Getest: Syncros Vernon 2.0 dual mode vloerpomp

Eén pomp voor al je banden

Dat lijkt me handig‘ dacht ik, toen ik de nieuwe voetpomp van Syncros zag. Een normaal formaat voetpomp met hoge druk voor de racefiets én veel volume met nauwkeurig af te lezen manometer voor de mountainbike.

Dat klinkt goed op (digitaal) papier, maar werkt het ook in praktijk?

De Syncros Vernon 2.0 dual mode vloerpomp; de essentie van die reeks woorden is een fietspomp met twee standen. ‘Standje racefiets’ met een klein pompvolume en een maximale druk van 11 bar. En daarnaast ‘standje mountainbike’, met een groot pompvolume en een verfijnde schaalverdeling met een maximaal afleesbare druk van 2.5 bar. Schakelen tussen de twee standen doe je door simpelweg de manometer een halve slag te draaien. Je schakelt dus in één handeling de schaal van de manometer en het pompvolume. In theorie heb je voor de € 99,90 die deze pomp kost een pomp waarmee je al je banden effectief en nauwkeurig op druk kunt krijgen.

Eerst maar even het gebruik voor de racefiets, dan hebben we dat gehad. Daarover kan ik ook kort zijn, dat werkt prima. Ik krijg de banden vlot opgepompt tot een barretje of acht. Meer dan zat voor welke band of berijder dan ook. Het pompen kost niet meer of minder moeite dan bij een gemiddelde fietspomp. Zoals gezegd: gewoon prima.

In ‘standje mountainbike’ heb ik negen slagen nodig om mijn volledig lege 29 x 2.25″ banden van mijn mountainbike op een druk te krijgen van 1.35 bar. Dat is serieus vlot. Het kost uiteraard meer kracht dan in de racestand, maar het is ook voor een schrielkip als ik goed te doen.

Nog een pompslag erbij en ik zit al op 1.55 bar. Om de druk te verlagen tot het gewenste niveau is de pompkop voorzien van een ontluchtingsknopje. Handig. Deze laat zich goed doseren, maar je moet wel even tegen de manometer tikken om de juiste druk te krijgen. De fijne schaalverdeling is overigens echt top. Die maakt het mogelijk om een drukverschil van zo klein als 0.05 bar makkelijk te onderscheiden. Dat is met de lage drukken van tubeless banden geen overbodige luxe.

Tubeless mountainbike banden

En nu we het toch over tubeless hebben: Eén van de geclaimde voordelen van het hoge pompvolume is het makkelijker tubeless monteren van mountainbikebanden. Mijn band/velg combinatie is niet heel kritisch; die krijg ik in ‘standje race’ met zijn beperkte volume in een flink aantal snelle slagen ook prima op de velg geplopt. Maar met het grote pompvolume van de Vernon in de mountainbike stand heb ik mijn band in één á twee keer pompen al rond op de velg staan. Met een compressor ben je uiteraard koning, maar ik verwacht dat je met deze pomp de meeste combi’s wel gemonteerd krijgt. Haal wel even de ventielkern eruit. Je hebt dan veel minder weerstand, zodat je ook daadwerkelijk een hoog volume kunt pompen.

Pompkop

De pompkop is van het type hefboom en werkt uitstekend. Als je hem op het ventiel zet, geeft de manometer meteen de (juiste) druk aan. De kop is uiteraard geschikt voor de drie gangbare ventielsoorten: Presta, Schrader en Blitz. Om te wisselen tussen Presta/Blitz en Schrader moet je het ventiel van de pompkop losdraaien, omdraaien en weer vastschroeven. Aangezien het Schrader ventiel niet veel meer wordt gebruikt, hoef je de kop in praktijk niet vaak om te zetten. Mijn praktijk is echter dat ik net een 26″ MTB op de kop heb getikt voor mijn lief… met Schraderventielen. Toch wat onhandig.

Conclusie

Heb je met deze Vernon dan de perfecte pomp? Dat dan weer niet. Voor dagelijks gebruik hoeft er namelijk maar weinig lucht in je mountainbikeband. Het grote pompvolume in de mountainbike stand zorgt er dan voor dat je snel te hoog uitkomt; je kunt dus moeilijk doseren bij het oppompen. De pompkop heeft dan wel een ontluchtingsknop, maar ik had in dit soort situaties liever het kleine pompvolume gehad in combinatie met de fijne schaalverdeling. Het lijkt een elegante oplossing om de twee functies gelijk te schakelen, maar het is in praktijk niet altijd handig.

Kortom: Het idee is goed en de pomp is technisch goed uitgevoerd. Door de harde koppeling tussen het pompvolume en de schaalverdeling, is ‘ie voor mij in praktijk minder praktisch dan ik zou willen. Misschien is het muggenzifterij, of blaas ik het gewoon te veel op? Een pomp waarbij ik de functies afzonderlijk kan kiezen zou ideaal zijn. Ik heb ook al een goede naam: de Syncros Vernon 4.0 Quadruple Mode Floorpump.

…in tussentijd denk ik na over een hack om de twee functies los te bedienen.

Tekst & foto’s: Thijs Roeleveld

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Alex A.P. Peters
Alex A.P. Peters
1 jaar geleden

Is er gekeken naar de nauwkeurigheid van de meter, zeker met twee schalen is dat een uitdaging.