Vittoria introduceert Air-Liner: een insert voor je gravelband

Banden-inserts maken sinds enige tijd een opmars in de mountainbikewereld. Niet alleen bij downhill en enduro, maar óók bij cross country.

Ze beschermen tegen snakebites, geven extra demping en laten dunnere banden toe, terwijl ze óók nog eens je velg beschermen wanneer je die prompt toch vol op een steen prakt. Bovendien geven ze een ‘run-flat’-optie, zodat je nog enige tijd met een lekke band door kunt rijden.

Voordelen die óók op andere bikes nuttig zijn, zo dacht Vittoria en zij introduceren nu de Air-Liner insert voor gravelbikes.

Ook bij gravelbikes is het vaak afwegen tussen een lage druk voor comfort, maar ook weer niet een té lage druk zodat je niet genoeg controle meer hebt. Of je banden en zelfs je velgen stuk rijdt. Sommige banden zijn daarbij misschien ideaal vanwege hun lage rolweerstand, maar hebben vervolgens een karkas dat weinig support biedt bij lage druk. Wanneer je ze tubeless rijdt, biedt een banden-insert een mogelijke oplossing.

 

De groene Vittoria Air-Liner – die ze in samenwerking met Deaneasy maken — is gemaakt van ethyleenvinylacetaat (EVA). Een elastomeer dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt als dempende laag in hardloopschoenen. Het is duurzaam, sterk en dus dempend. In normale condities zou het volgens de Italiaanse bandenfirma tot tenminste 2000 rij-uren mee moeten gaan. Rij je de buitenband toch lek, dan bieden ze met hun ‘run-flat’ optie je de mogelijkheid om nog ruim een uur door te rijden, wanneer je niet in staat bent de buitenband meteen de repareren of de vervangen.

Vittoria levert de Air-Liner insert met een specifiek ventiel, zodat je je band gewoon kunt oppompen of vloeibaar dichtmiddel kunt toevoegen terwijl de liner gemonteerd is. Standaard wordt de liner geleverd met een ventiel met 3 uitstroomopeningen. Optioneel zijn er ook ventielen met 5 uitstroomopeningen beschikbaar. De liner is geschikt voor montage in velgen met een breedte tot 25 mm en alle wieldiameters tot 29″. Hoe dat? Het is een strook materiaal dat je zelf op maat snijdt, waarna je de uiteinden simpelweg naar elkaar toetrekt met een ty-wrap. Je kan hem monteren in buitenbanden met een breedte van 31 mm tot 40 mm.

De Air-Liner zuigt overigens geen dichtmiddel op. En al hoewel het materiaal uiteraard bestand is tegen dichtmiddel, geeft Vittoria aan dat dat middel bij voorkeur amoniak-vrij is. Maar dat is voor veel banden en aluminium velgen sowieso een goed idee. De Gravel Air-Liner weegt voor een 700c/29″ wiel zo’n 50 gram. De kosten? € 22,50 per insert (per wiel dus).

 
vittoria air-liner

vittoria air-liner

Standaard geleverd met een kêk tassie en ventiel.

Bron: www.vittoria.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments