Ergon BA3 Evo Enduro – Ergonomie op de rug?

Ergon: Voor de handen, het zitvlak en dus ook de rug

We schreven al eerder dat Ergon met name bekend is van de handvatten. Dat ze ook ergonomische rugzakken maken is minder bekend. In deze review deel ik daarom graag mijn ervaringen met de Ergon BA3 Enduro rugzak.

Ik rij al jaren naar alle tevredenheid met een Osprey Raptor rugzak, maar had toch behoefte aan een iets grotere rugzak voor langere tochten op de mountainbike en op de ski’s. En als ik dan toch ging upgraden, dan wilde ik meteen graag overstappen naar een rugzak mét een rugbeschermer. Speciale damesmodellen zijn nog steeds schaars en moeilijk te verkrijgen dus besloot ik eerst wat herenmodellen uit te proberen.

Bij mijn zoektocht passeerden bekende merken als Evoc en Camelbak de revue, maar de Ergon BA3 Evo Enduro sprong er in positieve zin uit: hij zat meteen als gegoten. Een relatief kort bovenlijf en brede heupen maakt dat wat grotere rugzakken al snel te hoog op mijn rug zitten en daardoor op technische secties (lees: naar beneden) tegen mijn helm aankomen. De Ergon biedt veel verstelbaarheid en dat is prettig als je niet de gemiddelde (mannelijke) lichaamsbouw hebt. Met mijn 1,80 m lengte heb ik een maat Large besteld. De rugzak is vervolgens af te stellen op de lengte van je rug: S-M-L of XL. Gewoon met klittenband.

ergonba3_07

ergonba3_05

Ergon…omisch!

Eenmaal op je rug merk je meteen dat vulling van het achterpaneel naast je ruggenwervel steunt. Of dat ook het beoogde koelende effect heeft kan ik pas echt goed testen in de zomer, maar het belooft veel en voelt wel erg degelijk aan. De heupband van de rugzak is breed en enigszins elastisch. De bedoeling is dat je de heupband net onder de kop van je heupbot vastmaakt. Daarmee zorgt Ergon ervoor dat je, ondanks de breedte van de heupband, eigenlijk geen last hebt van de rugzak. Het gewicht draag je met je heupen, maar je kan normaal blijven ademhalen. Prettig als je diep moet gaan!

Als de heupband eenmaal goed zit dan rest alleen nog het afstellen van de schouderbanden. Aan de bovenzijde van de schouderband zit een soort scharnier. Dat is echt een vinding, want hierdoor loopt de schouderband automatisch via de weg van de minste weerstand en voel je nauwelijks dat je een rugzak draagt. Door het scharnier beweegt de rugzak mee met je (arm-)bewegingen. De borstband zorgt ervoor dat de boel stevig op zijn plek blijft. Bij mijn eerste testritje trok de rugzak ondanks al dit vernuft steeds naar één kant toe. Wat bleek? Eigen schuld! Ik had namelijk het compartiment aan de voorzijde, bedoeld voor je helm of natte kleding, maar aan één kant vastgemaakt. Dit compartiment vormt één geheel met de schouderbanden en moet je dus altijd vastmaken. Het lijkt onhandig, maar er is wel over nagedacht. Dit zorgt er namelijk voor dat de rugzak als het ware tegen je (onder)rug aan wordt getrokken en daardoor erg stabiel wordt.

Traditionele rugzakba3-last-instabil Ergon BA3ba3-last-stabil

 

Extra, extra, extra

Dus met het comfort van de rugzak zit het wel goed. Hoe zit het met de extra functies en het gebruiksgemak?

Opvallend is dat de rugzak ruimte heeft voor een rugbeschermer én een waterzak, maar beide worden niet meegeleverd. Je kan daardoor kiezen wat je nodig hebt, maar het geheel wordt daardoor wel erg prijzig. Ik heb beide aangeschaft. Een waterzak is al jaren onmisbaar voor mij op de mountainbike en als je met een rugzak fietst (of skiet) dan is een rugbeschermer absoluut geen overbodige luxe. Over de rugbeschermer kan ik weinig ervaringen delen (gelukkig maar!), behalve dat je er weinig van merkt. Het rugpand wordt vanzelfsprekend wat stijver, maar het draagcomfort wordt er niet minder van. Helaas is de protector wel “one-impact-only”, maar als hij je rug beschermd heeft dan is drie tientjes om hem te vervangen een schijntje!

ergonba3_0403

De Ergon waterzak is geniaal. Veel waterzakken hebben een vulopening waardoor je de zak lastig kunt schoonmaken. Ergon heeft dat anders opgelost, door een vulopening te maken over de hele breedte van de zak. Hierdoor kan je de zak letterlijk binnenstebuiten keren. Er past 3 liter water in, maar als je minder mee wilt nemen dan kan je op de maatverdeling precies zien hoeveel erin zit. Is er geen nadeel aan? Ja, dat wel. De zak is enorm flexibel en als je hem vult tot 3 liter dan wordt het net een soort rolmops. Waar zich dat vroegâh bij de eerste Camelbaks uitte in een rugzak die van links naar rechts over je rug rolde is dat bij Ergon totaal niet aan de orde. Eigenlijk is er maar één ding waar je rekening mee moet houden: eerst de waterzak in de rugzak en daarna pas de rest van je spullen in het hoofdcompartiment. Of gewoon de zak vullen terwijl hij al in de rugzak zit natuurlijk.

ergonba3_01

ergonba3_02

De binnenkant

De binnenkant van de rugzak biedt haast bijna oneindige mogelijkheden om je spulletjes op te bergen. Ik had het net al over het compartiment voor je helm of natte kleding. Een flinke helm past er gewoon in, maar een integraalhelm zal je aan de buitenzijde vast moet maken. Aan de onderzijde van de tas zitten ook twee riempjes waarmee je protectie mee kan nemen, zodat je ín de rugzak voldoende ruimte overhoudt. Verder heeft de tas twee compartimenten: het voorste kleinere vak heeft aan beide zijkanten de ruimte voor bijvoorbeeld een (vork)pompje en beschikt daarnaast over een haakje waar je veilig je sleutels aan vast kan maken, zodat je ze niet kwijtraakt als je de tas opent. Ook heeft dit compartiment zowel aan de voor- als achterzijde vakjes om spullen overzichtelijk in op te bergen. Twee van deze zakjes hadden wat mij betreft beter anders afgewerkt kunnen worden. Ergon heeft hier gekozen voor flapjes met klittenband, waardoor je niet snel er iets in kan proppen. Elastiek zoals elders in de tas wordt gebruikt zou handiger geweest zijn.

ergonba3_09

ergonba3_10

Ook in het grote vak zijn weer twee aparte opbergzakjes aangebracht zodat je je spullen echt niet kwijt kan raken. En zelfs in één van die zakjes zitten weer aparte vakjes. Ideaal om je telefoon en geld in op te bergen. En toch is er nog voldoende ruimte over om warme of droge kleding en meer dan voldoende eten voor een lange dagtocht mee te nemen. Is het toch nog niet genoeg? Dan kan je met een rits het volume van de tas met 2 liter uitbreiden tot 17 liter.

Tenslotte wordt de rugzak geleverd met een regenhoes. Met twee elastiekjes maak je hem vast aan de heupband, zodat de regenhoes niet per ongeluk weg kan waaien. Tijdens een wandeltochtje met een flinke zijwind is de hoes prima op zijn plek blijven zitten.

ergonba3_08

Op de koffie bij Osprey…

Het enige waarvoor Ergon nog even bij Osprey op de koffie moet is wat mij betreft de bevestiging van de waterslang. Osprey heeft daarvoor een systeem waarmee je het slangetje aan de borstband vast kan maken, waardoor hij niet vervelend tegen je benen aankomt tijdens het fietsen. Buiten dat punt moet ik zeggen dat ik ook bij een tochtje in Nederland nu de neiging heb om de Ergon mee te pakken, ondanks dat het aantal liters natuurlijk aan de forse kant is voor 2 a 3 uurtjes fietsen.

Ja, ik ben erg te spreken over de Ergon BA3 Enduro. Het is een degelijke en goed doordachte rugzak met veel slimmigheden, die er ook nog eens goed uitziet. Het meest enthousiast ben ik echter over het draagcomfort!

Specificaties en prijzen

BA3 Evo Enduro rugzak

Gewicht S: 1040 gram, L: 1060 gram
Maten S: voor lichaamslengte < 175 cm, L: voor lichaamslengte >175 cm
Inhoud 15 liter, te vergroten naar 17 liter
Kleuren 4 kleuren combinaties: zwart-geel, blauw-zwart, rood-zwart, zwart
Materialen Nylon, neopreen, polyester
Accessoires Regenhoes standaard, overigen zie onder
Adviesverkoopprijs €139,95

Accessoires

Drinkreservoir BH300, 3 liter, Adviesverkoopprijs €32,95
Rugprotector BP100, Adviesverkoopprijs €34,95

Website fabrikant: www.ergon-bike.com
Distributie Nederland: www.kruitbosch.nl

Tekst: Ilse Vermeij
Foto’s: Ilse Vermeij & Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments