Test | G-Form Pro-Rugged kniebeschermers

Soepele beschermers voor trailrijders

Dat smalle en steile rotspaadjes niet bepaald ongevaarlijk zijn weet iedere mountainbiker. Maar dat hetzelfde geldt voor glad aangeharkte flowtrails is minder bekend. Toch is dat zo. Ga maar na; voor je het weet ga je met een gangetje van dertig of meer naar beneden. En ondanks dat het risico op vallen op een flowtrail relatief gering is, ís dat risico er wel. En vanwege de hoge snelheid kunnen de consequenties ernstig zijn. Kniebeschermers zijn daarom óók op flowtrails geen overbodige luxe. Sebastiaan probeerde een setje van de Amerikaanse protectiespecialist G-Form: de Pro-Rugged Knee Guard.

Tekst: Sebastiaan Kruik // Foto’s: Arjan Kruik

G-Form kniebeschermers

Ze zien er wellicht een beetje ongewoon uit, maar de Pro-Rugged kniebeschermers van G-Form dragen comfortabel en lijken afdoende bescherming te bieden.

G-Form Pro-Rugged kniebeschermers: veilig en comfortabel ineen?

De fijnste kniebeschermers zijn beschermers die niet opvallen. Die bescherming bieden als dat nodig is, maar die verder niet in de weg zitten. Niet bij klimmen en niet bij dalen. Wat dat betreft voldeed een paar Cube Action Team-kniebeschermers grotendeels aan mijn wensen. Licht, relatief luchtig en dankzij een zich bij impact verharderdende kunststof relatief veilig. Ik schrijf hier bewust “relatief” veilig, want kniebeschermers met een hárde schaal bieden uiteindelijk altijd een hóger beschermingsniveau dan de protectoren met een schaal van een zachte kunststof die zich bij een impact verhard. Maar goed, die zachte beschermers zijn wel lichter en dragen comfortabeler.

Na vijf seizoenen was mijn Cube-knieprotectie wel aan vervangen toe. Fijn dus dat G-Form afgelopen voorjaar een setje Pro-Rugged kniebeschermers opstuurde. Zéker omdat ook G-Form gebruik maakt van een soepel beschermingsmateriaal dat verhard zodra je er een klap op geeft. SmartFlex noemt G-Form dit visco-elastische spul. Ze gebruiken het niet alleen in beschermers voor mountainbikers, maar ook in protectiemateriaal voor onder andere voetballers en baseballers. Dat voetballers elkaar flink kunnen raken wist ik wel, maar dat baseball pitchers hun ballen met 150 kilometer per uur of meer op de slagman afsturen was nieuw voor mij. Maar het geeft wel aan, dat G-Forms SmartFlex-materiaal afdoende bescherming biedt.

G-Form kniebeschermers

De G-Form Pro-Rugged kniebeschermers zitten tijdens het fietsen niet of nauwelijks in weg.

De G-Form Pro-Rugged kniebeschermers zijn opvallend lang, zowel aan de onder- als aan de bovenkant.

Het SmartFlex-materiaal is overtrokken met een stof die G-Form Armortex noemt. In dit weefsel zorgen aramide vezels (= Kevlar) voor sterkte en schuurvastheid. De kous eronder is van sterk maar elastisch nylon.

De elastische stof aan de achterzijde is veel dunner, voor ventilatie en meer draagcomfort.

G-Form knieprotectie

Op dit soort rotspaadjes is het fijn om te weten dat je kniebeschermers bij een val doen wat ze moeten doen…

Hoog draagcomfort

De G-Form Pro-Rugged kniebeschermers hebben geen rits- of klittenbandsluiting. Om ze aan te trekken moet je dus je schoenen uitdoen. Dat gaat gelukkig prettig soepel. Vanwege m’n relatief dunne benen heb ik gekozen voor maat S. Die past perfect. Toch is het met de maatvoering wel even opletten, want bij sommige andere merken – POC, ION – is zelfs de S voor mij te groot. Gelukkig brengt G-Form de Pro-Rugged kniebeschermers in zes verschillende maten, van XS tot 2XL. Bovendien hebben ze een niet-goed-geld-terug garantie van dertig dagen. Nog even over de pasvorm en de fit: met een elastisch klittenbandje kun je de beschermer desgewenst wat strakker zetten. Een tweetal brede siliconenapplicaties voorkomt daarbij dat de beschermer naar beneden schuift. En ook de onderste zoom is voorzien van antislipmateriaal om afzakken en opkruipen tegen te gaan.

De G-Form Pro-Rugged kniebeschermers dragen comfortabel. Wel is er bij gebogen knieën iets meer spanning in de beschermer voelbaar dan bij sommige meer voorgevormde protectoren. Daar staat tegenover dat deze G-Forms, in tegenstelling tot die voorgevormde modellen, bij gestrekte benen juist niét in de weg zitten. Uiteindelijk is dat wat mij betreft het beste compromis als het gaat om het draagcomfort. De G-Form knieprotectie levert geen schuur- op drukpunten op, zakt niet af, kruipt evenmin op en is ook op warme dagen niet te warm of te zweterig. De afwerking is netjes en degelijk, alleen aan de afhechting van het klittenband op het bovenste manchet had wel iets meer aandacht besteed mogen worden. Bij beide beschermers rafelt hier het uiteinde.

G-Form kniebeschermers

Ook bij lange beklimmingen zit de G-Form knieprotectie niet in de weg. Echter; bij gebogen knieën zit er wel wat meer spanning in het geheel dan bij sommige meer voorgevormde beschermers. Daar staat tegenover dat je de beschermers tijdens looppassages, waarbij de benen niet alleen buigt, maar ook strekt, totaal niet voelt.

Een elastisch klittenbandje fixeert de kniebeschermer rond het bovenbeen.

G-Form kniebeschermers

Brede siliconenapplicaties gaan afzakken tegen.

G-Form kniebeschermers

Ook aan de onderkant is een siliconenpatroontje aangebracht om afzakken of opkruipen te voorkomen.

G-Form kniebeschermers

De doorvoeropening voor het elastische klittenbandje is netjes met kunstrubber verstevigd.

G-Form kniebeschermers

Hier had de afwerking beter gekund. Ik heb de rafels uiteindelijk met een aansteker afgebrand.

G-Form kniebeschermers

De fijnste kniebeschermers zijn beschermers die je niet voelt. De G-Form Pro-Rugged haalt dit ideaal niet, maar komt wél dicht in de buurt.

Conclusie

Licht, luchtig, soepel; de Pro-Rugged kniebeschermers van G-Form dragen prettig. Dat draagcomfort komt voor een belangrijk deel op het conto van het gebruikte beschermingsmateriaal, dat in normale toestand soepel is, maar dat verhard zodra het een klap te verwerken krijgt. Behalve comfortabel zijn deze beschermers dus ook veilig. Maar let op: als je écht voor maximale protectie gaat, dan is een kniebeschermer met harde schaal altijd nog de betere keus. Niet voor niets maakt G-Form die ook: de E-Line-modellen.

“Lichte en soepele kniebeschermers die je altíjd kunt dragen beschermen uiteindelijk beter dan superveilige maar zware en zweterige modellen die je maar zo nu en dan draagt.”

Maar los daarvan zijn de Pro-Rugged kniebeschermers voor allround gebruik prima geschikt. Wat zeg ik: bij uítstek geschikt! Immers; lichte en soepele knieprotectie die je altíjd kunt dragen beschermen uiteindelijk beter dan superveilige maar zware en zweterige modellen die je maar zo nu en dan draagt. Hoe de G-Form Pro-Rugged knieprotectie zich op de lange termijn houdt kan ik nu nog niet zeggen, maar zolang de beschermers heel blijven gaan ze met mij mee de bergen in.

G-Form Pro-Rugged kniebeschermers: prijs en specificaties

  • Prijs: € 84,95
  • Maten: XS tot en met 2XL
  • Kleuren: zwart
  • Wassen: kan in de wasmachine
  • Extra: 30 dagen retourrecht

Meer info: g-form.eu

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments