Getest: Ion K-Traze Amp Zip kniebeschermers

Zippedidooodaaa, zipedideeee…

Kniebeschermers… voor sommigen vanzelfsprekend, voor sommigen een last. Het liefst rijd je natuurlijk lekker luchtig zonder. Maar ja, soms moét het gewoon, en vaak is het ook gewoon een blijk van goed verstand. Op lange klimmen is het in ieder geval wel lekker om ze af te doen. Moeten wel eerst je schoenen uit.

Ténzij je deelbare kniebeschermers koopt zoals deze Ion K-Traze Amp Zip. Die hebben een deelbare rits, waardoor je ze aan en uit kan trekken met je schoenen nog aan!

Waarvoor zijn deze beschermers bedoeld?

De K-Traze Amp Zip’s bevatten zacht rubberen pads van het merk SAS-TEC, die verharden zodra er een inslag plaatsvindt. Dat betekent dus dat ze zacht en soepel zijn tót het moment dat je harde bescherming nodig hebt. Dat maakt ze comfortabeler dan beschermers met harde schalen. Deze pads in de K-Traze Amp hebben een zogenaamde EN 1621-1, Level 1 protectiegraad, en dat zit een beetje in het midden van het beschermingsspectrum. Ze zijn bedoeld voor langere ritten met serieuze technische uitdagingen bergaf. Er bestaan ook dunne pads die je lekker de hele dag kan dragen, maar die hebben überhaupt geen EN 1621-1 rating en geven vooral bescherming tegen schaafwonden. Tot slot heb je nog dikkere, stevigere beschermers met de protectiegraad EN 1621-1, Level 2. Die zie je vooral bij freeriders en downhillers.

Oorspronkelijk zou ik op pad gaan met zo’n zwaarder model, de K-Pact Zip. Maar om meerdere redenen, daarover later meer, reed ik uiteindelijk rond met de K-Traze Amp Zip.

Die ritzzzz: goed idee?

Op zich wel. Maar om maar met de deur in huis te vallen: Het aantrekken van de Ion’s is eerlijk gezegd iets meer gedoe dan ik had gehoopt. Nee, je hoeft niet je schoenen uit te trekken, maar het inleggen van de rits aan de bovenzijde is wel lastig met handschoenen aan. De eerste keer ging het daarom niet helemaal goed, zodat de rits al na vijf minuten fietsen vanaf de bovenzijde los ging. De sluiting kwam vast te zitten, ik moest hem lostrekken, en zag al één rits-tandje scheef staan. Daarna is het me niet meer overkomen, maar als je lang met deze beschermers wilt doen, wees dan zorgvuldig met aantrekken en doe je handschoenen uit. Aan- en uitrekken met dichte rits gaat overigens ook prima. Maar goed, dan kun je net zo goed een paar beschermers zonder ritsen kopen.

Beter trek je je handschoenen even uit, om zeker te zijn dat je de rits goed inlegt.

Zit de rits er éénmaal goed in, dan krijg ik hem bij de Traze Amp Zip in maat M makkelijk verder dicht.

Maatvoering

Maatvoering is altijd een dingetje bij mijn lange, maar extreem dunne benen – en vooral ook een gekke verhouding tussen dikte van het bovenbeen en de dikte van het onderbeen. Oorspronkelijk zou ik op pad gaan met de zwaardere K-Pact Zip. “Als je ze tóch makkelijk uit kan doen, waarom dan niet wat meer protectie?”, was mijn gedachte. Ik had de maat S geselecteerd na een blik in de maattabel en een meting met een meetlint. Edoch, die kreeg ik aan de onderzijde simpelweg niet helemaal naar onderen dicht geritst. De onderste beenopening was echt té klein, terwijl hij bovenaan aardig goed zat. Daar had ik ook de keuze op bepaald, niet realiserende dat de opening aan de onderzijde wat minder verstelbaar is dan de bovenzijde. Ter vervanging stuurde Ion daarna de K-Traze Amp Zip op in maat M.

Die M zit bij mij aan de bovenkant wegens een totaal gebrek aan quads enigszins ruim, ook als ik de klittenband maximaal aanspan. Toch kreeg ik tot op heden niet het gevoel dat hij afzakt of verschuift en dat komt door de door de strak maar opvallend comfortabel zittende onderrand. Die is voor mij perfect: hij houdt de beschermers op de plek zonder te knellen. Boven- en onderrand zijn overigens beide voorzien van een dikke strip siliconerubber, die verschuiven moet voorkomen.

Let op: de onderste klittenband dient er enkel voor om de ritsluiting af te dekken, niet om hem aan te spannen. De onderzijde heeft wel wat rek, maar is dus niet verstelbaar. Die maat is dus kritisch bij aankoop, zorg dat hij daar zéker goed zit!

Opmerking: de zwaardere K-Traze heeft aan de onderzijde wél een extra spanband. Nog steeds moet de onderste beenopening ruim genoeg zijn om de rits te kunnen dichtmaken, maar als hij aan de onderkant dus wat ruimer zit, kun je ze wel extra aanspannen.

Comfort

De onderzijde zit dus perfect en supercomfortabel. De bovenzijde zit ook aardig goed. Toch voel ik daar iets irritatie, maar ik verwacht dat als mijn bovenbenen wat dikker zouden zijn, het waarschijnlijk prima zou zitten omdat de stof dan gladder op de huid aanligt.

Minder blij ben ik helaas met de achterzijde: bij langdurig trappen kreeg ik steevast serieuze, pijnlijke rode plekken in beide knieholtes. Ik zou deze kniebeschermers dus altijd afdoen voor een klim, en pas aantrekken voor ik de afdaling in duik. Ze zijn voor mij simpelweg niet geschikt om continu aan te houden.

Pijnlijk

Geen klachten heb ik overigens over eventuele hitte tijdens dragen. Ze voelen niet overdreven warm, mede door de opengewerkte dunne stof aan de achterzijde.

Tot slot, als “geur” onder het kopje “comfort” mag vallen: De pads zijn bij deze beschermers niet uitneembaar. Dat betekent dat de beschermers niet in de wasmachine mogen, want dan verdwijnt de werking van de pads. Onder de kraan afspoelen mag uiteraard wel. De pads van de zwaardere K-Pact’s zijn overigens wel uitneembaar.

Het voorlopige oordeel

Opmerking: Vanwege de omstandigheden in dit voorjaar, hebben we geen lange duurtest kunnen uitvoeren met deze kniebeschermers in het buitenland. Zo kunnen we dus bijvoorbeeld nog geen oordeel vellen over hoe rits zich houdt over langere tijd. Op basis van de gemaakte ritten en spelen in een bikepark kan ik helaas al wel de conclusie trekken dat ze voor mij geen goede match zijn. Mijn belangrijkste pijnpunten zijn:

  • Het aan- en uittrekken met de rits maakt niet helemaal waar wat het belooft. Het is niet supersnel en als je niet oplet, zit de rits niet goed dicht, en;
  • de achterkant geeft bij mij sterkte irritatie.

Zoals zo vaak: Pas ze goed voor aankoop en let daarbij vooral ook op de maat van de beenopeningen aan de onderzijde, en hoe ze in de knieholtes aanvoelen.

Het is ook goed om te bedenken dat zowel de K-Traze als de K-Pact ook in een niet-gedeelde versie te krijgen zijn. Beide K-Traze modellen hebben beiden géén verstelling onderaan, beide K-Pact modellen wél.

Tot slot: er zijn meerdere deelbare kniebeschermers op de markt met EN 1621-1, Level 1 protectie. Deelbare beschermers met de zwaardere EN 1621-1, Level 2 protectie zijn echter zeldzaam. Ion is daarbij bíjna uniek, want naar mijn weten is de enige concurrent hierin de RaceFace Ambush.

Handhaving

Prijzen, specificaties

  • Ion K-Traze Amp Zip in grijs, zwart, of Ocean Blue: € 99.95
  • Ook leverbaar:
    • K-Pact Zip in grijs, zwart, rood of Ocean Blue: € 109.95
    • K-Traze, in zwart of Ocean Blue: € 89.95
    • K-Pact in grijs, zwart, rood, Ocean Blue of, jawel, ‘whipeout’: € 89.95

Meer informatie: www.ion-products.com

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Petra Nijman

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments