrichten. De wettelijke situatie is immers nog niet veranderd. Hooguit zijn er nu partijen die daadwerkelijk aan tafel willen zitten.

Enerzijds betekent dit: zoek nu echt goed uit of je ergens mag rijden en weersta de verleiding illegale trails te pakken. Des te meer goodwill des te beter.

Anderzijds: heb je nog niet het manifest “Nee tegen het MTB-verbod in Wallonië ” getekend, doe dat dan alsnog!

MBF Belgium vervolgt:

“We herinneren u eraan dat u door dit manifest te ondertekenen uw steun betuigt voor de gedragslijn van MBF Belgium en zijn eisenlijst. Op deze manier kunnen we aan openbare instanties, aan de politieke en besluitvormende machthebbers aantonen dat we worden gesteund door een zeer groot aantal beoefenaars en andere burgers in het hele land en zelfs buiten onze grenzen; mountainbiken is van groot belang voor toerisme en economie, wat in de huidige context essentieel is.”

Meer informatie: mbf-belgium.be

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments