Test | SQLab 7OX: SQlabs gewoonste handvatten

Handvatten spelen bij het aanschaffen van een bike een ondergeschikte rol. Begrijpelijk, maar niet terecht, want slechte handvatten kunnen tijdens een lange tocht zeer oncomfortabel zijn. Of erger, zeker als het handvat tintelingen of slapende handen veroorzaakt. Gelukkig kost het niet veel om de contactpunten tussen hand en stuur op te waarderen. Arjan ging aan de haal met een paar 7OX-handvatten van ergonomiemerk SQlab, die claimen precies dát te doen: het verbeteren van grip én comfort.

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

SQlab 7ox handvatten – ergonomisch handvat

Getest: 70X-handvatten van ergonomiespecialist SQlab.

7OX: SQLabs ‘gewoonste’ handvatten

Door de jaren heen heb ik op heel wat bikes gereden. En heel wat handvatten geprobeerd. Sommige slecht, sommige wel okay en sommige dikke prima. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld de bekende GA2’s van het Duitse Ergon. Die zijn makkelijk te monteren, bieden veel grip en houvast en een fijne, comfortabele handpositie zonder overdreven ‘ergo’ te zijn. Daarnaast zijn ze er in zeven kleuren en twee maten. Oftewel: ik heb er al aardig wat van die GA2’s versleten.

Toch zitten er geen Ergon GA2’s meer op het stuur van mijn trailbike. Reden: ik heb de hele zomer tevreden rondgereden met een paar 70X-handvatten van Ergons concurrent SQlab. Ook Duits, ook ergonomiespecialist en ook maker van handvatten. De 7OX-en zijn SQlabs gewoonste handvatten, zonder de bij SQlab gebruikelijke toeters en bellen als vleugels en extreem geprononceerde welvingen. Gelukkig, want teveel ergo is op een trailbike gewoon niet fijn.

SQlab 7ox handvatten – ergonomisch handvat

De SQlab 7OX-handvatten zaten op de Raaw Jibb die afgelopen zomer met ons mee mocht naar de bergen.

SQlab 7ox handvatten – ergonomisch handvat

Schaalverdeling om de handvatten nauwkeurig te kunnen positioneren.

“Maar de schijn bedriegt, want als je beter kijkt, blijkt er in deze handvatsels toch nog een hoop ergotechniek te zitten… Dat doet het natuurlijk leuk op de website en de folder, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze handvatten ook in de praktijk gewoon goed werken.”

Tóch ergo

Maar de schijn bedriegt, want als je beter kijkt (en natuurlijk ook de info op de verpakking even leest), blijkt er in deze handvatsels toch nog een hoop ergotechniek te zitten. Zo zijn diverse hardheden rubber toegepast, met verschillende oppervlaktestructuren en subtiele welvingen en verdikkingen. Dat doet het natuurlijk leuk op de website en de folder, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze handvatten ook in de praktijk gewoon goed werken. De verschillende hardheden rubber en de verdikking boven en onder het 7OX-handvat manifesteren zich in de vorm van een hoog comfort en het wegblijven van slapende vingers. Lastig te verifiëren, deze vaststelling? Toch niet: een één-op-één vergelijking met een set knalharde klassieke rechttoe rechtaan handvatten van een ander merk bracht de slapende handen rap weer terug.

De bovenkant van de 7OX handvatsels…

SQlab 7ox handvatten – ergonomisch handvat

… en de onderkant.

Veel grip en houvast

Daarnaast levert de door SQlab toegepaste rubbermix bij deze 7OX-handvatten in combinatie met de diamantstructuur in het oppervlak zeer veel grip. Ook de houvast is top, met dank aan de dikke, glooiende ribbel die aan de onderkant van het handvat is aangebracht. De onderste twee vingergewrichten van alle vingers vallen hier perfect overheen, met als resultaat dat je minder hard hoeft te knijpen voor maximale houvast. ‘Ergobar’ noemt SQlab deze ribbel en daarmee is dan weer duidelijk dat SQlab beter is in het maken van handvatten dan in het verzinnen van namen…

Soms zijn grip en houvast essentieel.

De golfvormige ‘Ergobar’ aan de onderkant van het handvat biedt meer houvast aan de vingers, voor meer ontspannen rijden. De pijl geeft aan waar-ie zit. Want ja, je ziet het amper. Het wérkt er echter niet minder om!

Prima kwaliteit

Mijn handvatten zien er na een seizoen gebruik nog goed uit, maar dat kan liggen aan het feit dat ik in de bergen meestal met handschoenen met lange vingers fietst. Mijn ervaring is namelijk dat handvatten veel sneller slijten als je met blote handen rijdt. Aan de andere kant: ook collega Sebastiaan heeft veel met deze handvatten gereden en die draagt nooit handschoenen. De uiteinden zijn helaas niet zo fraai meer. Maar dat komt door een paar kleine aanvaringen met bomen en vooral het neerleggen van de fiets. Daardoor laat het rubber aan het uiteinde een beetje los van de harde kunststof binnenhuls. Dat heeft geen invloed op de functionaliteit, maar mooi is anders. Aan de andere kant, bij de aluminium klem, is alles nog wel netjes. Op het klemboutje geen spoortje roest, ondanks ritten in de regen. Dat heb ik wel eens anders gezien.

O ja, nog even dit: op z’n website geeft SQlab een opsomming van alle gevaarlijke en schadelijke stoffen die niét in z’n handvatten zitten. Ik weet niet of die stoffen dan wél in handvatten van andere merken zitten, maar het is in ieder geval goed om te weten dat ze er bij SQlab aan gedacht geen schadelijke stoffen te gebruiken bij de productie van deze grips.

De buitenzijde heeft te lijden gehad van het gebruik. Goed te zien: het dikkere, wat afgevlakte rubber bovenop het handvat, onder de buitenkant van de hand. Dat levert een goede ondersteuning en schokdemping op.

SQlab 7OX handvat

Goede afwerking: een stalen boutje dat niet roest ondanks vele ritten in de regen.

SQlab 7ox handvatten – ergonomisch handvat

Maat en plaatsingspositie (links of rechts) zijn duidelijk aangegeven.

Ook zonder handschoenen bieden de 7OX-handvatten volop grip en houvast.

Conclusie

Fijne handvatten, die 7OX-en van SQlab. Comfortabel en met veel houvast en grip. Hoe verhoudt de 7OX zich tot de hierboven genoemde GA2 van concurrent Ergon? Beide ergonomische trailbike-handvatten zijn aan elkaar gewaagd. En dus onderling ook min of meer inwisselbaar. Maar voorkeur gaat echter toch uit naar de 70X. Reden: de diamantstructuur en de ‘ergobar’ bieden nog net iets meer grip en houvast, terwijl ook de schokdemping van de 70X op een hoger niveau staat. Maar nogmaals, dat is spijkers op laag water zoeken, want ook de GA2 is gewoon erg goed. Bovendien kan ik me ook voorstellen, dat sommige rijders het gladdere en iets hardere oppervlak van de Ergon GA2 prettiger vinden.

Een paar SQLab 7OX-handvatten kost € 29,95, met de keus uit twee verschillende maten (S en M). De handvatten komen uitsluitend in zwart rubber, maar wie liefhebber is van kleurcoördinatie, kan naast een zwarte klemring ook kiezen voor helder geel. Of je neemt de speciale Fabio Wibmer-edite, met een goudkleurige klem.

Meer info: www.sq-lab.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments