Test | Oury V2: Handvatten met megagrip

Op zoek naar een paar handvatten? Succes met vinden! Het aanbod is namelijk immens. Arjan greep – ja, woordspeling – terug op een klassieker in een nieuwe uitvoering: de karakteristiek geblokte Oury met eenzijdige aluminium klemring. Of dit handvat houvast biedt? “Alsof er lijm tussen je hand en het handvat zit!”

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

oury v2 handvatten

Getest: Oury V2-handvatten.

Oury V2: klassieker met moderne twist

Sommige producten om ons heen gaan al vele decennia in min of meer ongewijzigde vorm mee. Denk aan het Opinel-mes (sinds 1890), de Clarks Desert Boot (sinds 1948) of de Bialetti-percolator (sinds 1933). Ook het Oury-handvat is zo’n iconisch product. En net als het zakmes van de Fransman Joseph Opinel, de woestijnschoenen van de Australiër Nathan Clark en de koffiepot van de Italiaan Alfonso Bialetti, ontleent ook  dit handvat z’n naam aan die van z’n maker: de Amerikaanse motorcrosser Bill Oury, die in 1968 een bedrijf startte dat motorfietshandvatten maakte.

“Al in 1968 hadden Bill Oury’s handvatten het karakteristieke blokkenpatroon dat ook de huidige grips kenmerkt, maar dan andersom”

Toen al hadden Bill Oury’s handvatten het karakteristieke blokkenpatroon dat ook de huidige grips kenmerkt, maar dan andersom: bij de eerste motorfietshandvatten lagen de rechthoekige blokken verzonken in het rubber en staken juist de randen óm die blokken uit. Pas eind jaren tachtig, met de opkomst van meer geavanceerde kunstrubbers, deed de huidige oppervlaktestructuur met de karakteristieke uitstekende blokken opgang.

test oury handvatten

Het rubber van de Oury V2-handvatten levert een onwerkelijke hoeveelheid grip.

Blote-handen-rijder? Moet je deze handvatten hebben

Rechthoekige blokken dus, hét kenmerk van Oury’s. Eerst alleen verkrijgbaar als opschuifhandvat, later – dankzij een samenwerking met ODI – met een dubbele lichtmetalen klemring en sinds kort ook met een moderne, enkele klemring: de Oury Single-Sided Lock-On V2. Dat is de versie waarmee ik gereden heb; 135 mm lang en 33 mm in diameter. Dat laatste is dikker dan gemiddeld, waardoor ze met handschoenen aan wat fors kunnen aanvoelen. Maar zoals ik hieronder zal uitleggen: dat is geen probleem, want de Oury V2 is bij uitstek een blote-handen-handvat.

“En hoe! Ik heb echt nog nooit eerder een handvat gebruikt dat zoveel grip biedt. Het is bijna onwerkelijk, alsof er een laagje lijm tussen je hand en het handvat zit.”

Wie een product aan de man wil brengen moet een onderscheidend verhaal hebben. Bij de één is dat ergonomie, bij de ander demping en bij Oury is dat grip. En hoe! Ik heb echt nog nooit eerder een handvat gebruikt dat zoveel grip biedt. Het is bijna onwerkelijk, alsof er een laagje lijm tussen je hand en het handvat zit. Ook dat maakt de Oury V2-handvatten bij uitstek geschikt voor mountainbikers die graag zonder handschoenen rijden, vooral omdat het haast kleverig aanvoelende rubber ook stroef blijft als het nat is. Van de regen, bedoel ik dan, want van transpireren heb je minder last. De diepe kanalen in het oppervlak zorgen tijdens het fietsen voor een luchtstroom die de handpalmen redelijk goed droog weet te houden.

oury handvatten

Aluminium klemring aan de binnenzijde. Doordat de (net zichtbare) harde kunststof huls helemaal doorloopt, is het laagje rubber op de Oury’s met klemring iets dunner dan op de opschuif-Oury’s zonder zo’n fixatiering. Desondanks is de demping prima.

oury handvatten

Ook aan het eind zit hard kunststof onder het rubber. Bij een val zal het stuur dus niet snel door het handvat heenprikken. Conventionele Oury’s, dus zonder harde onderliggende kunststof huls, zijn op de uiteinden kwetsbaarder.

Rond profiel

Met de grip zit het dus wel goed bij de Oury V2. Zoals ik al schreef speelt de samenstelling van het rubber hierin de hoofdrol, maar ook de blokkenstructuur biedt houvast. Echter; desondanks biedt de vorm van het handvat op zich – geheel rond – niét de vanzelfsprekende houvast van de SQlab X70’s die ik eerst op mijn bike had. De profilering en vorm van deze ergonomische Duitse handvatten is zodanig, dat de hand en de vingers er heel natuurlijk omheen vouwen, waardoor je niet hard hoeft te knijpen om toch een goede houvast te ervaren. Aan de andere kant: dankzij z’n ronde vorm laat de Oury V2 zich vanuit iedere zitpositie op dezelfde wijze vastpakken, of je nu staand een steile helling op aan het stoempen bent of juist achter het zadel hangt in een steile afdaling. En in combinatie met de kleverige rubbersamenstelling is de mechanische grip die de Oury V2 biedt ruim voldoende. Kwestie dus van smaak en rijstijl.

“Ook qua dempinge en comfort laat de Oury V2 een goede indruk achter; tijdens het rijden van de Veluwezoomroute – inclusief alle extra singletracksecties toch een kleine 70 kilometer – had ik geen moment last van tintelende vingers.”

Tijdens korte ritten kom je eigenlijk wel met ieder handvat weg. Het is als met zadels: pas als je meerdere uren op pad gaat kun je het kaf van het koren scheiden. Ook wat dat betreft laat de Oury V2 een goede indruk achter; tijdens het rijden van de Veluwezoomroute – inclusief alle extra singletracksecties toch een kleine 70 kilometer – had ik geen moment last van tintelende vingers. Terwijl ik daar normaal gesproken toch gevoelig voor ben en ik bovendien de hele route zonder handschoenen gereden heb. Blijkbaar biedt het soepele maar veerkrachtige rubber de juiste mate van demping en ondersteuning om de zenuwbanen in de hand te ontzien. Waarbij ik wel even vermeld, dat ik al enige tijd met een speciaal stuur rij dat meer naar achteren gebogen is dan gebruikelijk, juist om de polsgewrichten en de zenuwen die daar doorheen lopen te ontzien.

De grip is extreem goed. Dat ligt niet alleen aan de bijna kleverige rubbersamenstelling, maar ook aan de blokkenstructuur. De vingers hebben namelijk veel houvast aan de hoekige randen van die blokken.

Conclusie

Ik was eigenlijk wel gehecht aan mijn X70’s van SQlab. Maar Oury bewijst met z’n V2 handvatten dat er, als het gaat om grip, houvast en comfort, meerdere wegen naar Rome leiden. Sterker: bij gebruik zónder handschoenen bevallen de Oury’s me zelfs beter dan m’n eigen SQlab X70’s! De grip die het haast kleverige rubber biedt is echt formidabel, de diepe inkepingen gaan overmatige transpiratie tegen en vanwege de goede demping rij ik er probleemloos lange tochten mee, zonder slapende vingers en andere ellende. Kortom: deze Amerikaanse classic is nog steeds niet uitgerangeerd. Dankzij de moderne enkelvoudige klemring kan-ie nog jaren mee. Totdat zich weer nieuwe testhandvatten aandienen op de redactie van Velozine, blijven deze blauwe rubbers lekker op mijn bike.

Oury-handvatten | Prijzen en specificaties

Oury, dat sinds een paar jaar onderdeel is van de eveneens Amerikaanse firma Lizard Skins, brengt drie varianten van z’n karakteristieke V2-blokkenhandvatten. Een simpele opschuifuitvoering (105 gram) voor € 13,05, een variant met dubbele klemring (130 gram) voor € 34,95 en de door ons geteste versie met enkele klemring (125 gram), die ook € 34,95 kost. Naast de V2 is er ook een downhillversie, die zich onderscheid met een grote, rechtopstaande ring aan de binnenzijde, die het naar binnenschuiven van de hand tegengaat. Dit model kost € 14,95 en is er alleen als traditionele opschuifuitvoering, dus zonder aluminium klemring.

Meer informatie: www.lizardskins.com

oury handvatten

De Oury-handvatten zijn er in vele kekke kleurtjes. En ook de aluminium klemringen zijn in verschillende kleuren leverbaar.
Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments