Utrechtse Heuvelrug: Vignetgeld gaat niet alleen naar mountainbikeroutes

Mountainbikers betalen mee aan natuurprojecten

Om gebruik te kunnen maken van mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug heb je een vignet nodig. Met de aanschaf van dat vignet draag je bij aan de aanleg en instandhouding van de routes onder de vleugels van Stichting MTB Heuvelrug. Dat is logisch, toch?

Maar wist je dat je daarmee óók bijdraagt aan de natuur op de Utrechtse Heuvelrug in algemene zin?

Een deel van de opbrengsten wordt namelijk door de Stichting ook in andere natuurprojecten rondom de routes ingezet, want “zonder bos geen bosfietsers”…

€ 7,50 kost-ie per jaar, dat vignet. Maar dat wist je natuurlijk al. Voor die jaarlijkse bijdrage kun je terecht op 9 routes* op de Utrechtse Heuvelrug. Dat het vignet er is, komt voort uit het simpele gegeven dat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en enkele particuliere grondbezitters niet voldoende budget hebben om naast de talloze fiets- en wandelpaden ook nog eens mountainbikeroutes aan te leggen en te onderhouden.

MTB Utrechtseheuvelrug – Vignet 2020 en 2021

De Stichting MTB Heuvelrug kijkt echter bewust verder dan enkel de mountainbikeroutes. Zeker nu de populariteit al maar toe neemt. Daarom wordt een deel van de opbrengsten nu ook ingezet bij andere projecten in de regionale natuur. Zo is er een bijdrage geleverd aan de aanleg van bloemrijke akkerranden, een dassentunnel en een invalidenpad. Ook worden twee schaapskuddes gesponsord. Jazeker! Want schapen helpen al eeuwen mee het gebied op een natuurlijke manier te onderhouden.

Een prima initiatief, wat ons betreft. Mountainbiken is sportief in de natuur bezig zijn en een mooie natuur draagt bij aan de beleving. En op deze manier zijn wij bikers veel méér dan alleen bezoekers én gebruikers!

Het vignet van Stichting MTB Heuvelrug is geldig voor 9 routes

  • Amerongen;
  • Austerlitz;
  • Hoge Ginkel – Leersum;
  • Hoge Vuursche;
  • Kwintelooijen – Rhenen;
  • Lage Vuursche;
  • Leersum;
  • Rhenen;
  • Zeist.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van verkoopplaatsen op: www.mtb-utrechtseheuvelrug.nl/mtbvignet

Let op: De routes van Den Treek-Henschoten bevinden zich óók op de Utrechtse Heuvelrug, maar daar geldt een eigen vignet!

Hier vind je een volledig overzicht van alle vignetten in Nederland en een uitleg waarom één universeel vignet voor heel Nederland helaas niet realistisch is.

Geplaatst in Nieuws, Trails en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments