Test | SQLab 7OX: SQlabs gewoonste handvatten

Handvatten spelen bij het aanschaffen van een bike een zeer ondergeschikte rol. Begrijpelijk, maar niet geheel terecht, want slechte handvatten kunnen een lange tocht tot een kwelling maken. Gelukkig kost het niet veel om de contactpunten tussen hand en stuur op te waarderen.

Collega Lars pakte al eens een setje 711 MX en 711 Tech&Trail ter hand van de Duitse ergoboer SQlab. Arjan ging aan de haal met een paar 7OX-handvatten.

SQLab 7OX handvatten

7OX: SQLabs ‘gewoonste’ handvatten

Door de jaren heen heb ik op heel wat bikes gereden. En heel wat handvatten geprobeerd. Sommige slecht, sommige wel okay en sommige dikke prima. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld de bekende GA2’s van het Duitse Ergon. Die zijn makkelijk te monteren, bieden veel grip en houvast en een fijne, comfortabele handpositie zonder overdreven ‘ergo’ te zijn. Daarnaast zijn ze er in zeven kleuren en twee maten. Oftewel: ik heb er al flink wat van die GA2’s versleten.

Toch zitten er geen GA2’s meer op het stuur van mijn trailbike. Reden: ik fiets alweer de hele zomer zeer tevreden rond met een paar 70X-handvatten van Ergons concurrent SQlab. Ook Duits, ook ergonomiespecialist en ook maker van prima handvatten. De 7OX-en zijn SQlabs gewoonste handvatten, zonder de bij SQlab gebruikelijke ‘poespas’ als vleugels en extreem geprononceerde welvingen. Gelukkig, want teveel ergo is op een trailbike gewoon niet fijn.

SQLab 7OX handvatten

Schaalverdeling om de handvatten nauwkeurig te kunnen positioneren.

SQLab 7OX handvatten

Goede afwerking: een stalen boutje dat niet roest ondanks vele ritten in de regen.

Tóch ergo

Maar de schijn bedriegt, want als je beter kijkt (en natuurlijk ook de info op de verpakking even leest), blijkt er in deze handvatsels toch nog een hoop techniek te zitten. Zo zijn diverse hardheden rubber toegepast, met verschillende oppervlaktestructuren en subtiele welvingen en verdikkingen. Dat doet het natuurlijk leuk op de website en de folder, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze handvatten ook in de praktijk gewoon goed werken. De verschillende hardheden rubber en de verdikking boven en onder het 7OX-handvat manifesteren zich in de vorm van een hoog comfort en het wegblijven van slapende vingers. Lastig te verifiëren, deze vaststelling? Toch niet: een één-op-één vergelijking met een set knalharde klassieke rechttoe rechtaan handvatten van een ander merk bracht de slapende handen rap weer terug.

De bovenkant van de 70X handvatsels…

De bovenkant van de 7OX handvatsels…

… en de onderkant.

… en de onderkant.

Daarnaast levert de door SQlab toegepaste rubbermix bij deze 7OX-handvatten in combinatie met de diamantstructuur in het oppervlak zeer veel grip. Ook de houvast is top, met dank aan de dikke, glooiende ribbel die aan de onderkant van het handvat is aangebracht. De onderste twee vingergewrichten van alle vingers vallen hier perfect overheen, met als resultaat dat je minder hard hoeft te knijpen voor maximale houvast. ‘Ergobar’ noemt SQlab deze ribbel en daarmee is dan weer duidelijk dat SQlab beter is in het maken van handvatten dan in het verzinnen van namen…

De golfvormige ‘Ergobar’ aan de onderkant van het handvat biedt meer houvast aan de vingers, voor meer ontspannen rijden.

De golfvormige ‘Ergobar’ aan de onderkant van het handvat biedt meer houvast aan de vingers, voor meer ontspannen rijden. De pijl geeft aan waar ‘ie zit. Want ja, je ziet het amper. Het wérkt er echter niet minder om!

Prima kwaliteit

Mijn handvatten zien er na een seizoen gebruik nog goed uit, maar dat kan liggen aan het feit dat ik altijd met handschoenen-met-lange-vingers fietst. Mijn ervaring is namelijk dat handvatten veel sneller slijten als je met blote handen rijdt. De uiteinden zijn niet zo fraai meer. Door een paar kleine aanvaringen met bomen en vooral het neerleggen van de fiets laat het rubber aan het uiteinde een beetje los van de harde kunststof binnenhuls. Dat heeft geen invloed op de functionaliteit, maar mooi is anders. Aan de andere kant, bij de aluminium klem, is alles nog wel netjes. Op het klemboutje geen spoortje roest, ondanks ritten in de regen. Dat heb ik wel eens anders gezien.

De buitenzijde heeft te lijden gehad van het gebruik. Goed te zien: het dikkere, wat afgevlakte rubber bovenop het handvat, onder de buitenkant van de hand. Dat levert een goede ondersteuning en schokdemping op.

De buitenzijde heeft te lijden gehad van het gebruik. Goed te zien: het dikkere, wat afgevlakte rubber bovenop het handvat, onder de buitenkant van de hand. Dat levert een goede ondersteuning en schokdemping op.

Maat en plaatsingspositie (links of rechts) zijn duidelijk aangegeven.

Maat en plaatsingspositie (links of rechts) zijn duidelijk aangegeven.

O ja, nog even dit: op z’n website geeft SQlab een opsomming van alle gevaarlijke en schadelijke stoffen die niét in z’n handvatten zitten. Ik weet niet of die stoffen dan wél in handvatten van andere merken zitten, maar het is in ieder geval goed om te weten dat ze er bij SQlab aan gedacht geen schadelijke stoffen te gebruiken bij de productie van deze grips.

Conclusie

Fijne handvatten, die 7OX-en van SQlab. Comfortabel en met veel houvast en grip. Hoe verhoudt de 7OX zich tot de hierboven genoemde GA2 van concurrent Ergon? Beide ergonomische trailbike-handvatten zijn aan elkaar gewaagd. En dus onderling ook min of meer inwisselbaar. Maar voorkeur gaat echter toch uit naar de 70X. Reden: de diamantstructuur en de ‘ergobar’ bieden nog net iets meer grip en houvast, terwijl ook de schokdemping van de 70X op een hoger niveau staat. Maar nogmaals, dat is spijkers op laag water zoeken, want ook de GA2 is gewoon erg goed. Bovendien kan ik me ook voorstellen, dat sommige rijders het gladdere en iets hardere oppervlak van de Ergon GA2 prettiger vinden.

Een paar SQLab 7OX-handvatten kost € 29,95, met de keus uit twee verschillende maten (S en M). De handvatten komen uitsluitend in zwart rubber, maar wie liefhebber is van kleurcoördinatie, kan naast een zwarte klemring ook kiezen voor lichtblauw en helder geel.

Meer info: www.sq-lab.nl

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments