SQlab brengt 70X 2.0 Pro: nieuw 70X-handvat met meer ergonomie

Tot dusver was de 70X het mínst ergonomische handvat van de Duitse ergonomiespecialist SQlab. Niet dat dit trail- en downhillhandvat niet ergonomisch was – integendeel – maar blijkbaar viel er nog een hoop te verbeteren op het vlak van comfort, houvast en demping. Vandaar de geheel nieuwe 70X 2.0 Pro, met een nieuwe vorm, een nieuwe rubbersamenstelling en met geen twee, maar drie verschillende maten.

SQlab 70X 2.0 Pro ergnomisch handvat

SQlab brengt een nieuw 70X-handvat: de 70X 2.0 Pro.

Nieuw 70X-handvatten van SQlab

De 70X van de Duitse ergonomiespecialist is een van onze favoriete mountainbikehandvatten. En nu is er een nieuwe: de 70X 2.0 Pro. Was die oude slecht dan? Zeker niet. Maar volgens SQlab was er wel ruimte voor verbetering op het vlak van comfort, houvast, demping en degelijkheid. Om even met dat laatste te beginnen: in onze test van de SQlab 70X merkten we op dat het uiteinde snel beschadigd. SQlab heeft dat bij de 70X 2.0 Pro opgelost door aan het uiteinde meer materiaal aan te brengen. Ook het kewtsbare ‘harde randje’ ontbreekt. Het extra materiaal biedt bovendien meer demping van en ondersteuning aan de buitenkant van de hand.

Een tweede aanpassing is het kuiltje ter hoogte van de wijsvinger, waardoor houvast en comfort verbetert zouden worden. De zogenaamde ‘ergobar’ aan de onderkant is gebleven. Hier vallen de onderste twee gewrichten van de vingers overheen, waardoor je volgens SQlab minder hard hoeft te knijpen voor maximale houvast. De textuur van de ergobar is echter wel aangepast, met meer en kleinere ribbels. De karakteristieke diamantstructuur op de rest van het oppervlak van de 70X 1.0 vindt je ook terug op het nieuwe handvat.

SQlab 70X 2.0 Pro ergnomisch handvat

De 70X 2.0 Pro komt in drie maten.

Aan de onderkant is deels een fijner profiel toegepast. Ook de rubbersamenstelling is geheel nieuw.

SQlab 70X 2.0 Pro ergnomisch handvat

De achterkant zou minder snel beschadigen.

Een kuiltje aan de binnenzijde zou de houvast van de wijsvinger nogmaals verbeteren.

SQlab 70X 2.0 Pro ergnomisch handvat

Elektromyografisch onderzoek naar de invloed van het stuur en de handvatten op het verlies van kracht tijdens lange afdalingen.

Elektromyografisch onderzoek

Omdat er volgens SQlab een relatie is tussen verzuurde onderarmen en de vorm en het materiaal van een handvat, hebben ze daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Tsja, het zijn en blijven natuurlijk Duitsers, daar bij SQlab. Als de spieren van de onderarm tijdens een ruwe afdaling gedurende lange tijd gespannen zijn, wordt volgens SQlab de bloedstroom in de bloedvaten verminderd, wat kan leiden tot krachtverlies door onvoldoende doorbloeding van de spieren. SQlab heeft door middel van elektromyografie, versnellingssensoren en knijpkrachtmeting de invloed van het stuur en de handvatten op het verlies van kracht onderzocht. Op basis van de resultaten werd voor de 7OX 2.0 Pro-grip een nieuwe, zachtere rubbersamenstelling ontwikkeld, die meer demping en controle biedt en verzuring zou tegengaan.

In combinatie met de vernieuwde vorm zou het zachtere rubber van de 70X 2.0 Pro de druk op de hand met vijftig procent verlagen ten opzichte van een regulier rond handvat. Om welk handvat dit gaat doet SQlab in zijn persbericht geen uitsparken. De claims die SQlab doet met betrekking tot de 7OX 2.0 Pro-grip zijn in ieder geval spannend. Een paar testexamplaren is onderweg. Zodra we daar ervaring mee hebben opgedaan, brengen we je op de hoogte.

O ja, de 7OX 2.0 Pro komt niet in twee, maar in drie verschillende maten. Die verschillen niet alleen in dikte, maar ook in vorm van elkaar. Met behulp van een praktisch online sjabloontje kun je jouw maat bepalen. Een set 7OX 2.0 Pro-handvatten kost 34,95 euro.

Meer info op sq-lab.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments