Vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus: EK crosscountry mountainbike

Europees Kampioenschap in München live te volgen via livestream en TV

Met nog een week te gaan voor het wereldkampioenschap mountainbike in het Franse Les Gets, starten crosscountry mountainbikers en -bikesters in München bij het Europees Kampioenschap. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus wordt in het Olympiapark, als onderdeel van een ‘super EK’ met allerlei andere sportdisciplines, gestreden om eremetaal en de Europese kampioenstruitjes. De heren rijden hun wedstrijd op vrijdag aan het einde van de middag om 17:00 uur. De dames rijden zaterdag vanaf 12:00 uur hun wedstrijd. We kijken vooruit naar het parcours en geven je een overzicht van de zenders waar je deze wedstrijden live kunt volgen.

Europees Kampioenschap mountainbike – EK MTB 2022 München

De timing van dit EK mountainbike 2022 zo kort voor het WK volgende week is voor sommigen te onhandig. Enkele prominenten zullen dan ook niet aanwezig zijn in München om mee te dingen naar eremetaal. En terwijl bijvoorbeeld Nino Schurter verstek laat gaan, zien we juist Tom Pidcock weer térug op de mountainbike. Hij is daarmee meteen één van de grootste kanshebbers op de overwinning. Zoek niet naar Mathias Flückiger aan de startlijn. Hoewel zijn naam vooralsnog wél op de startlijst staat, is hij gisterenavond door zijn team voorlopig op non-actief gezet wegens een positieve test op anabolen.

Europees Kampioenschap mountainbike – EK MTB 2022 München

Voor Tom Pidcock is het EK een opwarmertje voor zijn deelname aan het WK. Maar dat maakt hem niet minder favoriet voor de Europese titel…

Nederlandse en Belgische deelname

Bij de heren start de Nederlander David Norderman. Vanuit België staan Pierre de Froidmont, Jens Schuermans en – vooral bekend van het cyclocrossen – Daan Soete aan de start. Bij de dames starten de Nederlandse Anne Terpstra, Lotte Koopmans, Anne Tauber en Sophie van Berswordt. Onze zuiderburen worden vertegenwoordigt door Githa Michiels en Emeline Detilleux.

Kijk hier voor de volledige startlijsten.

Parcours in Olympiapark

Het Europees Kampioenschap 2022 vindt plaats ín de stad München. Meer bepaald in het Olympiapark. Het park is niet onbekend met wielerwedstrijden. Al jaren vinden er mountainbikewedstrijden plaats als onderdeel van de Bundesliga. En in 1997 was het zelfs het toneel van de wereldkampioenschappen cyclocross. Het was dé plek waar levende legende Thomas Frischknecht zijn zilveren medaille behaalde achter Daniele Pontoni.

Het park heeft wat hoogteverschil, maar men heeft flink wat obstakels moeten bouwen om het parcours op een fatsoenlijk technisch niveau te krijgen dat past in de huidige tijd. Bekijk het zelf in de officiële parcours preview:

Een uitgebreidere parcous preview (zonder commentaar) geeft de Duiters David List:

Uitzendingen EK mountainbike München 2022

Er zijn veel uitzendingen rondom het EK en al zijn disciplines. De mountainbikewedstrijden van de heren en dames wordt gelukkig óók uitgezonden, maar niet via de voor ons bekende livestream. Je zult het dan ook moeten stellen zónder het commentaar van Rob Warner en Bart Brentjens. En zolang er nog geen random-Rob-Warner-comment-generator-app beschikbaar is om tijdens uitzending zelf te bedienen, ben ik in te huren en zal mijn best doen Warner te immiteren. Dat mensen mij vaker betalen om gewoon thuis te blijven, laat ik even buiten beschouwing.

Goed, terug naar de uitzendingen. Onder meer de NOS heeft het EK mountainbike in zijn uitzendschema staan, maar op televisie delft het vandaag het onderspit door de start van La Vuelta. Oók bij EuroSport en de BBC staat het op het programma. Onderstaand proberen we je een zo volledig mogelijk overzicht te geven waar je het Europees Kampioenschap crosscountry mountainbike 2022 vanuit München kunt volgen.

Uitzendschema

Heren Elite – Wedstrijd vrijdag 19 augustus 17:00

 • Televisie
  • BBC One (Engels) – Vrijdag 19 augustus – 17:00 uur (live)
  • ZDF (Duits) – Vrijdag 19 augustus – 16:50 uur (live)
  • Eurosport 1 – Zaterdag 20 augustus – 10:30 uur (herhaling/samenvatting)
 • Livestreams
  • Sporza.be – Vrijdag 19 augustus – 17:00 uur (live, alleen te bekijken vanuit België)
  • GCN+ en EuroSport 2 – Vrijdag 19 augustus – 17:00 uur (live, betaalkanalen)

Dames Elite – Wedstrijd zaterdag 20 augustus 12:00

 • Televisie
  • Eurosport 1 – Zaterdag 20 augustus – 12:00 uur (live)
  • BBC Two (Engels) – Zaterdag 20 augustus – 12:00 uur (live, niet zeker)
  • ARD (Duits) – Zaterdag 20 augustus – 13:05 uur (integrale herhaling)
  • Eurosport 1 – Zondag 21 augustus – 07:30 uur (herhaling/samenvatting)
 • Livestreams
  • NOS Sport – Zaterdag 20 augustus 11:58 uur (livestream)
  • GCN+ en EuroSport 2 – Vrijdag 19 augustus – 17:00 uur (live, betaalkanalen)
Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments